To się zgadza. dB to skala logarytmiczna. Spadek natężenia dźwięku o 3dB to spadek o połowę głośności wyjściowej. Skala ta odzwierciedla mniej więcej charakterystykę czułości ludzkiego słuchu. Wystarczy, że butelka PET pochłonie 6 - 9dB, jest to już wystarczające wyciszenie, aby trzy - cztery ściany zatrzymały resztę.Hiszpan63 pisze:(...) do poziomu akceptowalnego dla ucha i niezauważalnego z odległości 30m w pomieszczeniach . Nie mierzyliśmy decybeli , bo i po co ...
Iż-61
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
- Ściepnik
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
...vide rosyjski film "Brat", na początku, urywek z rewolwerem, starym gratem i butelką "pet": https://www.youtube.com/watch?v=uEhysqqqovU
-
Taka ciekawostka, aby w miarę wytłumić palną, można wyposażyć pluszaka w otwór w d.... I za aplikować do niego lufę... Swego czasu "Brzydki Burak" opublikował na YT film o pluszakowych tłumikach
.

Hatsan Striker Edge 4,5mm:
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?p=135276#135276
Crosman 2240 4.5 mm dopieszczony przez M.J
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?p=135276#135276
Crosman 2240 4.5 mm dopieszczony przez M.J
-
-
- Ściepnik
Mam wrażenie , że często bardziej słychać uderzenie śrutu w kulochwyt niż samą wiatrówkę .Hiszpan63 pisze:... do poziomu akceptowalnego dla ucha i niezauważalnego z odległości 30m w pomieszczeniach . Nie mierzyliśmy decybeli , bo i po co ...mc_iek pisze:Z powodzeniem, to znaczy o ile decybeli?
Co jest istotne tym bardziej , że wiatrówka jest tuż przy uchu .
-
- Ściepnik
Skala logarytmiczna jest dla laika wybitnie wprowadzająca w błąd . Zupełnie nie rozumiem dlaczego nie stosuje się skali liniowej , dającej przeciętnemu człowiekowi pojęcie o wielkości natężenia dźwięku .mc_iek pisze:To się zgadza. dB to skala logarytmiczna. Spadek natężenia dźwięku o 3dB to spadek o połowę głośności wyjściowej. Skala ta odzwierciedla mniej więcej charakterystykę czułości ludzkiego słuchu. Wystarczy, że butelka PET pochłonie 6 - 9dB, jest to już wystarczające wyciszenie, aby trzy - cztery ściany zatrzymały resztę.Hiszpan63 pisze:(...) do poziomu akceptowalnego dla ucha i niezauważalnego z odległości 30m w pomieszczeniach . Nie mierzyliśmy decybeli , bo i po co ...
-
- Ściepnik
Ta skala ponoć najlepiej odzwierciedla sposób słyszenia przez ucho ludzkie. Podwojenie energii dźwięku interpretujemy jako "trochę głośniejsze".Filo pisze:Skala logarytmiczna jest dla laika wybitnie wprowadzająca w błąd . Zupełnie nie rozumiem dlaczego nie stosuje się skali liniowej , dającej przeciętnemu człowiekowi pojęcie o wielkości natężenia dźwięku .
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
-
zaniepokojony dymieniem lufy i zachęcony instrukcjami z internetu postanowiłem rozebrać bajkę.
W porównaniu do instrukcji na "karczmie" w mojej armacie (ierwsza połowa 2015):
nie było prowadnicy sprężyny
mechanizm spustowy na wciskane bolce a nie śruby - nie ruszałem. Można się dostać do tłoka bez ruszania tego
korpus jest "zamknięty" tzn. jak wpadnie śrubka łącząca podstawę szczerbinki a korpus to nie ma jak jej wydostać jak tylko otworem przez który ją się wkręca
W tłoku pełno oleju. Wyczyszczone. Zostawiłem trochę na uszczelce i sprężynie.
Demontaż bezproblemowy. Montaż bynajmniej
Przynajmniej jak się nie ma stanowiska pracy właściwego. Ja na stole kuchennym trochę się namęczyłem by sprężynę na miejsce wcisnąć. Jedna ręka ciśnie druga jest zajęta trzymaniem blaszki
W porównaniu do instrukcji na "karczmie" w mojej armacie (ierwsza połowa 2015):
nie było prowadnicy sprężyny
mechanizm spustowy na wciskane bolce a nie śruby - nie ruszałem. Można się dostać do tłoka bez ruszania tego
korpus jest "zamknięty" tzn. jak wpadnie śrubka łącząca podstawę szczerbinki a korpus to nie ma jak jej wydostać jak tylko otworem przez który ją się wkręca
W tłoku pełno oleju. Wyczyszczone. Zostawiłem trochę na uszczelce i sprężynie.
Demontaż bezproblemowy. Montaż bynajmniej

baikal mp-61
-
-
- Ściepnik
... ma poprawione niedoróbki fabryczne . Poza tym jest sprawdzony i przygotowany do natychmiastowej eksploatacji po rozpakowaniu . Dwie poprawki przy systemie /lufie pozwalają zamknąć 5 strzałów , na 10m , poniżej 10mm średnicy z otwartych , fabrycznych przyrządów celowniczych.madraks pisze: czym różni się ten iżyk w wersji ultra od fabrycznego,
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
Ok...widziałem wideo z pomiarem prędkości wylotowej,która kształtowała się na poziomie 140m\s,czy w wersji ultra ten parametr jest większy czy mniejszy?najczęściej strzelam 20-25m,czy iżyk ultra zapewni na tym dystansie płaski tor lotu peletki?
I jeszcze jedno pytanie,czy mikrej postury Kobiałka da radę toto cuś naciągnąć....
I jeszcze jedno pytanie,czy mikrej postury Kobiałka da radę toto cuś naciągnąć....
MP-61 Ultra
HW 45 Black Star .22(.177)
HW 45 Black Star .22(.177)
-