Budżet: 200-400zł
Oczekiwania: Amatorskie strzelanie na 20-30 metrów
Witam potrzebuję pomocy z wyborem lunety do mojej wiatrówki, naczytałem się dużo już o tym i dalej nie jestem w stanie podjąć decyzji bo się zwyczajnie na tym nie znam. Strzelam sobie sezonowo może z paczka śrutu na rok. Chciałbym dokupić sobie optykę żeby postrzelać na dalsze odległości lecz nie mogę się zdecydować, czytałem dużo i wiem że byle jaka luneta na sprężynówce szybko się rozleci i potrzeba coś lepszego. Doczytałem też że moja wiatrówka posiada system antywstrząsowy SAS, i teraz moje pytanie czy to by wystarczyło żeby okroić jakoś koszta na lunecie, czy to zapewni że wytrzyma ona dłużej mimo gorszego wykonania, czy tylko fajnie to tak na papierze wygląda a w rzeczywistości jest całkiem inaczej.
Na forum doczytałem że ktoś poleca Delta optical classic 3-9x40 MD, lecz oglądając jakąś opinie na YT ktoś powiedział, że luneta ostrzy dopiero od 10 metra przy x3, i od 22 metra przy x9, nie wiem czy to duża wada która przy mi przeszkodziła w strzelaniu? I jeszcze jedno pytanie czy oprócz lunety trzeba dodatkowo inwestować w jakieś mocowania? Proszę więc o jakąś radę dla laika co wybrać w tym temacie, i nie przepłacić patrząc na to, że strzelam tylko sezonowo

I jeszcze tam poza optyką na kolejny sezon zamierzam dokupić dwójnóg. Wiem wiem, że może i lepiej strzelać z podłożonego koca albo coś, ale myślę że dwójnóg jest bardziej uniwersalny i doda charakteru wiatrówce

Dziękuje za wszelką pomoc