Myślę, że wystarczy z przodu każdej łuski podtoczyć kanał na mały oring uszczelniający, podobny jak w wiatrówkach łamanych i uszczelnienie systemu bardzo wzrośnie. Z tyłu orginalne łuski od Peacemakera mają gumową uszczelkę, która jednocześnie trzyma śrut.Gebi pisze:Może łuski przeprojektować
![]()
Dawno, dawno temu...
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
- Ściepnik
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
-
- Ściepnik
mc_iek:
Miałem na myśli przeprojektowanie łusek pod gwintowaną lufę i śrut diabolo, a nie kuleczki stalowe.
Zamiast przerabiać bęben, tak jak to Filo zaproponował, można by łuski wytoczyć. Zważywszy na to, że są długie, dałoby się każdym rodzajem ołowianego śrutu strzelać, nie martwiąc się o to, czy nie będzie za długi.
Edit:
P.S. Ja zawsze mam kuriozalne pomysły, koncepty i problemy - to tytułem "wyjaśnień uprzedzających"
Miałem na myśli przeprojektowanie łusek pod gwintowaną lufę i śrut diabolo, a nie kuleczki stalowe.
Zamiast przerabiać bęben, tak jak to Filo zaproponował, można by łuski wytoczyć. Zważywszy na to, że są długie, dałoby się każdym rodzajem ołowianego śrutu strzelać, nie martwiąc się o to, czy nie będzie za długi.
Edit:
P.S. Ja zawsze mam kuriozalne pomysły, koncepty i problemy - to tytułem "wyjaśnień uprzedzających"

-
- Ściepnik
Przeprojektowywanie łusek nie wydaje mi się konieczne. Wkładka do 38T , którą zrobiłem, nie miała gwintu od samego początku. Zaczynał się on jakieś 2 centymetry od wlotu i działało to dobrze. Śrut typu diabolo, czy kubeczkowy po otrzymaniu "kopa" z zaworu dozującego i tak, z racji swojego kształtu uszczelnia się w lufie i werżnie w gwint bez problemu, zwłaszcza gdy nabierze już sporego przyspieszenia w gładkim kanale łuski. Istotniejsze jest w tym przypadku uszczelnienie układu aby zminimalizować straty ciśnienia na styku czoło łuski - lufa, a to w przypadku Colta z Umarexa jest dość proste.
Ostatnio zmieniony 2015-10-09, 21:40 przez mc_iek, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Samo tulejowanie łusek w bębenku nie ma sensu, bo straty ciśnienia występują na styku wlot - wylot. Od strony wlotu, łuski z kompletu mają gumową tulejkę, w której umieszcza się śrut. Ta tulejka lekko wystaje z łuski, dzięki czemu uszczelnia wlot. Lufa, jak już pisałem jest ruchoma i sprężyną dociskana do czoła łuski. I lufa i łuska są metalowe, więc szczelność tego układu pozostawia wiele do życzenia. Zastosowanie jednej uszczelko na wlocie lufy jest o tyle problematyczne, że bębenek obracając się wypycha ją do przodu i za każdym razem tarł by po uszczelce, ale uszczelka na czole łuski spełniłaby swoją rolę.
-
- Ściepnik
Rozumiem , że już masz ten rewolwer , a ja się próbuję domyślać konstrukcji .mc_iek pisze:Samo tulejowanie łusek w bębenku nie ma sensu, bo straty ciśnienia występują na styku wlot - wylot. Od strony wlotu, łuski z kompletu mają gumową tulejkę, w której umieszcza się śrut. Ta tulejka lekko wystaje z łuski, dzięki czemu uszczelnia wlot. Lufa, jak już pisałem jest ruchoma i sprężyną dociskana do czoła łuski. I lufa i łuska są metalowe, więc szczelność tego układu pozostawia wiele do życzenia. Zastosowanie jednej uszczelko na wlocie lufy jest o tyle problematyczne, że bębenek obracając się wypycha ją do przodu i za każdym razem tarł by po uszczelce, ale uszczelka na czole łuski spełniłaby swoją rolę.
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Filmowe i zdjęciowe mam tylko poglądy. Ten chromowany najmniej mi się podoba. Bez pomacania nie umiałbym zdecydować: postarzany, czy błękitny 
Edit:
Znaczy się "po przejściach"
- odpowiedź nadeszła podczas pisania tego postu.
Kto wie, czy to nie sensowny wybór, szczególnie, jeśli się ma zamiar często nieść pokój ...

Edit:
Znaczy się "po przejściach"

Kto wie, czy to nie sensowny wybór, szczególnie, jeśli się ma zamiar często nieść pokój ...

-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Wersja "blue" też ma na zdjęciach drewnopodobne:
http://www.umarex.com/en/airguns/co-pow ... .8308.html
Drewno to drewno - inna pieszczota skóry
http://www.umarex.com/en/airguns/co-pow ... .8308.html
Drewno to drewno - inna pieszczota skóry

-
- Ściepnik