QB 78 parę pytań

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

mrok31337

QB 78 parę pytań

Post autor: mrok31337 »

Witam,
Mam do was, szanowni koledzy parę pytań odnośnie tej wiatrówki (zakupiłem ją wczoraj po przeczytaniu setek stron na jej temat)
Jeśli odpowiedzi już gdzieś są to z góry przepraszam, ale ja ich nie znalazłem.
Do rzeczy,
Czy to normalne, że wykręcenie zatyczki od kartusza graniczy z niemożliwością? (oczywiście bez bombiczek w środku. Bardzo drobny gwint wygląda jak zerwany)
Po oddaniu x strzałów kończy się gaz, co objawia się tym, że śrucina zostaje w lufie, kiedy odkręcam zatyczkę dosyć dużo gazu uchodzi.
Ósemka jest metalowa i lufa trzyma się sztywno jak kaktus w dłoniach ukochanej ;-) ale całość jakoby porusza się w osadzie np. po próbie oddania strzału przy włączonym bezpieczniku. Czy ma to wpływ na celność? (Strzelcem dobrym nie jestem, ale z 10m z otwartych mieszczę się w 8kach i wyżej. Korona lufy nie była robiona)
QBietka wyciągnięta z kartonu ma spust na przysłowiowe pierdnięcie muchy, to norma? (porównanie mam tylko z crosem 3576 i H&K) wiem, że spust można regulować ale jak dla mnie na razie jest ok.
Wybaczcie za to wypracowanie,
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
peyalo

Post autor: peyalo »

:) Witam i pozdrawiam ,to wszystko jest na forum trzeba tylko poszukać i to nie złośliwość tylko rada.Wszystko co opisałeś to normalne objawy funkcjonowania ,specyfika osobnicza całej rodziny QB 78/79 . Możesz sprawdzić tutaj na stronie kolegi Mikiego u niego serwisuje swe Qbietki :P

http://www.serwis.wiarus.org/

Resztę powolutku sobie ustawisz,najwazniejsze to zgrać się z karabinkiem i odrobina cierpliwosci.
Niewielka Zbrojownia
mrok31337

Jeśli to norma, to ok ;-)
Temat można zamknąć.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

mrok31337 pisze:Jeśli to norma, to ok ;-)
Temat można zamknąć.
Cokolwiek byś nie kupił , trzeba podokręcać , przesmarować itp . Dokręć tą śrubę od spodu łoża , to nie będzie system latał ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
mrok31337

Dokręcałem. Nic nie dało.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

A czy wewnątrz łoża nie ma jakiejś fabrycznej niedoróbki, nie pozwalającej ułożyć się właściwie systemowi?
mrok31337

A tego jeszcze nie sprawdzałem.
Pewnie jest, znając specyfikę chińskich wyrobów.
Mam dodatkowe pytanie do osób z Gdańska, jeśli ktoś taki jest. Gdzie kupujecie śrut??
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

Jestem ze Słupska, ale w Gdańsku czasem bywam i widziałem kiedyś, że w "dziupli" mają śrut. To co prawda sklep harcerski, ale chyba mają bo ja tam byłem dość dawno.
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
marekpajer

Post autor: marekpajer »

Dokręć śrubę skręcającą korki na systemie, te na końcu czarnych rur (trzeba zdemontować opał) + śrubę pod dosyłaczem śrutu.Ale zrób to z wyczuciem, ponieważ zbyt mocne dokręcenie spowoduje ściśnięcie i zniekształcenie rury - ciężko będzie działać rygiel i zbijak też nie będzie chciał dobrze latać. Możliwe, że trzeba będzie przeszlifować papierkiem na wiertarce wnętrze obydwu rur systemu i dobrze nasmarować.
Walczyłem z tym problemem dłuższy czas i pomogło dopiero odwrócenie napinania sprężyny zbijaka.
QB79 PCP ,AM850 PCP ,Cros3576, 2240, BMK19,30 i powiększająca się kolekcja CP
mrok31337

Wczoraj postrzelałem troszkę (poszło 200 pestek :D) wyzerowałem jako tako bazarową lupkę GAMO 4x20 ale strzelać przez to za bardzo się nie da dłużej niż 20min. Mimo to ruchy osady jakoś ustały a udało mi się uzyskać skupienie na śrucie Gamo Match wielkości ok 2 groszowej monety. Jak wrócę do domu to postaram się zapodać jakąś tarczę. Strzelanie odbywało się w ciemnawej piwnicy na 10m z pozycji stojącej podpartej.
Pozdrawiam.