Wiatrówka dla Majki :-)

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Nieśmiało zapytam , może Quackenbush? :lol:
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Monev77

Post autor: Monev77 »

Prosport jest okej :)
KWP

Post autor: KWP »

Monev77, armata jeszcze bardziej "okej". To ma być wiatrówka dla nastoletniej dziewczyny, nie rosłego chłopa.
KWP
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Odgrzebuję temat, ponieważ znów mam nadzieję, że może córa zacznie jeździć na zawody :roll:

Z tym, ze teraz chcę jej ułatwić żywot i niech to będzie PCP z przeznaczeniem dla kobiety/juniora.
Karabinek w limicie, kategoria HFT1, masa z lunetą w przedziale 3,5 do 4,0 kg.
Mam wolnego Weavera RV9, więc sprawa optyki byłaby na początek załatwiona.

Jako że PCP to dla mnie czarna magia, to proszę kolegów posiadających takowy sprzęt, o propozycje konkretnych modeli.

Mnie na początek przychodzi CZ200 i AA S200.

Przy czym umówmy się, żeby nie były to propozycje z najwyższej półki, bo kobieta jak wiemy istotą zmienną jest,
a nie chciałbym zostać potem ze sprzętem za kupe kasy, do rekreacyjnego strzelania na działce.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Witaj Sławku
Miałem CZ200 i byłem zadowolony z jej celności. Dla córy pewnie byłaby dobra, tylko kartusz fabryczny w/g mnie ma za malą pojemność. ja miałem z powiększonym do 185cc, na tor powinno wystarczyć. Port ładowania jednostrzalowy, do rekreacji dokupiłem dziesięcio- czy dwunastostrzałowy, indeksacja manualna, trochę powyżej stówy, automatyczny ok.300 zł ( :P ). Leciutki, teraz są z jednoczęściowym łożem. Nie wiem, czy dzielone łoże ma zły wpływ na całość, jest po prostu trochę brzydsze.
Pewnie nikt Ci nie poleci hatsana (obecnie rangers w kolterze). Miałem to w rękach, b. sympatyczny orzech, cichy, składny, są w wersjach jedno- i dziesięciostrzałowych.
Z takiego hatsana facet przy mnie na 35 m robił dziurę 5 gr na Siekierkach, z pozycji stojącej, podparty o dach samochodu.
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Też nie jestem specem od PCP-ów ale myśle że najrozsądniej biorąc pod uwagę wagę sprzętu będzie nabyć cz200/aa200 i oczywiście zamówić u Darka łoże. Przychodzi mi jeszcze na myśl ultra BSA tylko nie wiem czy wiatru starczy na całe zawody.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
green_thunder

Nie starczy :mrgreen:
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

No to BSA odpada.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
green_thunder

maximus pisze:No to BSA odpada.
Tylko ultra, besa jest the best :P
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Moim zdaniem AA S 200 z orzechowym łożem będzie leciutka i zgrabna, akurat dla dziewczyny.
guntuning.com
Awatar użytkownika
peyalo

Post autor: peyalo »

Chyba wybór 200ki będzie najlepszy Sławku dla drobniejszego strzelca, z Rangera vel Hatsana strzelałem w weekend i choć zaskoczył mnie pozytywnie na plus.Ja nie należę do małych ludzi 184cm ale mnie przytłoczył rozmiarami ,nie masą choć to był to polimer .Bawię się teraz ze sklejką i znalazłem ciekawe juniorskie i regulowane osady.Jak byś chciał to daj znać.Zawsze możesz mieć prototyp i przymierzać i testować a potem przenieść w drewienko.ponadto zaczynam się bawić w barwienie warstw sklejki na różne kolory daje też ciekawe efekty. Jeszcze niebagatelna jest niższa masa stosuje konstrukcje szkieletowe i z otworami ulgowymi,bo swego czasu miałem problemy zdrowotne z utrzymaniem cięższej wiatrówki. Chętnie pomogę to dla mnie dodatkowe doświadczenia i nie mieszkam daleko :P
Niewielka Zbrojownia
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

A ja zapytam dlaczego nie S400? :shock: Według specyfikacji, S200 waży 2.75kg a S400 2.72kg więc jest lżejszy :P . Jest jeszcze wersja krótsza czyli carabine 2.48kg W promocji w Militariach (tak wiem ale to tylko dla przykładu :lol: )S400 (1764zł) droższy o 100zł od S200. A na beżowym było kilka S400 w dobrych cenach....No i w S400 luftu wystarczy na zawody :mrgreen:

A tak na marginesie....mój razem z sporym Weaver'em V16, pasem, duuużym (większym niż fabryczny ) tłumikiem i stopką Morgan waży równo 4kg. Bez tłumika i z lżejszą lupą ważyłby max z 3.5 kg
Awatar użytkownika
goliard

Post autor: goliard »

Mądrze Sławek prawi, 4setka jest chyba najlepszym wyborem w kategorii cena/waga/il. strzałów/celność, a i tatuś mógłby czasem zostawić ProSporta.
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Słucham, czytam dalej :D

Z tego co moje łapki pamiętają, 400-ka dość mocno ciążyła na lufę.
Jest prawie 10 cm dłuższa od 200-tek i długi stalowy kartusz robi swoje.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
goliard

Post autor: goliard »

SlaweQ pisze:400-ka dość mocno ciążyła na lufę.
Jak to się sprawdza?
Trzeba zobaczyć gdzie ma środek ciężkości?