Iż-61

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
mc_iek
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mc_iek »

Hiszpan63 pisze:(...) do poziomu akceptowalnego dla ucha i niezauważalnego z odległości 30m w pomieszczeniach . Nie mierzyliśmy decybeli , bo i po co ...
To się zgadza. dB to skala logarytmiczna. Spadek natężenia dźwięku o 3dB to spadek o połowę głośności wyjściowej. Skala ta odzwierciedla mniej więcej charakterystykę czułości ludzkiego słuchu. Wystarczy, że butelka PET pochłonie 6 - 9dB, jest to już wystarczające wyciszenie, aby trzy - cztery ściany zatrzymały resztę.
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

mc_iek pisze:aby trzy - cztery ściany zatrzymały resztę.
... jedna , ceglana ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
mc_iek
Ściepnik
Ściepnik

Przyznaję, nie uwzględniłem grubości ścian... ;)
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

... :mrgreen: ...
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

...vide rosyjski film "Brat", na początku, urywek z rewolwerem, starym gratem i butelką "pet": https://www.youtube.com/watch?v=uEhysqqqovU
Nestor2204

Post autor: Nestor2204 »

Taka ciekawostka, aby w miarę wytłumić palną, można wyposażyć pluszaka w otwór w d.... I za aplikować do niego lufę... Swego czasu "Brzydki Burak" opublikował na YT film o pluszakowych tłumikach :D.
Hatsan Striker Edge 4,5mm:
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?p=135276#135276

Crosman 2240 4.5 mm dopieszczony przez M.J
keneida

Post autor: keneida »

czas eksperymentów nadejdzie. Mam parę pomysłów.
baikal mp-61
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Hiszpan63 pisze:
mc_iek pisze:Z powodzeniem, to znaczy o ile decybeli?
... do poziomu akceptowalnego dla ucha i niezauważalnego z odległości 30m w pomieszczeniach . Nie mierzyliśmy decybeli , bo i po co ...
Mam wrażenie , że często bardziej słychać uderzenie śrutu w kulochwyt niż samą wiatrówkę .
Co jest istotne tym bardziej , że wiatrówka jest tuż przy uchu .
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

mc_iek pisze:
Hiszpan63 pisze:(...) do poziomu akceptowalnego dla ucha i niezauważalnego z odległości 30m w pomieszczeniach . Nie mierzyliśmy decybeli , bo i po co ...
To się zgadza. dB to skala logarytmiczna. Spadek natężenia dźwięku o 3dB to spadek o połowę głośności wyjściowej. Skala ta odzwierciedla mniej więcej charakterystykę czułości ludzkiego słuchu. Wystarczy, że butelka PET pochłonie 6 - 9dB, jest to już wystarczające wyciszenie, aby trzy - cztery ściany zatrzymały resztę.
Skala logarytmiczna jest dla laika wybitnie wprowadzająca w błąd . Zupełnie nie rozumiem dlaczego nie stosuje się skali liniowej , dającej przeciętnemu człowiekowi pojęcie o wielkości natężenia dźwięku .
Awatar użytkownika
mc_iek
Ściepnik
Ściepnik

Filo pisze:Skala logarytmiczna jest dla laika wybitnie wprowadzająca w błąd . Zupełnie nie rozumiem dlaczego nie stosuje się skali liniowej , dającej przeciętnemu człowiekowi pojęcie o wielkości natężenia dźwięku .
Ta skala ponoć najlepiej odzwierciedla sposób słyszenia przez ucho ludzkie. Podwojenie energii dźwięku interpretujemy jako "trochę głośniejsze".
keneida

Post autor: keneida »

zaniepokojony dymieniem lufy i zachęcony instrukcjami z internetu postanowiłem rozebrać bajkę.
W porównaniu do instrukcji na "karczmie" w mojej armacie (ierwsza połowa 2015):
nie było prowadnicy sprężyny
mechanizm spustowy na wciskane bolce a nie śruby - nie ruszałem. Można się dostać do tłoka bez ruszania tego
korpus jest "zamknięty" tzn. jak wpadnie śrubka łącząca podstawę szczerbinki a korpus to nie ma jak jej wydostać jak tylko otworem przez który ją się wkręca

W tłoku pełno oleju. Wyczyszczone. Zostawiłem trochę na uszczelce i sprężynie.

Demontaż bezproblemowy. Montaż bynajmniej :) Przynajmniej jak się nie ma stanowiska pracy właściwego. Ja na stole kuchennym trochę się namęczyłem by sprężynę na miejsce wcisnąć. Jedna ręka ciśnie druga jest zajęta trzymaniem blaszki
baikal mp-61
madraks

Post autor: madraks »

Powiedzie mi Panowie czym różni się ten iżyk w wersji ultra od fabrycznego,mam na myśli wersję że sklepu Cekaus.
MP-61 Ultra
HW 45 Black Star .22(.177)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

madraks pisze: czym różni się ten iżyk w wersji ultra od fabrycznego,
... ma poprawione niedoróbki fabryczne . Poza tym jest sprawdzony i przygotowany do natychmiastowej eksploatacji po rozpakowaniu . Dwie poprawki przy systemie /lufie pozwalają zamknąć 5 strzałów , na 10m , poniżej 10mm średnicy z otwartych , fabrycznych przyrządów celowniczych.
madraks

Post autor: madraks »

Ok...widziałem wideo z pomiarem prędkości wylotowej,która kształtowała się na poziomie 140m\s,czy w wersji ultra ten parametr jest większy czy mniejszy?najczęściej strzelam 20-25m,czy iżyk ultra zapewni na tym dystansie płaski tor lotu peletki?
I jeszcze jedno pytanie,czy mikrej postury Kobiałka da radę toto cuś naciągnąć....
MP-61 Ultra
HW 45 Black Star .22(.177)
zbisz41

Post autor: zbisz41 »

Nie wiem czy to płaski tor ale mój iżyk na 20 m ładnie strzela mam podobną wersje tylko od innego serwisu .
Akurat obecnie często strzela nim moja córka ,delikatna blondynka i praktycznie go zaadaptowała :mrgreen: