Wybór lunety do karabinka PCP

Moderator: Hiszpan63

ODPOWIEDZ
acidboy

Wybór lunety do karabinka PCP

Post autor: acidboy »

Cześć

Chciałbym się poradzić znawców odnośnie doboru lunety do karabinka PCP. Karabinek, który wybrałem to Weihrauch HW 100X T FSB 4.5mm. Karabinek będzie służył do strzelania rekreacyjnego na dystansach 25 i 50 metrów oraz strzelanie do różnych celów typu puszki, butelki, kapsle. Chciałbym kupić dobrą lunetę z dobrym przybliżeniem by fajnie widzieć tarczę czy cele z tych 50 metrów. Budżet jaki posiadam to 4000 zł.

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Yurko

Re: Wybór lunety do karabinka PCP

Post autor: Yurko »

Cześć! Taki budżet to za dużo albo za mało. Jeśli chodzi o benchrest-owe strzelanie na 25m to lunety z powiększeniem 24x są aż za dobre. I do samego celowania na 50m też powinno wystarczyć - chyba. Rzadko mi się chce tak daleko ustawiać tarcze.

Obrazek

Problem w tym, czy chcesz przez tę lunetę obserwować przestrzeliny. Dlatego niektórzy koledzy na innym forum wymyślają jakieś cuda z powiększeniem 36 czy 48x. I tu się robi ostro, w tym budżecie masz mimo wszystko mały wybór. W powiększeniu do 24x wystarczy wydać połowę deklarowanej sumy i starczy na coś dobrej marki (na innym forum wspomniałem o Vortex DiamondBack...)
Obrazek

Kilka lat temu wspomniał bym też o najtańszych japońskich szkłach na rynku - lunecie Delta Optical Titanium 6-24x42:

Obrazek

Miała pewne wady ale też i kilka zalet jak np. cena ok 1500zł, mały błąd paralaksy, regulacja wież 1/8moa (czyli dokładna)
Niestety, nie jest już produkowana, ale warto o niej pamiętać bo pojawia się na bazarku

Warto pamiętać że w tych wszystkich dużych lunetach, szczególnie nowych konstrukcji, obiektywy mają w okolicach 60mm
. Trudno to ogarnąć (paralaksa) gdy nie strzela się siedząc przy stoliku. Oczywiście każdy się bawi jak chce. Ale to trochę bez sensu przyczepiać prawie pół metra i półtorej kilograma optyki do wiatrówki, której producent oszczędzał na każdym gramie. No i czy na prawdę potrzebujemy tak jasnych lunet gdy? Już przy 44, w słoneczny dzień można oślepnąć jeśli się nie wymyśli jakiegoś przyciemnienia. Sorki jeśli trochę przynudzałem... ;)

PS. Jak już tyle kasy postanowiłeś wyrzucić na szkła pamiętaj, żeby przy tym nie oszczędzać za bardzo na montażu.
ODPOWIEDZ