Proszę o poradę

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Gebi »

Filo,
P.s. Gasstrut ? Cy cóś :lol:
Nie wiem o co loto? :shock: Terminologia się kłania - żółtodziób jestem :oops:
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Dawno, dawno temu firma Theoben wymyśliła sprężyny gazowe do wiatrówek - gas ram do swoich, gas strut do cudzych.
Gas ramy można rozbierać, składać, pompować, upuszczać powietrza regulować energię wg upodobań, można też naprawić jak się zepsuje. Gas strut można tylko wsadzić do karabinka i jak się zepsuje wyrzucić.
Obecnie pojawiły się u innych producentów sprężyny gazowe robione wg założeń gas struta.
Gas ramy są w karabinkach Theoben i HW 90, jeśli kiedyś odbije mi i będę kupował coś ze sprężyną gazową to właśnie któryś z nich.
Awatar użytkownika
blind1

Post autor: blind1 »

Świetna dysputa, tylko co ona ma wspólnego z tematem? :roll:
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Temat jest przecież na tyle uniwersalny, że można podciągnąć pod niego prawie wszystko. :lol:
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

blind1 pisze:Świetna dysputa, tylko co ona ma wspólnego z tematem?
To jak z każdą dyskusją , można ją zacząć od filozofii Kanta a i tak skończy się na dupie :D .
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

blind1, witeg, Filo,
Ja nie narzekam. Dowiaduję się ciągle czegoś nowego - dzięki Wam, Koledzy Swawolni. Nie mam przy tym poczucia, że jestem w szkole, na studiach, czy kursie. A, że przy okazji trafi się przysłowiowa dupa. Kant, czy Nietzsche - to chyba lepsze od niczego? :lol: :shock: (jaka gra słów mi przypadkowo wyszła) :shock:
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

witeg pisze:Gas ramy można rozbierać, składać, pompować, upuszczać powietrza regulować energię wg upodobań,
Witku , tyle tylko , że sprzęt do pompowania i precyzyjnej regulacji ciśnienia to pewnie dwa razy droższy od karabinka z tą sprężyną .
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Ta, kosztuje fortunę. Pompka do amora rowerowego wystarczy
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

maximus pisze:Ta, kosztuje fortunę. Pompka do amora rowerowego wystarczy
A jak wygląda regulacja ciśnienia przy tak małej objętości sprężyny ?
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Filo, witeg, i pozostali Swawolni uczestniczący w dyskusji
Panowie Kamraci :D
Pytanie typowej "blondzi":
Tytan GS 750 - http://www.sztucer.pl/i4429_zestaw_wiat ... _9x40.html
Remington Summit - http://www.militaria.pl/crosman/wiatrow ... _p3111.xml
Co według Was korzystniejsze dla "blondynki" - znaczy się: dla mnie?
Wiem, że opinie będą subiektywne, decyzję podjąć muszę sam, ale ceny kuszą - która z wiatrówek według Was ma korzystniejszą relację jakość/cena?
fantazja555

Post autor: fantazja555 »

Ja jestem za Summitem ;) A swą drogą jako uzależnionej już Swawolnej :P Co myślicie o łucznik wz 70 ? Szczerze ? Nigdy o krótkiej nie myślałam ale zerkając widzę ze są stara , ma swój urok , ładna wizualnie mnie ujęła -- iii polski wyrób :D Oczy mam dobre celownik może poczekać a taki klasyk mmmm . Zerkając na nią i patrząc wspomnienia mam kiedy to dziadzio mnie woził fiatem 125p cudowne czasy. Dziś dostałam kolimator , sąsiad dał i mówi zrób z tym co chcesz nie chcę , wzięłam i myślę czy to coś warte ? Taki niby celownik z podświetlaną kropeczką chyba go wystawie na bazarku. A piszcie tu śmiało milo mi ze post który założyłam rozwija się w dialogi i wymianę poglądów . Pozdrowienia dla wszystkich
Ostatnio zmieniony 2014-09-07, 00:08 przez fantazja555, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

W podobnych cenach ze sprężyną gazową znalazłem jeszcze to:
http://www.sztucer.pl/i2831_wiatrowka_c ... point.html
http://www.sztucer.pl/i3814_wiatrowka_a ... 4_5mm.html
http://www.sztucer.pl/i4429_zestaw_wiat ... _9x40.html
Decyzja co do klasycznej sprężyny, czy gazowej już podjęta - GAZOWA - trza eksperymentować i nabywać doświadczeń.
Najdłuższą, dwuletnią gwarancję daje Crosman.
fantazja555

Post autor: fantazja555 »

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=45 ... ule_id=114 co tym myślicie czy lepiej z demobilu :P przestraszył mnie z allegro ten wycior na zdjęciu :P A to tylko ze względu na wiedzę której uczę się dzięki wam :)
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Osobiście bym nie kupował takiego zestawu.
Licytacja trwa i nie sądzę, aby cena całości była niższa niż cena Łucznika z demobilu, w stanie magazynowym. To raz.
Dwa - tarcze niezgodne ze standardem nie dadzą się wykorzystać np. w lidze jesiennej ;^)
Trzy - szkoda pieniędzy na wycior i cztery - pamiętaj, że ten Łucznik (wz.70) ma tłok w rękojeści, co oznacza podrzut w momencie strzału. Da się to opanować, ale wymaga to ćwiczeń.

W zasadzie jedyna zaleta tego pistoletu to podobieństwo do Walthera LP53 :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Tak czytam i...
normalnie ręce opadają.

Obrazek

PS. Mam pomysła :idea: Ci którzy sami wybrać sobie sprzętu nie potraficie, gdyż żadne argumenty bardziej doświadczonych wiatrówkowiczów do Was nie docierają, błagam abyście innym nowym gów...ych sprzętów nie polecali, zarówno w tym jak i innych postach.
Ostatnio zmieniony 2014-09-07, 09:53 przez JesperKyd, łącznie zmieniany 1 raz.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)