Cześć jestem tu nowy i mam 2 problemy z moim celownikiem
1. słabo widzę krzyż prawym okiem to znaczy nie widać go wyraźnie a lewym widzę go idealnie , nie mam też paralaksy w tym celowniku to była tańsza wersja zabrana od dziadka która przeleżała 2 lata w piwnicy .
2. nie mogę go poprawnie skalibrować raz jedno kliknięcie jest czułe to znaczy jakieś 2 cm a czasem 5 cm nie wiem o co w tym chodzi .
Ma ktoś jakieś porady co powinienem zrobić
szukam porad do poprawnego użytkowania celownika optycznego
Moderator: Hiszpan63
- Ślubek
- Administrator
- Kontakt:
Re: szukam porad do poprawnego użytkowania celownika optycznego
Wygląda mi to na wadę wzroku.
Jaki to celownik?
Jaki to celownik?
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Podstawowa sprawa, że ta luneta jest kiepska i na wiatrówki sprężynowe się raczej nie nadaje. Jeśli się jeszcze nie zepsuła, to może paść w każdej chwili. Oczywiście nie musi, bo czasami zdarzają się cuda. Pod warunkiem, że wiatrówka nie kopie za bardzo. Ale jeśli ją niedawno kupiłeś i możesz ją zwrócić pod jakimkolwiek pozorem, to ja bym radził tak zrobić.
Druga sprawa, to czy tym okiem celującym w ogóle widzisz wyraźnie? Np. gdy używasz okularów? Jeśli to tylko sprawa długo- lub krótkowzroczności to luneta powinna się dać w pewnym zakresie wyregulować. Z reguły jest to ok +/- 2 dioptrie. Do tej lunety nie ma konkretnego opisu ale jest to taki typowy chiński "noname" trafiający się pod różnymi nazwami i w różnej jakości wykonania.
I co do tej regulacji to jeśli to standardowe wykonanie (a nie "atrapa"), powinno się one odbywać przez pokręcanie całym okularem, tyle tylko, że okular jest zabezpieczony specjalnym pierścieniem:

Poza tym, jeśli okular nie jest zabezpieczony może się kiwać i to też będzie wpływać na prawidłowość celowania.
PS. Nigdy nie miałem tego modelu lunety w ręku więc mogę się mylić w szczegółach ale widziałem kilka podobnych więc chyba mogę próbować zgadywać...
Druga sprawa, to czy tym okiem celującym w ogóle widzisz wyraźnie? Np. gdy używasz okularów? Jeśli to tylko sprawa długo- lub krótkowzroczności to luneta powinna się dać w pewnym zakresie wyregulować. Z reguły jest to ok +/- 2 dioptrie. Do tej lunety nie ma konkretnego opisu ale jest to taki typowy chiński "noname" trafiający się pod różnymi nazwami i w różnej jakości wykonania.
I co do tej regulacji to jeśli to standardowe wykonanie (a nie "atrapa"), powinno się one odbywać przez pokręcanie całym okularem, tyle tylko, że okular jest zabezpieczony specjalnym pierścieniem:

Poza tym, jeśli okular nie jest zabezpieczony może się kiwać i to też będzie wpływać na prawidłowość celowania.
PS. Nigdy nie miałem tego modelu lunety w ręku więc mogę się mylić w szczegółach ale widziałem kilka podobnych więc chyba mogę próbować zgadywać...
Rozumiem, że celujesz na 15m? Jeśli luneta jest wyregulowana na 30m to na 15 może być niezbyt ostra. Szczególnie na największym powiększeniu. Lunety z "paralaksą" na 50m (czy więcej) będą miały na krótsze dystanse obraz jeszcze bardziej rozmyty.
Jeśli chcesz mieć wyraźny widok na 10 czy 15m potrzebowałbyś lunety z tzw. "regulacją paralaksy" i to w odpowiednim zakresie. Bo wiele lunet wcale nie jest dedykowanych do wiatrówek.
Są takie nie najlepsze ale też wcale nie najtańsze są lunetki firmy Umarex/Walther, które mają paralaksę ustawianą na 10, 15 albo 20metrów. Np. to jest lunetka na 15m:
https://kolba.pl/product/66068,luneta-c ... -z-m-11-mm
A ta (bardzo podobna do Twojej) podobno jest na 10m:
Specjalnie tych lunet nie polecam, bo to jest też chińszczyzna tylko z trochę lepszą naklejką, ale warto zauważyć, że tego typu lunety mogą być też fabrycznie "fokusowane" na krótki dystans .
PS. Jeszcze sprawa tych zestawowych montaży - one są do niczego. Tzn. na pewno nie do sprężyno0wej wiatrówki. Czegoś takiego można bez strachu używać tylko na PCP albo CO2
Jeśli chcesz mieć wyraźny widok na 10 czy 15m potrzebowałbyś lunety z tzw. "regulacją paralaksy" i to w odpowiednim zakresie. Bo wiele lunet wcale nie jest dedykowanych do wiatrówek.
Są takie nie najlepsze ale też wcale nie najtańsze są lunetki firmy Umarex/Walther, które mają paralaksę ustawianą na 10, 15 albo 20metrów. Np. to jest lunetka na 15m:
A ta (bardzo podobna do Twojej) podobno jest na 10m:
Specjalnie tych lunet nie polecam, bo to jest też chińszczyzna tylko z trochę lepszą naklejką, ale warto zauważyć, że tego typu lunety mogą być też fabrycznie "fokusowane" na krótki dystans .
PS. Jeszcze sprawa tych zestawowych montaży - one są do niczego. Tzn. na pewno nie do sprężyno0wej wiatrówki. Czegoś takiego można bez strachu używać tylko na PCP albo CO2