Reximex RP - strasznie mocny pistolet!

Wszystko co dotyczy wiatrówek PCP

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Yurko

Reximex RP - strasznie mocny pistolet!

Post autor: Yurko »

Trafił do mnie taki pistolecik.

Obrazek

Na razie jest z nim zabawa, ale nie taka jaką wszyscy lubimy.

Obrazek

Muszki nie da się ustawić. Mechanizm spustowy się zacina. A gdy już strzela,..

Obrazek

Kaliber 5,5mm. Może później coś jeszcze napiszę. Schemat:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
forestkorsze
Ściepnik
Ściepnik

Re: Reximex RP - strasznie mocny pistolet!

Post autor: forestkorsze »

Ciekawy.
Zrobisz pełny przegląd i będzie lepiej strzelał.
Szkoda, że nie 4,5mm (według mnie).
[scroll]# SLAVIA 634#[/scroll]
Awatar użytkownika
Yurko

Jakiś czas temu reperowałem drobną usterkę w Paganax-ie 4,5 i dało się z tego całkiem fajnie strzelać. Ale i energia była bardziej tarczowa:

Obrazek

Ten Reximex z energią 16 - 16,5J strasznie szarpie i nie potrafię go opanować. Trudno w to uwierzyć ale podrywa lufę bardziej niż w HW44. Co może się przez pewien czas wydawać całkiem zabawne. Tyle, że Weihrauch mimo to pozostawał bardzo celny. Możliwe więc, że główny problem tkwi w czymś innym Np. w pracy spustu. A to podrywanie lufy przy strzale po prostu zwraca większą uwagę...

I właśnie, miałem w planach na ten weekend zajrzeć i zobaczyć co tam siedzi, że jest taki twardy. Tu trzeba wspomnieć, że pod względem dostępu do różnych podzespołów to sprzęt godny polecenia. :upp:

No ale pojawił się nowy problem - pistolet "nagle" przestał trzymać powietrze. Więc tylko odkręciłem kartusz i napełniłem go do 200bar, zostawiając w spokoju na dwa dni. Wygląda w porządku - więc wychodzi na to, że winny jest zawór strzałowy. Zawiódł po niecałych 50 strzałach! :shock: (Tzn u mnie. Nie wiem ile strzałów oddano z tego pistoletu wcześniej)
Ciekawostka, niedawno na beżowym ktoś się męczył z podobnym sprzętem i zdaje się, że zawór strzałowy też tam sprawiał problemy.

Rzecz, która mnie w tych pistoletach wkurza, tj tym RP, Mito i "klonie" Paganax-a, Różnica wysokości tylnej szyny na której oryginalnie zamocowana jest szczerbinka i mocowania muszki. (Muszę do ilustracji tego zrobić specjalne zdjęcie) Pewnie nie zwróciłbym uwagi, gdyby nie to, że brakuje przez to regulacji. A poza tym - szczerbinka jest za niska i ma tylko regulację tylko na boki. I ta regulacja też jest beznadziejna, bo śrubka się luźno kręci a szczerbinka ma luzy. Podejrzewam, że może się sama przestawiać przy każdym chowaniu do "pudełka"... :(
Awatar użytkownika
forestkorsze
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: forestkorsze »

Jeżeli chodzi o regulację szczerbinki, to możesz wykręcić śrubę regulacyjną całkowicie i przez otwór z gwintem przeciągnąć nić teflonową, taką, jak używają chydraulicy.
To nie uszkodzi żadnych elementów, a na pewno śruba będzie pracować ciaśniej.

Wiem, że to poprawianie fabryki, ale czasami tak trzeba.
[scroll]# SLAVIA 634#[/scroll]
Awatar użytkownika
Yurko

Będę musiał tak spróbować...

A co do tego jak sobie inni radzą: https://airgunforums.co.uk/threads/rexi ... 202/page-2

Obrazek
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Ślubek »

Wiem, że to nie jest sprzęt wyczynowy, ale czy (bez tłumika, oczywiście) zmieści się do pudełka pomiarowego 420x200x50 [mm]?
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
Yurko

Dobre pytanie - tekturka jest w wymiarach 42x20cm:

Obrazek

Kartusz jest niedokręcony i dodatkowo można zdemontować końcówkę do tłumika. W wersji 4,5 w zasadzie nie wydaje się szczególnie potrzebny... ;)

A tu porównanie do Walther-a:

Obrazek

Poza tym, "syntetyczny" RP w tym stanie (z powietrzem, adapterem tłumika ale bez magazynka) waży 956 g
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Ślubek »

Ciekawe porównanie, dzięki.

Według mnie, nawet jeśli zmieści się do pudełka, trudno go rozpatrywać jako sprzęt wyczynowy - znacznie krótsza linia celowania i brak możliwości dopasowania rękojeści raczej go dyskwalifikują. Oczywiście, do ćwiczeń się nadaje, ale trening innym sprzętem niż używany do zawodów jest kiepskim pomysłem. :chgw:

Gdyby miał semi-auto, nadawałby się jako tania alternatywa do strzelania konkurencji Pistolet Szybkostrzelny, ale widzę, że po strzale trzeba go przeładować dźwignią biathlonową. :(
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
Yurko

Trochę się ostatnio lenię, ale w międzyczasie wymęczyłem dwie nowe nakrętki UNF 1/2'-20:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz na zdjęciach widzę, że w tych wewnętrznych gwintach, po obróbce zostało trochę brudu do usunięcia... :oops:
Awatar użytkownika
Yurko

Mechanizm spustowy:

Obrazek

Zaznaczyłem na żółto 2 sprężynki które można wymienić na słabsze:

Obrazek

Trzecia sprężynka - "zielona" dociska zaczep zbijaka. Moim zdaniem lepiej pozostawić ją bez zmian.
Awatar użytkownika
Yurko

Uszczelka zaworu strzałowego

Było dosyć trudno ją wypchnąć. Średnica pręta to niecałe 4 mm. Musi z trudem przechodzić przez otwór trzpienia zaworu ponieważ średnica wewnętrzna uszczelki jest praktycznie prawie tego samego rozmiaru...

Obrazek

Na powiększeniu nieciekawie to wygląda:

Obrazek

A to zaworek - stan po wyjęciu:

Obrazek

A tu po lekkim spolerowaniu (bardzo drobny papier ścierny):

Obrazek
Awatar użytkownika
Yurko

... i już nie taki "straszny...". Po obniżeniu ciśnienia na regulatorze - aktualne wyniki na chromo:

Obrazek

Regulacja jest dosyć łatwo dostępna, ponieważ odpowiednia śrubka regulacyjna jest dostępna w końcówce do kartusza, pod zaślepką w postaci gwintowanego talerzyka z 2 lub 4 otworami. Tu zdjęcie samej śruby regulacyjnej:

Obrazek

Wykręcanie śruby w lewo powoduje zwiększenie ciśnienia. Wkręcanie (w prawo) zmniejszenie. W badanym egzemplarzu śruba była wykręcona chyba poza fabryczne ustawienia, bo nie było już miejsca na fabryczne zabezpieczenie regulacji. Wcześniej zastanawiałem się dlaczego tam nic takiego nie ma, a trzeba było spojrzeć na schemat:

Obrazek

Element "75" to zwykły oring 4x2. Komuś kto wcześniej się tym pistoletem bawił, tak gruby oring nie chciał się zmieścić, albo rozpłaszczony zasłaniał otworki w zaślepce zamykając przepływ powietrza. :nieznaju: Tak, czy inaczej, mój poprzednik chyba postanowił ten element wyrzucić...

PS. Pomiar energii przeprowadzony na śrucie Diana Sport 0,84g

Obrazek
Awatar użytkownika
Szycha

Post autor: Szycha »

Trochę odejdę od tematu. Jak się spisuje ten śrut diany? Mam Artemisa LP400 w 5,5mm i szukam jakiegoś lekkiego śrutu w tym kalibrze. Kupiłem umarexa mosquito, ale podnieśli mu wagę do 1g. Po za tym strasznie sieje z tego pistoletu.
Awatar użytkownika
Yurko

Powiedziałbym że średnio. Ale niekoniecznie w złym znaczeniu. Jest trochę gorszy od JSB Match ale że w ogóle strzelanie z tego pistoletu mi marnie szło. Z Paganax-em w kalibrze 4,5 było dużo lepiej, mimo że nie poprawiałem w tamtym spustu. Niestety, jak pistolet trafia do mnie w konkretnej sprawie, nie za bardzo wypada go całego przerabiać. Co innego, gdyby to był mój sprzęt... ;)

Tu strzelałem z kolimatorem. Nie pamiętam, co było pomiędzy tymi dwoma seriami, ale chyba demontowałem lufę i jej osłonę:

Obrazek

Miałem tu spory wpływ na wynik, bo to było bez podparcia, ale z dwóch rąk czyli jakiś duży feler śrutu było by widać ale póki większość jest w okolicach czarnego to większość tych odskoków to zapewne moja wina... :oops:
Awatar użytkownika
Yurko

Zbijak - nie jestem pewny czy to oryginał, bo:

1. Ktoś ten pistolet "tuningował" w celu uzyskania większej energii...
2. Zbijak wydaje się bardzo miękki jak zrobiony ze "stali miekkiej", czyli tzw. zwykłego żelaza bez żadnego utwardzania.

Obrazek
ODPOWIEDZ