Proszę o poradę

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Gebi »

No ... Pechozol normalnie. :cry:
Ten Tytan też na granicy limitu. :shock:
Nigdy nie miałem do czynienia ze sprężyną gazową. Różnie ludziska się o nich wypowiadają. Jedni, że po tuningu miodna bardzo, inni zaś, że tylko portfel doi. Na sztucerze jest teraz w promocji. Muszę jeszcze poszperać. Ze mnie żaden mechanik, taki tam niedzielny strzelec (kolekcjoner poniekąd) ;) Ale strzelać lubię. Tyle, że manualne zdolności, to raczej rysunkowe posiadam :lol: Ołówkiem niewiele zdziałam, gdy, coś nawali. :-?
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

Gebi pisze:Ołówkiem niewiele zdziałam, gdy, coś nawali.
Zaopatrz się w zaczarowany ołówek... :D

Obrazek
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Michał,
NO0o ... nic prostszego :lol:
Widzę, że korzystasz z "summita" - jaki on jest Twoim zdaniem - w sklepach - połowa ceny. Pewnie drugie tyle musiałbym dołożyć na poprawki tuningowe i zmniejszenie "szmocy".
To mnie przeraża:
http://www.airguns.pl/wiatrowka-test-remington-summit

O sprężynach gazowych zaś słyszałem, że to w zasadzie jednorazówki dla takich "mechaników", jak ja.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Gebi : o sprężynach gazowych zaś słyszałem, że to w zasadzie jednorazówki dla takich "mechaników", jak ja.[/quote]
Jednorazowe to są wszystkie sprężyny , tyle , że gazową zakładasz raz i wystrzelasz 200 paczek śrutu a drucianą też zakładasz raz i wystrzelasz 20 paczek do wymiany . Tytana mam rok i z pomiarów wynika , że nie zmienił oddawanej energii nawet na jotę a 20 paczek ma już chyba dawno za sobą . Jeśli masz ochotę kupić Tytana to bez roboty się nie obejdzie mimo bardzo dobrego wykonania . Ten karabinek ma nieregulowany spust i dłuuugą drogę jego drugiej fazy którą trzeba znacząco skrócić . Jeśli się zdecydujesz :) to przyślij go do mnie , jego ucywilizowanie zajmie mi ze dwie godzinki .
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Filo,
A Twoja przez przypadek nie pójdzie pod młotek? Domniemywam, że już ucywilizowana jest. Sprawdziłem też, że na sztucerze dostępne są sprężyny wymienne do nich; nie jakoś szaleńczo drogie. No i ta kwestia mocy: da się ją jakoś zmniejszyć?

Tu:
http://www.sztucer.pl/i4429_zestaw_wiat ... _9x40.html
niestety nic nie wyczytałem na ten temat, ale fajnie, że ostrzegają przed limitem mocy.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Sztucer robi sobie jaja pisząc , że to wiatrówka niemiecka . Napis na wiatrówce głosi Designed Germany , co nijak nie znaczy Made in Germany . Ja za swojego dałem w promocji te same 399 zł , ale bez lunety , więc jaką cenkę miałbym postawić dzisiaj ? Z wiatrówkami z tego przedziału cenowego problem jest taki , że jakość ich lufy to zawsze pewna loteria bo montuje się je bez selekcji . Sądząc jednak po jakości wykonania całości to jakość lufy też nie powinna spaść poniżej średniego standardu :> . Wyzbądź się uprzedzeń co do mocy w tym karabinku . Ja wiem , że przez moc bliską limitowi trudniej uzyskać dobry wynik na tarczy , ale jego kopniak jest jak najbardziej w charakterze sztucerowego wyglądu . Wyobraź sobie sztucer który pyka jak match'ówka poniżej 7,5 Julianka . No przecież nie uchodzi . Nie uchodzi .
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Filo, Moje strzelanie jest typowo rekreacyjne. Cieszę się, gdy trafiam w cel, punkty nie są dla mnie najważniejsze, choć dodają frajdy. Z racji możliwości najczęściej strzelam na krótkich dystansach, nie na strzelnicy. Duża moc dla mnie równa się większy zasięg, a to z kolei implikuje możliwość uszkodzenia czegoś, bądź kogoś. Mam takie miejsce w pobliżu, gdzie z od frontu i z prawej strony nie ma prawa się nikt pojawić (ściana budynku i mur), reszta to krzaki i chaszcze. Zawsze się boję, że napatoczy się jakiś pijaczek, albo pies. Ponieważ mam problemy z poruszaniem się w tej chwili - wyprawy na strzelnicę wymagałyby ode mnie angażowania innych osób, albo dodatkowe koszty związane z taksówkami. Nie mogę sam prowadzić, auto rdzewieje). Wiesz też jakie jest podejście naszych współbratymców do "strzelających" - narzekania, że niebezpieczne, że hałas, i cała ta reszta bredni ... . Często strzelam w domu: max 10 metrów dla krótkiej broni, 7-8 dla długiej - wyłącznie i absolutnie tylko wówczas, gdy jestem sam.
Co się tyczy nazewnictwa marketingowego: to trochę się na tym znam. Co dziś nie jest robione w Chinach? Jak już coś takiego w ofercie sklepu się znajdzie, to bardzo tłustym drukiem piszą - wyprodukowano w Niemczech. Konstrukcja jest niemiecka, a produkcja tam, gdzie najtaniej. Pomijam wyroby tureckie i tajwańskie. Chińczycy gdzieś mają prawa autorskie, prowadzą swoją politykę i ... dobrze. Potrafią zrobić wszystko, na najwyższym światowym poziomie - kwestia kasy.
Na marginesie: znak CE również wykorzystują (nie łamiąc prawa, nie chcą zadzierać z Unią) delikatnie modyfikując jego wygląd - dłuższa beleczka w w "E" i nieco zmienione krzywizny w "C"; dla nich CE oznacza wówczas China Export i żaden sąd, czy trybunał nie zarzuci im łamania praw do znaku, bo podeszli do sprawy nadzwyczaj starannie. Przeciętny zjadacz chleba, bez okularów najczęściej się nie kapnie :D
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Gebi ale o co chodzi? Chcesz Summita, tylko szmoc za duża?
Nie mam doświadczenia z Summitami, Copperheadami, Vatage'ami, ale z ich pierwowzorem - Gamo 440. Po wywaleniu obciążnika tłoka i wsadzeniu sprężyny od Slavii będzie miał pewnie z 10-12J i minimalnego kopniaczka.
Ostatnio zmieniony 2014-09-06, 12:15 przez witeg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

Gebi pisze:Widzę, że korzystasz z "summita" - jaki on jest Twoim zdaniem - w sklepach - połowa ceny. Pewnie drugie tyle musiałbym dołożyć na poprawki tuningowe i zmniejszenie "szmocy".
Tak mam Summita i powiem że po wsadzeniu łapek w bebechy jest całkiem fajnym karabinkiem.Jedno co trzeba na początku zrobić zaraz po kupnie to zdemontować optykę z sklepowego zestawu bo zaraz padnie.Minusem jest to że nie posiada otwartych przyrządów,ale plusem jest dobra jakość materiałów z jakich zrobione są bebechy.Nie podeszła mi również lakierowana osada,którą później zrobiłem po swojemu.Jeśli potrafisz pogrzebać w bebechach,i zrobić wszystko to co w sprężynach jest zalecane to wkład finansowy jest niewielki.
Ogólnie fajny karabinek.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

witeg,
Michał,
Napisałem już o tym - zdolności manualne ograniczone mam do rysunkowych :(
Brak stosownych narzędzi i nade wszystko brak wiedzy w temacie. Sama teoria nie wystarczy, a wśród swoich przyjaciół z najbliższego otoczenia żadnego, który znałby się na wiatrówkach.

Określę to tak - jestem, jak przysłowiowa blondynka i samochód. No, może różnica polega na tym, że czytam instrukcje przed rozpoczęciem użytkowania czegoś nowego.
witeg
Ściepnik
Ściepnik

No to trzeba kupić już zrobionego, albo dać komuś do przeglądu, tylko musisz określić, czego chcesz. Filo już się zadeklarował, że może to zrobić, więc nie bardzo widzę gdzie problem.
Któryś z klonów Gamo 440 powinien dobrze się sprawować w okolicach 12J (a że nie będzie wtedy wysilony to i żywotność mu się wydłuży) parę innych plujek też, ze sztandarową Slavią na czele. :-)
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

witeg,
Najzwyczajniej w świecie zastanawiam się nad wyborem. Klasyczną sprężynę już mam (Slavia 631), po tuningu, z tłumikiem i paru dodatkowych poprawkach (osada). Nigdy nie miałem do czynienia ze sprężynami gazowymi - opieram się tylko na opiniach. Może faktycznie w ramach eksperymentu zapytam Kamrata Filo, ile takie poprawki poprawki i obniżenie mocy by mnie kosztowały. Potencjalna odsprzedaż raczej jest trudna przy tak niskiej cenie sklepowej (marka też swoje robi). Trudno jednak nie zgodzić się z opinią Filo, jako użytkownika i mechanika, że wytrzyma użytkowanie dłużej, niż klasyczna sprężyna. Oczywiście po jej "ucywilizowaniu".
Krótko mówiąc mam dylemacik niejaki :/ Czaję się bowiem na jeszcze inne strzeladła, a finansowy limit, który sobie na ten cel przeznaczyłem nie może zostać przekroczony. W temacie poznajmy się pisałem, że dopiero szukam swojej drogi wiatrówkowej. Zdobywać doświadczenie można tylko strzelając z różnych sprzętów. Mój komfort polega na tym, że mogę sobie na to pozwolić pod względem finansowym, ale w sensownych granicach. Wiedza kosztuje, wiem o tym i liczę się z tym. Nie ma sensu jednak tracić kasy zupełnie bezsensownie - to chyba logiczne. Dlatego czytam, szukam, zadaję pytania i szukam okazji, by te koszty były jak najmniejsze. Gonię króliczka - by rzec można ;) Ot, cała moja wiatrówkowa filozofia. Przyjdzie pewnie taki moment, że część posiadanych przeze mnie wiatrówek krótkich i długich zacznie się kurzyć, bo znajdę te najbardziej ulubione. Wtedy trafią na K/S, albo ale... . Poznaję dopiero swoje preferencje. Mam też swoje "bziki" typu - chcę to mieć.

Appendix: największą frajdę z długich luf sprawia mi stary Haenel Suhl model 310 w osadzie od 311 - najbardziej przypomina strzelanie z broni ostrej. Ponieważ już go mam, coraz częściej świta mi po głowie, by poddać go gruntownej ocenie i ewentualnej rekonstrukcji, i sensownemu tuningowi poprawiającemu wygląd (bączki, pas, może możliwość montażu jakiejś starej optyki) u kogoś, kto Haenelami zajmuje się z zamiłowania. Czterotakt, sprężyna, magazynki, otwarte przyrządy celownicze, kopniaki przy strzale do wytrzymania. Drogi w utrzymaniu, przynajmniej w Polsce - dla mnie urzekający.
Ostatnio zmieniony 2014-09-14, 21:04 przez Gebi, łącznie zmieniany 1 raz.
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Tytana Włodka miałem w ręku i pierwsze wrażenie - nasz limit to dolna granica jego możliwości energetycznych, w tej wiatrówce nie obniżałbym energii.
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

witeg,
Czyli do dalekiego strzelania z odpowiednio wytrzymałą optyką - zgadza się?
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Gebi pisze:Nigdy nie miałem do czynienia ze sprężynami gazowymi - opieram się tylko na opiniach.
W tym karabinku nie ma możliwości regulacji energii strzału bo to tak zwany - / kurka wodna , zapomniałem / :( . Są sprężyny pompowane , w których ciśnienie możesz regulować , także ponad limit . Tytan daje strzał o energii + - 16 Juli i tyle . Jest tam wprawdzie 3 mm . podkładka z tworzywa regulująca napięcie montażowe / nie mylić ze wstępnym w sprężynie klasycznej / ale jej wyjęcie nieznacznie zmieni moc za to sprężyna może zacząć " telepać " się w systemie .
P.s. Gasstrut ? Cy cóś :lol: .