Również FWB 300s, dla porównania...
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze, krzysztof
-
- Administrator
-
No jednak olej, drewno wyglada o wiele piękniej. To tak szybko da się usunąć lakier.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
-
Lakier można usunąć bardzo łatwo na dwa sposoby.
Jeden to użyć środka o nazwie "scansol", to jest taki żel, który nanosimy pędzelkiem na lakier i po chwili kakier można zetrzeć szmatką.
Drugi to mechaniczne usuwanie najpierw tarnikiem, potem papierem ściernym o coraz wyższej gradacji. Troszkę trzeba się napracować.
Jeden to użyć środka o nazwie "scansol", to jest taki żel, który nanosimy pędzelkiem na lakier i po chwili kakier można zetrzeć szmatką.
Drugi to mechaniczne usuwanie najpierw tarnikiem, potem papierem ściernym o coraz wyższej gradacji. Troszkę trzeba się napracować.
-
Proszę bardzo, szczegóły
Przy usuwaniu lakieru stosowałem tylko papier ścierny, zacząłem od 80, potem 100, 180, 240, na końcu taka gąbka polerska( nie wiem jak się to fachowo nazywa ).
Olej lniany, zakupiony w okolicach Swarzędza
, kilkanaście warstw w sumie. Dopóki drewno wchłania należy się olejować. Osiągnięty kolor jest tylko i wyłącznie wynikiem olejowania. Ładnie wyciąga usłojenie. A potem wosk, ja mam akurat Starwax, dąb rustykalny. Stosowałem go już wcześniej i byłem zadowolony. Teraz też chyba będę, mam nadzieję.
Rafałku tak szybko da się usunąć lakier
. Trwało to w sumie z pierwszymi warstwami oleju około 3,5 godziny. Nie wiem czy to dużo, czy mało, pierwszy raz to robiłem,
pozdrawiam, Cezar

Przy usuwaniu lakieru stosowałem tylko papier ścierny, zacząłem od 80, potem 100, 180, 240, na końcu taka gąbka polerska( nie wiem jak się to fachowo nazywa ).
Olej lniany, zakupiony w okolicach Swarzędza

Rafałku tak szybko da się usunąć lakier

pozdrawiam, Cezar
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...
żyj , a nie istniej
PS+GS
żyj , a nie istniej
PS+GS
-
- -#Złoty Dobromir
-
Podobno wszystkie FWB to orzech, ale podobno. Tak wyczytałem na innym forum.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
-
-
Oczywiście orzech
Tak na szybko, parę fotek w całość. Po kilkunastokrotnym olejowaniu, a końca nie widać... Wciąż chłonie olej, jak głupie

Normalnie jak tak dalej będzie chłonął ten orzech, to się na zlot nie wyrobię...

Tak na szybko, parę fotek w całość. Po kilkunastokrotnym olejowaniu, a końca nie widać... Wciąż chłonie olej, jak głupie

Normalnie jak tak dalej będzie chłonął ten orzech, to się na zlot nie wyrobię...
żyj , a nie istniej
PS+GS
żyj , a nie istniej
PS+GS
-
- -#Złoty Dobromir
-
-
Ładny, bardzo ładny. Bardzo udany zakup, nie ma co. Ale ja nie wiem mój jest jakiś inny jakoś.
-
Jest inny, mówiłem Ci juz że jest parę odmian fwb 300s. Różnią się kształtem baki, osady, płaszczem na lufie, mocowaniem muszki...Różnic parę jest, AK będzie pewnie w stanie napisać coś bardziej konkretnego. Ale mechanizmy są te same
Ten bez s, co ma teraz Błażej też był fajny, ale nie żałuję kupna obecnego 300s. Jest naprawdę w ładnym stanie, warto było. Choć mam nadzieję, że blezo znajdzie chwilę w swoim zalatanym życiu i ze swojego też zrobi takie cacko 

żyj , a nie istniej
PS+GS
żyj , a nie istniej
PS+GS
-
-
-
Różnic jest sporo ale postaram sie je po kolei opisać jak je widzę .dagoo pisze:Jest inny, mówiłem Ci juz że jest parę odmian fwb 300s. Różnią się kształtem baki, osady, płaszczem na lufie, mocowaniem muszki...Różnic parę jest, AK będzie pewnie w stanie napisać coś bardziej konkretnego.
...
A wiec na początek musimy wiedzieć, że producent wyróżnia kilka podstawowych modeli FWB 300S (FWB 110, 150 i 200, 300 na razie pominę)
-FWB 300S Standard
-FWB 300S Match
- FWB 300S Junior
- FWB 300S Universal
-FWB 300S LS
- FWB 300S RT
- FWB 300 ST
Tu kilka z nich

W niektórych różnice są kosmetyczne w niektórych dość spore (mówimy o wyglądzie zewnętrznym ) w niektórych dotyczą drobiazgów
Zacznijmy może od łoża a konkretniej baki
FWB 300S Standard - baka o płynnych przejściach i wpisana w trapezoidalny wielokąt, kabłąk spustu o kanciastej pionowej krawędzi

Match - baka kańciasta ale tu o łagodnym dolnym przejściu i bez wywinięcia wprzód nad chwyt , kabłąk z ukośną tylną ścianką

też Match ale baka z kanciastym dołem i wywinięciem nad chwyt (leworęczna akurat)

Też Match ale o mocno kanciastej bace

Junior

Inny przód łoża (czego Tu nie widać) i mocniejszy nawis nad chwytem

Universal - przód ryflowany krótko baka kanciasta pozioma

przód ryflowany długi baka trochę kanciasta

przód ryflowany długi baka mocno kanciasta wysoka

przód ryflowany długi baka schodząca płynnie z przodu w dół (Żadna przeróbka !!!)

Teraz jak je nazywam "pseudo Universale" - kształt łoża i ryflowanie jak Universale ale bez regulowanej baki:

300S LS- Laufende Scheibe (ruchomego celu ale z thumbolem)

300S RT - czyli też ruchomego celu

Oraz oczywiście 300S ST - Schsft Tirol (sam chwyt podobny jak w 300 bez S ale system 300S - z krótką dźwignia i demontowalnym językiem spustowym)

Oczywiście to nie wszystkie wariany i jest ich znacznie więcej i co ciekawe każdy posiada odrębny numer katalogowy

W następnych odcinkach przody łoża , muszki, płaszcze luf, szyny celownicze, szyny montażowe , kabłąki chwyty - wszystko to miało wiele wariantów

Pozdrawiam Andzrej Kliszewski