Może się ktoś zdziwi, że nazywam ten regulator niespodzianką, bo przecież są one już na rynku od kilku lat.
Ale niespodzianką dla mnie było to, co zobaczyłem po jego rozmontowaniu:
W środku po prostu niczego nie ma... Gdy znajomy, któremu zamontowałem w Dianie Stormrider regulator z mojego sprzedanego wcześniej Bandit-a, zaczął narzekać, że ma za małe ciśnienie, byłem trochę zdziwiony. U mnie przy ustawionych 80 barach (skala zaczyna się od 100 ) regulator działał przez dłuższy czas zupełnie poprawnie. Ale znajomy chciał mieć więcej. Za każdym razem gdy przestawiał na wyższe ciśnienie, nawet na 150 bar, w końcu regulator sam stopniowo obniżał realne ustawienia do niskiego poziomu rzędu ok 70-80 bar
Regulator więc do mnie wrócił i w końcu postanowiłem zajrzeć i zobaczyć co jest z jego sprężynkami (których to właśnie jakość postanowiłem obwinić za całą aferę). I to jest właśnie niespodzianka - nie ma sprężynek!
Za to wystrzeliło trochę powietrza...
Regulator Altaros - Czeska niespodzianka!
Moderator: Hiszpan63
- Ślubek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Regulator Altaros - Czeska niespodzianka!
Pewnie dlatego zabronili to rozkręcać...
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Yurko, mam od niedawna Dianę Stormrider. Dwa pytania. Diana Bandit ma regulator ciśnienia? Nigdzie nie widzę takiej informacji. I drugie. Jak w takim razie działa regulator ciśnienia w Dianie Stormrider skoro w nim nie ma nic? Jak można go ustawić?
Basista bluesowy, rockowy i jazzowy. Strzelec wiatrowy byle jaki.
Nie miałem w rękach fabrycznego sprzętu Diany z już fabrycznie zamontowanym regulatorem ciśnienia. Widziałem tylko po tym, gdy pojawiły się karabinki PR900 z regulatorem, że Diana zapowiedziała podobną wersję Stormridera:
Różnica w porównaniu z Artemis-em ma być taka, że Niemcy mieli użyć czeskie te regulatory. Co do Diany Bandit, to Altaros zdawał się jako, tako działać, ale że to spore bydlę, to montowanie go w w mikroskopijnym kartuszu ma wątpliwy sens.
Co do samej zasady to regulator działa na zasadzie sprężyny gazowej. Żeby właściwie pracował, musi mieć wewnątrz właściwe ciśnienie. Producent utrzymuje w tajemnicy jego wartość...
Póki oringi się nie zużyją może działać poprawnie. Poza tym jest regulacyjna śrubka do ustawiania ciśnienia:
Różnica w porównaniu z Artemis-em ma być taka, że Niemcy mieli użyć czeskie te regulatory. Co do Diany Bandit, to Altaros zdawał się jako, tako działać, ale że to spore bydlę, to montowanie go w w mikroskopijnym kartuszu ma wątpliwy sens.
Co do samej zasady to regulator działa na zasadzie sprężyny gazowej. Żeby właściwie pracował, musi mieć wewnątrz właściwe ciśnienie. Producent utrzymuje w tajemnicy jego wartość...
Póki oringi się nie zużyją może działać poprawnie. Poza tym jest regulacyjna śrubka do ustawiania ciśnienia: