TX200 Mk3 dołączył do koziej kolekcji

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Przykro mi Przemku ale Sławek był pierwszy i to jemu się dostało pierwsze macanko (znaczy się prawo pierwszej nocy)
A czemu Ci przykro ?? :shock: ... przecież wszystko w rodzinie zostało ... :mrgreen:
slavek_t pisze: dzieląc się z Wami moim chuchem czosnkowym
... zatem całować się raczej nie będziemy ... :mrgreen: ... tak sobie z boczku usiądź ... :mrgreen:

Zdrowiej chłopie natychmiast :D i zacznij się cieplej ubierać ... słoneczko jeszcze zdradliwe bardzo ... ;)
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
pmarek3
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: pmarek3 »

Też miałem okazję obejrzeć ale niestety bez możliwości strzelania ale i tak jest czego zazdrościć. Gratuluje zakupu!
Marek
Marek
BSA Supersport Zoraki HP01 i inne
AA PS SpetzUltra
Awatar użytkownika
sadysta

Post autor: sadysta »

Witamy w klubie AA. :mrgreen:
Kurnik , pomidory i ogórki.
Awatar użytkownika
slavek_t

Post autor: slavek_t »

Przyszedł czas, żeby odświeżyć temat ponieważ mój karabinek doczekał się prowadnicy i korka z ertalonu. A dokładnie z odrobiny droższego ertacetalu, który polecił mi Czesiek.
On pewnie tego nie przeczyta ale chciałem go pochwalić za kawał dobrej roboty. Oraz, a może raczej przede wszystkim za cierpliwość do moich wymagań i za błyskawiczną realizację.
Zrobiliśmy nieco luźniejszy korek, na który wchodzą oryginalne podkładki regulacyjne z metalu, którymi w razie problemów ze zbyt lekkim tłokiem można podnieść nieznacznie wagę "ciężarka" ertacetalonowego, więc na wszelki wypadek będzie możliwość regulacji energii napięciem sprężyny ale też regulacją wagi ciężarka.
Niestety o różnicy przekonam się dopiero w weekend z uwagi na brak czasu i smarów tutaj :D
Proszę kontaktować się tylko na mail: slavek_t@interia.pl
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW
Awatar użytkownika
slavek_t

Ponieważ nie można już edytować pozwolę sobie napisać post pod postem.

Zamontowałem zestaw prowadnicy i korka z ertalonu (ertacetalonu) więc opiszę wrażenia.
Najważniejsze:
Trzpień tłoka ocierał mi o obudowę spustu. Po zmianie prowadnicy na prawidłowo dopasowaną (oryginalna była luźna) skończyło się tarcie, sprawdzałem po wystrzelaniu pół paczki śrutu i w miejscu, gdzie wcześniej tarło teraz wciąż leży nieruszony smar :mrgreen:
Szukałem wcześniej informacji w necie jak to wyeliminować i dowiedziałem się tylko, że:
1) jest to częsta przypadłość TX-ów
2) mistrz Hogan wie jak to naprawić
Co do zmiany ciężarka na ertalonowy (dokł. ertacetalonowy) to ja naprwdę nie widzę różnicy w "kopaniu". A jeśli nawet to jest ona bardzo niewielka.
Kombinowałem zakładając naprzemiennie i strzelając, robiłem testy śruta, zakładałem nawet podkładkę metalową raz na korek ertacetalonowy, raz na prowadnicę żeby zobaczyć różnicę i nic.
Być może wynika to z tego, że aby zrekompensować mniejszą wagę tłoka w wersji z korkiem ertacetalonowym dawałem jedną podkładkę więcej a tym samym zwiększało się napięcie wstępne sprężyny.
Na koniec założyłem korek ertacetalonowy z jedną podkładką metalową na nim.

Na koniec coś do działu testy lub raczej humor ;)

Przesmarowałem karabinek, złożyłem. Strzał testowy - huknęło.
Cholercia zapomniałem zebrać szmatką nadmiar smaru z cylindra po smarowaniu.
Trudno, szybko rozebrałem, zebrałem nadmiar, złożyłem.
Ponownie strzał testowy i znowu huk.
Co jest? Trzy, cztery kolejne strzały testowe i za każdym razem huk.
Coś nie tak. Nagle mnie tknęło.
Stoję w otwartym garażu. Drzwi blaszane, dach blaszany, powoli rozum zaczyna się budzić ;)
Wyszedłem na zewnątrz. Strzał - cichutko :mrgreen:
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

TX'y jako podróbki BMK40 to nawet fajne karabinki są.
Muszę to przyznać... :P
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

JesperKyd pisze:TX'y jako podróbki BMK40 to nawet fajne karabinki są
... Daniel !!! :mrgreen: :mrgreen: ... mój laptop do czyszczenia :mrgreen:
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Obrazek
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Ostatnio mialem okazje strzelac z TX-a. Co prawda nie z opisywanego tu karabinka ale z TX-a :) Musze stwierdzic ze po nauczeniu sie obslugi bezpiecznika ktory na poczatku baaardzo wydawal sie upierdliwy calkiem przyjazne to strzeladlo. Celne i skladne. Porownojac do HW97 to ergonomia w TX-ie lepsza. Ostatnio strzelalem tez z HW98 no albo byla malo ucywilizowana albo mam wrazenie ze kopie bardziej. Z tych 3 wymienionych, TX mi lezy najbardziej. Jedyne co mi w nim nie pasuje to ...cena :)
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

bonzoo pisze:Ostatnio strzelalem tez z HW98 no albo byla malo ucywilizowana albo mam wrazenie ze kopie bardziej. Z tych 3 wymienionych, TX mi lezy najbardziej. Jedyne co mi w nim nie pasuje to ...cena :)
Jego chińską wersją bardzo byś się zdziwił i długo zastanawiał czy to na pewno made in china!
A po magii mistrza Hogana to już wszystkie różnice się zacierają.
Różni je tylko drewienko.
Długo polowałem na BMK40 i się udało. Nie żal mi nawet grosika wydanego na ten karabinek.
Quasi68

Post autor: Quasi68 »

Ja ze swoją BMK-ą (40) też nie zamierzam się rozstawać.. Jak już Przemek napisał woli ją od Prosporta :)
A na Bemowie przybędzie następny TX, tym razem w wersji HC w orzeszku. Kupił Czesio.
Prawdziwe cudo!!! :D
Awatar użytkownika
slavek_t

Powiększa się na Bemowie grupa Anonimowych Alkoholików ;)
Słyszałem w ubiegłym tygodniu, że transakcja sfinalizowana, mam nadzieję, że go przywiezie w niedzielę, chętnie pomacam :mrgreen:
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Quasi68 pisze:A na Bemowie przybędzie następny TX, tym razem w wersji HC w orzeszku. Kupił Czesio.
slavek_t pisze:mam nadzieję, że go przywiezie w niedzielę,
Ja tam myślę , że Czesio nie wytrzyma ... do niedzieli i tak "jajko zniesie" :mrgreen: ... Miło popatrzeć , jak ktoś szczerze się cieszy :D