Nóż "do wszystkiego" na wyjazdy – Fixed czy Folder?

Moderator: Hiszpan63

Quentin

Nóż "do wszystkiego" na wyjazdy – Fixed czy Folder?

Post autor: Quentin »

Panowie, krótka piłka – co zabieracie ze sobą na strzelanie w plenerze albo biwaki jako główne narzędzie?

Do tej pory nosiłem zwykłego scyzoryka Victorinoxa, ale czasem brakuje mi czegoś solidniejszego do przygotowania ogniska czy strugania. Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś niedużego noża ze stałą głownią, który nie będzie ciążył przy pasie, a zrobi robotę.

Co polecacie na początek przygody z fixedami? Budżet powiedzmy do 200-300 zł. Lepiej celować w znane marki czy szukać czegoś mniej popularnego, ale z lepszej stali?
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator
Kontakt:

Re: Nóż "do wszystkiego" na wyjazdy – Fixed czy Folder?

Post autor: Ślubek »

Ja jestem "team Victorinox" - jako EDC noszę zwykły scyzoryk SAK - przydaje się zaskakująco często. Na wyjazdy do lasu kupiłem Victorinox Venture (troszkę powyżej budżetu, który zakładasz), bo mnie zachwycił w filmach Feliksa Immlera. W kuchni duży nóż Victorinoksa "do siekania". Z kolei na dalsze wyjazdy, jako turystyczno-kuchenny mam składanego pikutka tej firmy.

Do prac w ogrodzie używam maczetę kukri ColdSteel - wygląda zabójczo, jak to kukri. :^) A na krótkie wyjścia na grzyby - jakiegoś noname karambita - kształt ma idealnie dopasowany do skrobania nóżki grzyba z ziemi. No i zmniejsza obawy przed spotkaniem np. z dzikim psem.

W samochodzie leży sobie ratowniczy Walther. Miał być na EDC, ale jest za duży, za ciężki, ma za mało narzędzi, a zamknięcie liner lock skrobie linie papilarne kciuka. Na początku użytkowania noża parę razy miałem przez to problem z odblokowywaniem telefonu odciskiem palca - tzw. problemy pierwszego świata :^)

Podsumowując - fixed jest (moim skromnym zdaniem) znacznie wygodniejszy. Jeśli planujesz cięższe prace - kup nóż full-tang (ze stałą głownią).
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Mattia

Re: Nóż "do wszystkiego" na wyjazdy – Fixed czy Folder?

Post autor: Mattia »

Witam,
z noży ze stałą głownią proponuję coś z ukraińskiej firmy BPS - w Polsce te noże ma Kapuga. Sam najbardziej lubię BPS Savage - 11,5 cm ostrza, szlif pełny płaski, stal węglowa przy odrobinie dbania nie sprawia problemów, trzymanie ostrości bardzo dobre.
Inna opcja to noże Mora - tanie i całkiem dobre lub droższe noże Peltonena - Sissipuuko M95 lub M07.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ