RWS Super Field
Moderator: Hiszpan63
-
Znalazłem dzisiaj trochę czasu i na Siekierkach wraz z Hansem (AA S400 MPR) oraz Piotrem69 (Steyr LG100) i ja (Walther LG200) strzeliliśmy na 20, 30, 41m.
Ja strzelałem na 20 i 30m z RWS Super Field i Exact RS, na 41m już dałem sobie siana bo nie było sensu.
Śrut myty i napierowany. Nie wiem moja lufa po prostu może jest wybredna. To może być tak jak z Crosman Domed u mnie siewnik a u kolegi z BSA naprawdę OK.
Dlatego nie dyskwalifikuję tego śrutu, musi znaleźć "swoją lufę".
Wszystkie serie 10-cio strzałowe. Na dole z RWS jest 8 przestrzelin bo dwa śruty poszły pod tarczą.
Teraz tarcza dla porównania ze Steyra i AA. Co ciekawe śrut RWS przy wadze 0,54 spada poniżej około 3-4cm niż Exact o wadze 0,547. Te strzałki na testach ze Steyra to różnica w opadzie gdzie była brana taka poprawka jak dla Exacta o siewniku nie wspomnę.
Po prawej natomiast na 41m ten odskok w lewo na drugi okrąg to nie poryw wiatru ani zerwany strzał on po prostu tak lata. Resztę śrutu przekazuję kolejnym chętny celem testowania.
Ja dziękuję
Czekam na Wasze opinie ...
Ja strzelałem na 20 i 30m z RWS Super Field i Exact RS, na 41m już dałem sobie siana bo nie było sensu.
Śrut myty i napierowany. Nie wiem moja lufa po prostu może jest wybredna. To może być tak jak z Crosman Domed u mnie siewnik a u kolegi z BSA naprawdę OK.
Dlatego nie dyskwalifikuję tego śrutu, musi znaleźć "swoją lufę".
Wszystkie serie 10-cio strzałowe. Na dole z RWS jest 8 przestrzelin bo dwa śruty poszły pod tarczą.
Teraz tarcza dla porównania ze Steyra i AA. Co ciekawe śrut RWS przy wadze 0,54 spada poniżej około 3-4cm niż Exact o wadze 0,547. Te strzałki na testach ze Steyra to różnica w opadzie gdzie była brana taka poprawka jak dla Exacta o siewniku nie wspomnę.
Po prawej natomiast na 41m ten odskok w lewo na drugi okrąg to nie poryw wiatru ani zerwany strzał on po prostu tak lata. Resztę śrutu przekazuję kolejnym chętny celem testowania.
Ja dziękuję
Czekam na Wasze opinie ...
-
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
blind1 pisze:Nie wiem moja lufa po prostu może jest wybredna
Jak każda lufa , konkretnego egzemplarza karabinka lubi lub nie jakiś rodzaj śrutu ... nic nowego , ale też faktycznie Piotrze Twój WALTHER RWS-a nie lubi ... lubi za to RS-a aż do znudzeniablind1 pisze:Dlatego nie dyskwalifikuję tego śrutu, musi znaleźć "swoją lufę".
To samo mówią o KTK , wielu podobnie wypowiada się o exact-cie , mnie nigdy żaden crosmann nie przypasował , a przecież znajdą się strzelcy z karabinkami , którzy będą zadowoleni . Ale ... jeżeli ten RWS ma takie odskoki na 20-30 m , to plasuje się na jednej pozycji z KTK , a wtedy i tak wypadnie gorzej bo cena nielicha ... Poczekamy , zobaczymy , jak ktoś potestuje na sprężynie ...Rlyeh pisze:Moja opinia jest taka: strach kupować.
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
- -#Srebrny Dobromir
Chętnie bym go przetestował. Sprezentujecie mi ze 30 szt do testu? Co do wybredności luf. Ja mam wrażenie, lufy lubią śruty wagowo. W AAS400 i Daystate zdecydowanie latają mi lepiej śruty lekkie, expres, RS, CP. HW 98 nie lubi lekkich śrutów, CP to już wręcz nie cierpi Za to JSB Heavy całkiem całkiem. Lufa QB78 karmiona najczęściej tym co odrzucę przy selekcji CP, i Expressa polubiła lekkie śruty
-
-
Panowie coś odkryłem. Byłem na Tawerniakach i byłem wściekły że nie trafiam łatwych figurek z RWS. Po zawodach z ciekawości poszedłem strzelić tarczę na około 31 m. Nie zmieściłem się w tarczy kpn10... Ale czytając ostatnie posty o czyszczeniu lufy... wyczyściłem ją. Efekt- 8 strzałów przykryte 1 groszówka. Wcześniej karmiłem karabin głównie exactem.
Ostatnio zmieniony 2011-05-04, 19:27 przez debowy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ściepnik
To zaprzecza wszystkiemu co do tej pory wyczytałemdebowy pisze: Ale czytając ostatnie posty o czyszczeniu lufy... wyczyscilem ją. Efekt- 8 strzałów przykryte 1 groszówka. Wczesniej karmilem karwbin głównie exactem.
Przecież luf w wiatrówkach się nie powinno czyścić!
Jakoś nie mogłem się do tego dostosować
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn...
-
- Ściepnik
debowy pisze: Nie zmieściłem się w tarczy kpn10.
debowy pisze:Ale czytając ostatnie posty o czyszczeniu lufy... wyczyściłem ją.
Lufę w wiatrówce czyści się w momencie stwierdzenia gwałtownego pogorszenia celności , przy założeniu , że system jest sprawny ... Film ołowiowy z czasem przestaje się odkładać równomiernie i częściowo zapycha gwint , a przy okazji betonuje też różne "syfki" , które przecież wpadaja do lufy choćby na strzelnicy .JesperKyd pisze:Przecież luf w wiatrówkach się nie powinno czyścić!
Nikt nie namawia do szorowania lufy wyciorem , po każdym strzelaniu ... Osobiście każdą "swoją" lufę namaczam PKB i przestrzeliwuję przecierakami mniej więcej dwa razy w roku ... i chwacit ..JesperKyd pisze:Jakoś nie mogłem się do tego dostosować
-
- Ściepnik
Kurde...Hiszpan63 pisze:Nikt nie namawia do szorowania lufy wyciorem , po każdym strzelaniu ...
A mam taki fajny co dostałem razem z iżykiem, który wygląda jak do kałacha.
I co mam z nim zrobić teraz?
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn...
-
- Ściepnik
... mam i ja .. ale do kałaszka jest nieco inny ... Powieś na ścianie z tabliczką ... "Nie używać" ...JesperKyd pisze:Kurde...
A mam taki fajny co dostałem razem z iżykiem, który wygląda jak do kałacha.
I co mam z nim zrobić teraz?
-
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/718 ... f4856.html
Witam, mam ten śrut na stanie i zrobiłem mały teścik.
Ną fotce wygrywa exact, ale to nie jest takie oczywiste. Oba śruty prosto z puchy bez żadnych czarów, jedynie oględziny wzrokowo.
Exact 12 strzałów te dwa w kółeczkach to śruty które ciaśniej wchodziły do portu ładowania i pewnie zostały przycięte. Niestety dla exacta takich przycięć miałem jeszcze dwa czy trzy ale strzeliłem w glebę, dodatkowo jeszcze cztery odrzuciłem bo były lekko pogięte. Z 18 - 19 śrutów, 10 w miarę dobrych Gdyby exacta jeszcze przeważyć to z puchy dobrych by wybrał pewnie ok 100szt.
RWS Super Field też nie jest zbyt cudowny, też w tych 10 strzałach były 3-4 szt które minimalnie ciaśniej właziły do portu, ale odskoki zdecydowanie mniejsze bo śrut twardszy. Wzrokowo nie odrzuciłem żadnego , wszystkie były proste. przy RWS-ie zaczął mi lekko wiaterek dmuchać z lewej strony. Myślę że z puchy dobrych będzie ok 250-300szt
Oba śruty kupione w Cekausie, porządnie zabezpieczone. Gdybym miał kupować to mi lepiej pasuje RWS. Strzelałem z AT44 z niskobudzetową lupką PP 3-9x40 Pozycja stojąco-kucająca ale dość stabilna.
Witam, mam ten śrut na stanie i zrobiłem mały teścik.
Ną fotce wygrywa exact, ale to nie jest takie oczywiste. Oba śruty prosto z puchy bez żadnych czarów, jedynie oględziny wzrokowo.
Exact 12 strzałów te dwa w kółeczkach to śruty które ciaśniej wchodziły do portu ładowania i pewnie zostały przycięte. Niestety dla exacta takich przycięć miałem jeszcze dwa czy trzy ale strzeliłem w glebę, dodatkowo jeszcze cztery odrzuciłem bo były lekko pogięte. Z 18 - 19 śrutów, 10 w miarę dobrych Gdyby exacta jeszcze przeważyć to z puchy dobrych by wybrał pewnie ok 100szt.
RWS Super Field też nie jest zbyt cudowny, też w tych 10 strzałach były 3-4 szt które minimalnie ciaśniej właziły do portu, ale odskoki zdecydowanie mniejsze bo śrut twardszy. Wzrokowo nie odrzuciłem żadnego , wszystkie były proste. przy RWS-ie zaczął mi lekko wiaterek dmuchać z lewej strony. Myślę że z puchy dobrych będzie ok 250-300szt
Oba śruty kupione w Cekausie, porządnie zabezpieczone. Gdybym miał kupować to mi lepiej pasuje RWS. Strzelałem z AT44 z niskobudzetową lupką PP 3-9x40 Pozycja stojąco-kucająca ale dość stabilna.
Gamoń otwarte, Kebab+PP 3-9x40
-
- Ściepnik
-
Nie wiem czemu tak piszesz?JesperKyd pisze:Muszę kiedyś przetestować tego RWS.
Szkoda tylko że dostępny jest tylko ten Super Field, podczas gdy RWS ma nawet szeroką ofertę.
http://www.szuster.com.pl/katalog/rws/srut.htm
-
- Ściepnik
Tej stronki nie znałem.blind1 pisze:Nie wiem czemu tak piszesz?
http://www.szuster.com.pl/katalog/rws/srut.htm
edit
Lecz jakoś nie widzę aby sprzedawali w detalu, więc jest to tylko oferta.
A w znanych sklepach internetowych jest tak jak pisałem wyżej.
Oczywiście na myśli mam śruty do FT nie tarczowe.