Iż-61

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

zbisz41

Post autor: zbisz41 »

A masz po przeglądzie i polerowaniu ?
Tu filmik jak mój działał przed poprawka:
https://www.youtube.com/watch?v=ymnH0f8 ... mn&index=2
keneida

Post autor: keneida »

jeszcze nic z nim nie robiłem. Dopiero zo otworzyłem paczkę :) masz filmik po poprawkach?
baikal mp-61
zbisz41

Nie mam ale uwierz mi nic nie zgrzyta, pracuje równomiernie .
Musisz go umyć i przesmarować, obecnie to on jest na smarach transportowych.
Ja kupiłem w serwisie i tam mi go : poprawili, usunęli zadziory, umyli przesmarowali .
zbisz41

Bajkal otrzymał kolimator 40 red-green krzyż , 5 poziomów mocy diody. Próby-zerowanie w piwnicy: dystans 7,5 m udało się skupić w celu 1,5cm i to na KTK ;)
Obrazek
keneida

właśnie sobie postrzelałem w domu.
Kulołap z pudła z wykładziną dywanową w środku 6 warstw (2 w zupełności by stykły)
dodatkowo sobie zrobiłem kurtyne za kolołapem do wyłapywania ewentualnych zabłąkanych.

Karabinek tak jak pisaliście lekki i lata na boki, trzeba się nauczyć spokojnie celować.

Pytanie teraz: Zrobiłem sobie pseudo tłumik z butelki pet 0,7 litra i jakoś specjalnie nie słyszę różnicy. Najwięcej hałasu - przy cichym kulołapie - to przy uchu mechanizm i tłok. Ergo tłumik nie potrzebny?
Czy może się mylę. Jutro wezmę kolegę, będzie stał w różnych odległościach i nasłuchiwał.
baikal mp-61
zbisz41

Nie wiem co to ergo :D ale tłumik z tego co tu starsi panowie piszą nie tłumi hałasu a dociąża lufę i wyważa iża ....mniejsze "latanie " na boki :uklon:
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

zbisz41 pisze:Nie wiem co to ergo
... łacina :! ... zatem , więc ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
mc_iek
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mc_iek »

Tłumik żeby działał, musi mieć odpowiednią konstrukcję. Butelka PET w pewnych sytuacjach moze dawać efekt wręcz przeciwny.
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

mc_iek pisze:Tłumik żeby działał, musi mieć odpowiednią konstrukcję. Butelka PET w pewnych sytuacjach moze dawać efekt wręcz przeciwny.
Tłumik może być pojemnościowy, pozbawiony przegród . Butelka pet tłumi z powodzeniem 9mm :idea: ... będąc właśnie namiastką tłumika pojemnościowego .

Natomiast w Iż 61 , system jest sporo głośniejszy niż sam wystrzał . I tego wytłumić się nie da .
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
keneida

Hiszpan63 pisze: Natomiast w Iż 61 , system jest sporo głośniejszy niż sam wystrzał . I tego wytłumić się nie da .
Czyli te "cywilizowanie" wiatrówki: szlifowanie, skracanie sprężyny i reszta niewiele wyciszy?
baikal mp-61
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Wyciszy pracę systemu podczas naciągania, nieco sam wystrzał.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Skracanie sprężyny, a więc zmniejszanie energii, którą jest w stanie zgromadzić, powoduje zmniejszenie energii fali akustycznej emitowanej podczas wystrzału. A więc wyciszenie.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
mc_iek
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mc_iek »

Hiszpan63 pisze:(...)Butelka pet tłumi z powodzeniem 9mm :idea: ... będąc właśnie namiastką tłumika pojemnościowego (...).
Z powodzeniem, to znaczy o ile decybeli? Przy strzale z broni palnej nadal pozostaje problem huku powodowanego przez przekroczenie bariery dźwięku przez pocisk. Tłumiki znane z filmów sensacyjnych istnieją, ale ich żywotność nie przekracza 3 - 5 strzałów i bardzo obniżają skuteczność broni, bo spowalniają pocisk poniżej bariery dźwięku, przy czym mocno ograniczają celność bo tłumik musi nie tylko przechwycić gazy, ale też odebrać sporo energii pociskowi. Butelka PET jako tłumik inaczej zachowa się w przypadku broni palnej, gdzie być może obniży hałas gazów prochowych o kilka(naście?) decybeli, głównie dla tego, że gazy te wypełniając wnętrze butelki i osiągając objętość większą, nie rozprężą się tak szybko jak w wolnej przestrzeni. Dodatkowo "pompując" butelkę usztywnią jej ścianki i zmniejszą ich drgania. W przypadku niewielkiej ilości powietrza wyrzucanej przez wiatrówkę tłumienie drgań i zawirowań może nie być już tak efektywne. Zależy to od "solidności" i wielkości butelki. No i oczywiście pozostaje kwestia klekotania samego mechanizmu, który strzelec ma blisko ucha. Na to pomóc może cienka, gumowa powłoka na komorze sprężania, wzorowana na powłokach antyasdicowych w U-botach, a najlepiej gałki STOPER w uszach...
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

mc_iek pisze:Z powodzeniem, to znaczy o ile decybeli?
... do poziomu akceptowalnego dla ucha i niezauważalnego z odległości 30m w pomieszczeniach . Nie mierzyliśmy decybeli , bo i po co ...
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

keneida pisze:Czyli te "cywilizowanie" wiatrówki: szlifowanie, skracanie sprężyny i reszta niewiele wyciszy?
Raczej mycie, ewentualne obrobienie zadziorów, niedoróbek, spasowanie elementów, dopasowanie czy dorobienie prowadnicy/prowadnic, smarowanie odpowiednim smarem. Skracać sprężyny nie zawsze trzeba, ze szlifowaniem to lepiej się nie wyrywać za bardzo, bo potem albo samo strzela, albo coś nie łapie, nie zapina........