Bawię się od roku karabinkiem zakupiłem jak w temacie Gamo Maxxim IGT z znanego polskiego sklepu internetowego. Wiatrówka w limicie do 17J CAL4,5 .Na chrono wychodzi około 11J Chciałbym podnieść jej trochę mocy pod limit i nie wiem od czego zacząć. Patrząc na to ze ta sama wiatrówka w innych państwach np w Hiszpani wychodzi w limicie do 24J myślę że nie powinno być z tym problemu. Sprężyna wygląda na orginalną numeracji nie rozczytam bo się starły przez użytkowanie. Uszczelki tłoka jak i lufy wyglądają na całe.
Proszę o kilka rad od czego powinienem zacząć
Gamo Maxxim IGT podniesienie J
Moderator: Hiszpan63
Re: Gamo Maxxim IGT podniesienie J
IGT - to chyba ma sprężynę gazową.

Tu na oko się nic nie zobaczy. Z normalnym, lekkim tłokiem i standardową sprężyną powinno wychodzić ok 15,5J. Hiszpańska wersja z igt ma cięższy tłok i realnie nieco ponad 20J

Tu na oko się nic nie zobaczy. Z normalnym, lekkim tłokiem i standardową sprężyną powinno wychodzić ok 15,5J. Hiszpańska wersja z igt ma cięższy tłok i realnie nieco ponad 20J
- Ślubek
- Administrator
- Kontakt:
Ciekawe, ale nigdy się nad tym nie zastanawiałem - czy nie jest tak, że to lżejszy tłok szybciej się porusza szybciej zwiększając ciśnienie?Yurko pisze: 2025-12-28, 09:03 Z normalnym, lekkim tłokiem i standardową sprężyną powinno wychodzić ok 15,5J. Hiszpańska wersja z igt ma cięższy tłok i realnie nieco ponad 20J
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Na pewno lżejszy tłok ma początkowo większe przyśpieszenie, szczególnie w wersji IGT (gas-ram), ale najwyraźniej większe znaczenie ma że szybciej zwalnia na tzw. "poduszce powietrznej" pod koniec ruchu tłoka. Tak to sobie przynajmniej wyobrażam... 
Dokładnie tak. Lżejszy tłok to szybszy cykl strzału, ale mniejsza energia. Można to nadrobić większym napięciem wstępnym, albo zwyczajnie grubszą sprężyną. W wielu wiatrówkach sprężynowych, np. modyfikowanych pod zawody HFT, odchudza się tłoki i skraca ich skok. Cięższy tłok, ma większą bezwładność co skutkuje większym "kopem" przy strzale i wyższą energią. Oczywiście nie można w nieskończoność zwiększać masy tłoka, bo sprężyna nie będzie go w stanie rozpędzić przy strzale i energia spadnie.Yurko pisze: 2026-01-10, 01:22 Na pewno lżejszy tłok ma początkowo większe przyśpieszenie, szczególnie w wersji IGT (gas-ram), ale najwyraźniej większe znaczenie ma że szybciej zwalnia na tzw. "poduszce powietrznej" pod koniec ruchu tłoka. Tak to sobie przynajmniej wyobrażam...![]()