szukam porad do poprawnego użytkowania celownika optycznego

Moderator: Hiszpan63

25oskar08

szukam porad do poprawnego użytkowania celownika optycznego

Post autor: 25oskar08 »

Cześć jestem tu nowy i mam 2 problemy z moim celownikiem
1. słabo widzę krzyż prawym okiem to znaczy nie widać go wyraźnie a lewym widzę go idealnie , nie mam też paralaksy w tym celowniku to była tańsza wersja zabrana od dziadka która przeleżała 2 lata w piwnicy .
2. nie mogę go poprawnie skalibrować raz jedno kliknięcie jest czułe to znaczy jakieś 2 cm a czasem 5 cm nie wiem o co w tym chodzi .
Ma ktoś jakieś porady co powinienem zrobić
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator
Kontakt:

Re: szukam porad do poprawnego użytkowania celownika optycznego

Post autor: Ślubek »

Wygląda mi to na wadę wzroku.
Jaki to celownik?
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
25oskar08

Jest to luneta berkut 3-9x40 luneta sprzedawana na allegro, w zestawie były jeszcze dwa uchwyty do mocowania i chyba taka osłonka na szkła
Awatar użytkownika
Yurko

Post autor: Yurko »

Podstawowa sprawa, że ta luneta jest kiepska i na wiatrówki sprężynowe się raczej nie nadaje. Jeśli się jeszcze nie zepsuła, to może paść w każdej chwili. Oczywiście nie musi, bo czasami zdarzają się cuda. Pod warunkiem, że wiatrówka nie kopie za bardzo. Ale jeśli ją niedawno kupiłeś i możesz ją zwrócić pod jakimkolwiek pozorem, to ja bym radził tak zrobić.

Druga sprawa, to czy tym okiem celującym w ogóle widzisz wyraźnie? Np. gdy używasz okularów? Jeśli to tylko sprawa długo- lub krótkowzroczności to luneta powinna się dać w pewnym zakresie wyregulować. Z reguły jest to ok +/- 2 dioptrie. Do tej lunety nie ma konkretnego opisu ale jest to taki typowy chiński "noname" trafiający się pod różnymi nazwami i w różnej jakości wykonania.

I co do tej regulacji to jeśli to standardowe wykonanie (a nie "atrapa"), powinno się one odbywać przez pokręcanie całym okularem, tyle tylko, że okular jest zabezpieczony specjalnym pierścieniem:

Obrazek

Poza tym, jeśli okular nie jest zabezpieczony może się kiwać i to też będzie wpływać na prawidłowość celowania.

PS. Nigdy nie miałem tego modelu lunety w ręku więc mogę się mylić w szczegółach ale widziałem kilka podobnych więc chyba mogę próbować zgadywać... ;)
25oskar08

teraz jeden problem rozwiązany w okularach krzyż widzę idealnie ale mam rozmazany obraz i nic nie widze
Awatar użytkownika
Yurko

Post autor: Yurko »

Rozumiem, że celujesz na 15m? Jeśli luneta jest wyregulowana na 30m to na 15 może być niezbyt ostra. Szczególnie na największym powiększeniu. Lunety z "paralaksą" na 50m (czy więcej) będą miały na krótsze dystanse obraz jeszcze bardziej rozmyty.

Jeśli chcesz mieć wyraźny widok na 10 czy 15m potrzebowałbyś lunety z tzw. "regulacją paralaksy" i to w odpowiednim zakresie. Bo wiele lunet wcale nie jest dedykowanych do wiatrówek. ;)

Są takie nie najlepsze ale też wcale nie najtańsze są lunetki firmy Umarex/Walther, które mają paralaksę ustawianą na 10, 15 albo 20metrów. Np. to jest lunetka na 15m:

https://kolba.pl/product/66068,luneta-c ... -z-m-11-mm

A ta (bardzo podobna do Twojej) podobno jest na 10m:

https://kolba.pl/product/66068,luneta-c ... -z-m-11-mm

Specjalnie tych lunet nie polecam, bo to jest też chińszczyzna tylko z trochę lepszą naklejką, ale warto zauważyć, że tego typu lunety mogą być też fabrycznie "fokusowane" na krótki dystans .

PS. Jeszcze sprawa tych zestawowych montaży - one są do niczego. Tzn. na pewno nie do sprężyno0wej wiatrówki. Czegoś takiego można bez strachu używać tylko na PCP albo CO2
ODPOWIEDZ