No fajna jest,ale wymaga gruntownej renowacji. Taka sztuka to dla kolekcjonera. :-P Jak na razie, to jest taka połowiczna renowacja.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Nie znam dokładnej daty produkcji tego egzemplarza ale jest kilka poszlak pozwalających na określenie pewnego przedziału.
Zasadniczo Haenel III-56 to nic innego jak lekko zmodyfikowany przedwojenny Haenel III produkowany już w NRD .
III-56 produkowano od końca 1949 roku (podaje się też 1951) do 1959 roku .
Niewielką partię znakowano jeszcze jako MEWA , potem jako [E]TW SUHL (od Ernst Thelmann Werke Suhl) (dwa różne logo w różnych latach , po czym od 1955 roku do logo TW-Suhl dodawano także logo Haenel wpisane w strzałę .
Datuje to karabinek na okres po 1955 a przed 1959 rokiem a więc końcem produkcji . W 1960 roku do produkcji wszedł już nowy model III-60 .
Jako że ta wiatróweczka wpadła w moje rączki , postanowiłem dokonać w miarę kompleksowej renowacji, trochę to trwało, bo jakoś nie mogłem się zmobilizować ….. do czasu aż taka sama zobaczyłem na egunie. Wyszło jak wyszło, brakuje muszki ale wierzę, że gdzieś na mnie ona czeka
Dołaczam kilka zdjęć
Mariusz, dzięki serdeczne za oksydę.