Heh, no właśnie chyba sam się w tym już trochę gubię
Zacząłem od karabinków PCA bo jakoś podoba mi się ten system w HW 40, takie PCP bez dodatkowych kosztów.
Jednak karabinku używał bym głównie do strzelania z lunetą na 50m - tarcza ale rekreacyjnie. (I tutaj trochę poszedłem offtopem - za co przepraszam)
Pytałem jednak w tym dziale aby dowiedzieć się czy Daisy 753 da radę celnie strzelać na 50m z lunetą...?
Ale na dzisiaj nawet nie jest w PL dostępna, a ściąganie jednej sztuki z USA ryzykowne (że gdzieś zatrzymają po drodze itp) i nie opłacalne (koszt przesyłki wyjdzie prawie tyle co wiatrówka +ewentualne cła itp). W "militariach" sprzedają produkty Daisy, pytałem czy by mieli ten model ale na ten rok nie będzie, w przyszłości... też jakoś wiary mi brak.
PCP raczej odpada - tutaj koszty na pewno by mnie przerosły, bo poza karabinkiem i pompką będzie jeszcze pewnie sporo cennych akcesoriów, oraz fakt jak na ręczne pompowanie ludzie narzekają... jak by mnie naszło na coś poważniejszego to wtedy do przemyślenia.
Dlatego zacząłem zgłębiać temat sprężynówek. I tutaj widzę 2 opcje:
1) Kupić coś tańszego i strzelać te 50m tak żeby się zmieścić w tarczy 14cm (Hatsan 55/95, Slavia, HW 30).
2) Kupić coś droższego i strzelać te 50m tak żeby się zmieścić w czarne pole tarczy 14cm

(HW 77/97, może jeszcze coś wpadnie mi w oko)
Muszę to przetrawić wszystko do wiosny i zobaczymy co z tego wyjdzie. A może jeszcze pojawi się coś ciekawego na rynku.
Pewnie też w przyszłym roku założę ku temu osobny temat... Na dzień dzisiejszy staram się dowiedzieć jak najwięcej o sprzętach które gdzieś wypatrzę w czeluściach internetu