czy tak być powinno?
Moderator: Hiszpan63
-
-
- Ściepnik
Zalezy co rozumiesz pod pojęciem "Powinno". Nie jest to usterka, ale czasem jest niewygodne.
Każdy celownik, ma swoje dystanse na których dobrze ostrzy.
Do strzelania z wiatrówek (z wyjątkiem FT) najlepiej jak celownik ma dużą głębię ostrości.
Jeżeli strzelasz rekreacyjnie, to ważne żeby celownik ostrzył na dystansach na których strzelasz.
Jeżeli np. HFT to najlepiej od 8 do 40 metrów.
Często w celownikach da się zmienić zakres ostrości w mniej lub bardziej skomplikowany sposób.
Każdy celownik, ma swoje dystanse na których dobrze ostrzy.
Do strzelania z wiatrówek (z wyjątkiem FT) najlepiej jak celownik ma dużą głębię ostrości.
Jeżeli strzelasz rekreacyjnie, to ważne żeby celownik ostrzył na dystansach na których strzelasz.
Jeżeli np. HFT to najlepiej od 8 do 40 metrów.
Często w celownikach da się zmienić zakres ostrości w mniej lub bardziej skomplikowany sposób.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
-
- -#Złoty Dobromir
-
- Ściepnik
-
Zależy co rozumiesz pod pojęciem "Powinno"? Czarny obszar na tarczy ma 45mm. Z odległości 10m i powiększeniu 4x dla mnie jest za mały. Sądziłem że zakładając celownik powiedzmy z 9-cio krotnym powiększeniem, zobaczę biały punkt w środku. I będę mógł precyzyjnie "pyknąć". Tymczasem obraz jest rozmyty. Ponieważ przygodę z wiatrówkami rozpoczynam, stąd moje pytanie do obeznanych w temacie. Czy lunety takie są że powiększając 9x widzą ostro powyżej 30-tu m. Czyli na granicy realnego zasięgu Cromana 2250B. Czy może trafiłem na felerny egzemplarz (całkiem nowy, świeżo odpakowany).
-
-
Moim skromnym zdaniem 10m to dystans na otwarte. Jaka przyjemność ładować z takiego przefokusowanego "mikroskopu", gdzie na tarczy widać fakturę papieru? Ja muszę strzelać z lupy, ale zawsze ustawiam na 3,5 (mniej nie mam). Chociaż takie wyzwanie. Dla Kol. bolow: moja dmuchawka nie ma otwartych. Za to jak mogę, to pykam z cudzych FWB z przezierników. To jest dopiero strzelanie. Takie sprężynowe PCP, zero odrzutu, czysta przyjemność.
Pozdrawiam
KWP
PS. Napisz z czego pykasz.
Pozdrawiam
KWP
PS. Napisz z czego pykasz.
PFTA
http://orzel.org.pl
http://orzel.org.pl
-
-
-
Cyt."W przypadku strzelania na małych dystansach możesz użyć blendy (przysłony), która zwiększy głębię ostrości, ale zmniejszy jasność."
Pojęcie przysłony jest mi znane z foto, więc wiem o co chodzi. Na forum nie znalazłem nic w tym temacie. Zakryć obiektyw a może okular, jak duży otwór w zasłonce? Czy Kol.Maruda zechce rozwinąć temat. Może jakiś link?
Pojęcie przysłony jest mi znane z foto, więc wiem o co chodzi. Na forum nie znalazłem nic w tym temacie. Zakryć obiektyw a może okular, jak duży otwór w zasłonce? Czy Kol.Maruda zechce rozwinąć temat. Może jakiś link?
-
-
- Ściepnik
Z otworem w przesłonie musisz sam popróbować. Ja w bushnellu zrobiłem fi 3,5mm i było OK.
Co do strzelania z lupki na blisko, to czasem jest to nieuniknione. Na torze takie cele są strasznie wkurzające, zwłaszcza jak są nisko. Trzeba brać dużą poprawkę, na słabej ostrości
Co do strzelania z lupki na blisko, to czasem jest to nieuniknione. Na torze takie cele są strasznie wkurzające, zwłaszcza jak są nisko. Trzeba brać dużą poprawkę, na słabej ostrości
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
-