Crosman 357 z OLX

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Cortez pisze:Wygląda fajnie...ale raczej nadaje się na ścianę. Poza tym ciekaw jestem ergonomii chwytu.
Chwyt , jak widać , został zrobiony w ten sposób by Crosmana przybliżyć do rewolwerów z epoki S&W 320 . Jest " szczuplejszy " od crosmanowskiego .
Karabinek został zmontowany na szybko , żeby Gebiemu pokazać efekt finalny . Wymaga jeszcze paru dopieszeń , więc trafi w jego ręce za ok. tydzień . Nie zamieszczam własnych uwag , bo najważniesze są uwagi inwestora i on ma pierwszeństwo oceny . Powiem tylko , że liczę , że Gebiemu się nie spodoba i nie będę musiał robić drugiego dla siebie .
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

green_thunder pisze:Prawdopodobnie elastyczno-gumowa poduszka zaczepu lufy długo nie wytrzyma takiego obciążenia.
Jeśli masz Crosmana czy inny podobny , to zwróć uwagę , że wszystko co się znajduje przed osią obrotu lufy to raczej odciąża niż obciąża gumkę zaczepu . Tłumik i drewienko pod lufą ważą tyle co nic , a środek ciężkości lunety znajduje się prawie nad osią obrotu lufy , więc dla gumki jej ciężar jest prawie obojętny .
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Naprawiałem kiedyś tę gumkę, tzn. dorabiałem nową, jakoś mnie nie przekonałeś, że długa lufa obciążona dodatkami nie ma wpływu na zaczep, jakoś to "nie-fizycznie"...
Ostatnio zmieniony 2015-02-24, 20:47 przez green_thunder, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

green_thunder pisze:Naprawiałem kiedyś tę gumkę, tzn/ dorabiałem nową, jakoś mnie nie przekonałeś, że długa lufa obciążona dodatkami nie ma wpływu na zaczep, jakoś to "nie-fizycznie"...
Robert , gumka jest odkształcana podczas zatrzaskiwania lufy na zaczep , a nie podczas jej "zwisu swobodnego ". Musiałeś niezłe wiaderko śrutu zdewastować żeby ta gumka przestała podnosić zaczep . :D
Ostatnio zmieniony 2015-02-24, 19:56 przez Filo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Gebi »

Hmm... może zatem Szanowni Kamraci mają jakiś pomysł lub "patent", by przedłużyć żywotność rzeczonego zaczepu :?
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Gebi pisze:Hmm... może zatem Szanowni Kamraci mają jakiś pomysł lub "patent", by przedłużyć żywotność rzeczonego zaczepu :?
Gebi , ty się odpiórkuj od tej gumki . No chyba , że nie masz większych problemów . :D
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

No i nie fikaj Majstru publicznie, bo się obrazi i już żadnej plujki Ci nie przerobi :!
:P
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

...hehehe "starym" chłopom gumki w głowie... :mrgreen: :mrgreen:
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Gebi pisze:Hmm... może zatem Szanowni Kamraci mają jakiś pomysł lub "patent", by przedłużyć żywotność rzeczonego zaczepu :?
Tak sobie misiam, że gdyby w atrapie bębenka wyfrezować wcięcie umożliwiające ładowanie magazynka bez odpinania zaczepu, coś w takim stylu:
Obrazek
odpinanie zaczepu byłoby zbędne.

No i gumka by się nie niszczyła... :mrgreen:
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Michał pisze:...hehehe "starym" chłopom gumki w głowie... :mrgreen: :mrgreen:
Jakby Ci Michałku spadły , to też miałbyś problem gumek w głowie . :mrgreen: Chciałem napisać " spadały " , a wyszło jak wyszło , ale też wesoło . :mrgreen: :mrgreen: .
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

Na szczęście mi nic nie ślatuje (spada)... :mrgreen:
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Mnie też gumki notorycznie spadywują pod stół ... :oops:
Na poważnie: nie fikanie mi w głowie, ale delikatna sugestia, byśmy nie krytykowali się nawzajem pod jakimkolwiek względem, bez konstruktywnych podpowiedzi.

Ślubek:
magazynek w crosmanie jest z przodu bębna: wizualnie koszmarnie by taki frez z przodu wyglądał, z pewnością utrudniał ładowanie, poza tym nie można by zmienić całego magazynka na nowy przy stałym zaczepie; no ... i najważniejsza sprawa: brak możliwości zmiany luf :/

To dalej jest crosman 357, nieco upiększony drewnem z możliwością transformacji do ... "para-repliki" :mrgreen:

P.S. Mistrz FILO to oaza spokoju i harmonii - nic mi nie grozi 8-)
Awatar użytkownika
green_thunder

Filo pisze: Robert , gumka jest odkształcana podczas zatrzaskiwania lufy na zaczep
...no i o to mi chodzi, że podlega większemy naciskowi niż przewidywany, a przecież przez 99% swego żywota jest ściskana...tyle, że jej zgon tak szybko pewnie nie nastąpi, chodzi mi raczej o ideę...
Ostatnio zmieniony 2015-02-24, 21:01 przez green_thunder, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
green_thunder

Gebi pisze:byśmy nie krytykowali się nawzajem pod jakimkolwiek względem
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2015-02-24, 21:02 przez green_thunder, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

green_thunder:
Na rozkaz Panie Komendancie ... melduję się posłusznie :!

EDIT:
Zgadzam się Panie Komendancie, byle krytyka konstruktywna była.

W założeniach omawiana konstrukcja ma być przechowywana jako 357-4 lub 357-6 (jeśli lufę zdobędę), pozostałe elementy mają się znaleźć w odpowiedniej skrzyni lub walizie (cały komplet razem, ma się rozumieć).