S&W 79G problem z zaworem

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
Szycha

S&W 79G problem z zaworem

Post autor: Szycha »

Mam problem z pistoletem jak w tytule. Kupiłem go nie dawno z informacją, że pistolet nie trzyma ciśnienia. Po potraktowaniu uszczelki korka olejem silikonowym problem został rozwiązany, ale okazało się, że pistolet nie strzela. Bijnik uderza mocno w zawór, ale go nie otwiera. Musiałem użyć sporej siły, żeby go ręcznie otworzyć i spuścić ciśnienie przez lufę. Nie było mowy by pistolet zrobił to sam. Gdy została sama końcówka CO2 w systemie, pistolet ożył i zaczął strzelać do samego końca CO2. Rozbierałem pistolet już 2 razy. Dokładnie czyściłem wszystkie elementy, bawiłem się sprężyną w zaworze, myśląc, że może jest za twarda. Niestety bez skutku. Po mału kończą mi się pomysły co może być nie tak. Może ktoś tutaj miał podobny problem z takim czy innym pistoletem, albo ma pomysł w czym szukać problemu?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator
Kontakt:

Re: S&W 79G problem z zaworem

Post autor: Ślubek »

Mam takiego samego S&W 79G - u mnie problem jest z uszczelką zaworu - to taki nietypowy duperel, jeśli dobrze pamiętam, w tym elemencie w lewym górnym rogu na ostatnim Twoim zdjęciu.
Próbowałem go dorobić już dość dawno, więc nie pamietam szczegółów, ale to było coś z twartością tej uszczelki.

Co do twardości sprężyny zbijaka - zakłądam, że próbowałeś regulować jej naciąg śrubą znajdującą się pod wylotem lufy?

PS. Dzięki, że mi o nim przypomniałeś, to fajny sprzęt, kopia S&W model 41 w kalibrze .22 LR - jak będę miał chwilkę, zajrzę do niego, bo dawno z niego nie strzelałem.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
Szycha

Dzięki za odpowiedź.
Ślubek pisze: 2026-02-28, 00:06 Co do twardości sprężyny zbijaka - zakłądam, że próbowałeś regulować jej naciąg śrubą znajdującą się pod wylotem lufy?
Próbowałem regulować napięcie sprężyny zbijaka. Dodatkowo mój egzemplarz ma możliwości napięcia zbijaka w 2 pozycjach. Słabiej i mocniej. Na koniec wymieniłem sprężynę w zaworze strzałowym na słabszą. Trochę się poprawiło, ale daleko mu było do poprawnego działania. Pistolet strzelał tylko przy regulacji wkręconej na maksimum i 2 stopniu napięcia zbijaka z niską energią, a czasem wcale.

Wrócę do oryginalnej sprężyny i przyglądnę się jeszcze raz iglicy. Teraz jak już wiem na co zwrócić uwagę, może uda się go zmusić do działania. Fajnie by było, bo to na prawdę fajny pistolet :)
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator
Kontakt:

Zamówiłem komplet nowych uszczelek na ebayu, dam znać, gdy przyjdą.
Awatar użytkownika
Szycha

Ślubek pisze: 2026-03-03, 15:36 Zamówiłem komplet nowych uszczelek na ebayu, dam znać, gdy przyjdą.
Widziałem te zestawy. Nie ma w nich uszczelki iglicy, ale są dostępne zestawy naprawcze, które zawierają całą nową iglicę.
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator
Kontakt:

Zestawy z iglicą są znacznie droższe, a ponieważ iglicę mam, to się nie zdecydowałem.
Awatar użytkownika
Szycha

Ja niestety jeśli nie ogarnę mojej, będę musiał wybrać droższą opcję. Ale na razie będę próbował reanimować stare części. Puki co nie miałem czasu do tego usiąść.
ODPOWIEDZ