Jaki śrut wybrać?

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Czarnuch.96

Jaki śrut wybrać?

Post autor: Czarnuch.96 »

Witam. Chyba zdecydowałem się kupić crosmana 2240. Tylko jeszcze nie wiem jaki śrut do niego wybrać. Chciałbym, aby nadawał się on do dość mocniejszych i przebijających strzałów, ale też aby był skuteczny przy celowaniu w cele znajdujące się w troszkę dalszych odległościach. Wiem, że to tylko wiatrówka, ale myślę, że zaproponuje cie mi jakiś dobry śrut w rozsądnej cenie, gdyż budżet na ten zakup mam ograniczony.
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Exact :) i tani gamo do destrukcji celu.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
Negza
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Negza »

Crosman Premier ultra magnum. Jest lżejszy niż Gamo Pro Magnum albo Match, ale wystarczająco ciężki, żeby dobrze latać na większe odległości. Ma zaokrągloną główkę. Z moich Crosów 5,5mm lata dobrze i jest tańszy niż Gamo (Pro Magnum ma podobną cenę).
Wiatrówki różne
Awatar użytkownika
Mariusz 1984

Post autor: Mariusz 1984 »

Mi w tym pistolu najlepiej latał crosman pointed.Ale chyba skończy się na tym,że sam dojdziesz metodą prób i błędów co najlepiej pasuje lufie w twoim crosku.Chyba,że pytasz o aspekty destrukcji a nie celności....
HW90k "Dębowe"
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

...tylko exact...
manosduros

Post autor: manosduros »

Dla luf w kalibrze 4,5 Exact występuje w opakowaniach testowych, gdzie znajduje się kilka rodzajów śrutu tej marki, o różnym kształcie i różnej masie, również w wersji nadkalibrowej. O ile opakowania takie występują również kalibru 5,5 (a tego nie jestem pewien), chyba ekonomicznie byłoby kupić takie właśnie opakowanie i samemu się przekonać, czym owego Crosmanka karmić.

Edit: Sprawdziłem, niestety PO napisaniu powyższego posta i nie widzę opakowań TEST SET Exacta dla kalibru 5,5. A może są takie, a tylko ja źle szukam...?
Awatar użytkownika
green_thunder

Nie spotkałem dla 5,5 , natomiast używałem tego exacta w crosie, na przemian z umarexem, który całkiem dobrze latał.
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

Ja spotkałem. Kupowałem w AKHobby. Są dostępne.
Awatar użytkownika
green_thunder

No, pewnie tak, tylko wiemy, że testery są selekcjonowane, a co z produkcji, to z produkcji... :lol:

OT. Zdzichu - jak zdrówko ? :D
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

He, he, he, jeszcze dychom. Dzięki za zainteresowanie. :lol:
Czarnuch.96

A co myślicie o gamo pro magnum w rodzajach do strzałów na dalsze dystanse, przebijanie i rozbijanie, chyba jeden z najtańszych, za 17zł? Opłaci się kupić te śruty?
Awatar użytkownika
Negza
Ściepnik
Ściepnik

Czarnuch.96 pisze:chyba jeden z najtańszych, za 17zł? Opłaci się kupić te śruty?
17zł ale za 250 sztuk. Wcale nie jest taki tani a z mojej lufy lata źle.
Ostatnio zmieniony 2012-06-29, 09:28 przez Negza, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiatrówki różne
Awatar użytkownika
green_thunder

Nikt rozsądny z tego nie strzela, a <czarnuch> już dostał odpowiedzi, ale oczekuje potwierdzenia...
Czarnuch.96

Dobra, coś tam na pewno wybiorę. A co wiecie na temat śrutów wybuchowych? Do czego ten bajer? I jeszcze jedno pytanie, bardziej mnie interesujące, bo odnośnie mojego wiatrówkowego zakupu. Warto kupić coś do konserwacji? Jakiś smar, a jeśli tak to do czego?
Z góry dziękuję za wyrozumiałość.
Awatar użytkownika
Negza
Ściepnik
Ściepnik

Czarnuch.96 pisze: A co wiecie na temat śrutów wybuchowych? Do czego ten bajer?
Ten bajer służy do wyciągania pieniędzy z kieszeni naiwniaków, którzy nie potrafią odszukać postów o doborze śrutu albo nie wierzą w odpowiedzi udzielone na pytania które sami zadali.

Czarnuch.96, ponieważ z każde kolejne Twoje pytanie o śrut dotyczy coraz większego badziewia , to odpowiem awansem na Twoje kolejne pytanie, którego jeszcze nie zadałeś, ale logika podpowiada, że na pewno zadasz.
Śrut stalowy w plastikowej (czy jak tam producent nazwie to tworzywo) osłonce, też jest bardzo niecelny, choć trzeba przyznać że &#8222;przebijalność&#8221; rzeczywiście ma nieco większą niż śrut ołowiany. Oczywiście nikt (oprócz sprzedawców) nie będzie go zachwalał ani polecał jako dobry śrut.
Wiatrówki różne