QB78 a'la M40A3 w osadzie Haenel 312

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
ToiletDuck

Post autor: ToiletDuck »

@ Marcin
Toś mnie zaskoczył ... w sumie się nie przygotowałem na to pytanie :-)
Może tyle co by na stopkę do Haenela 312 starczyło - może jakieś 100 zł (w tym przesyłka), co o tym sądzisz?

[ Dodano: 2010-05-21, 09:01 ]
No to prac "stylizacyjnych" ciąg dalszy. Aktualnie wykonałem dolną "wrzynkę" na wzór M40A3. Oceńcie sami. Zaznaczę, iż moja kolba w porównaniu do oryginału, czyli M40A3, jest znacznie krótsza, dlatego proporcjonalnie "wrzynka" jest mniejsza. Rozmiar "wrzynki" jest również wynikiem oceny możliwości "składania się" do strzału - w tej części kolby zazwyczaj umieszczamy rękę lewą (w przypadku praworęcznych), opierając łokieć o biodro przy strzelaniu "na stojaka".
Ponadto napatrzyłem się na wykonanie innych Waszych osad i stwierdziłem, że szlify na mojej osadzie są zbyt słabe "jakościowo". Widoczne były niestety niewielkie błędy, rysy i wgłębienia, których na Waszych kolbach nie ma. Dowodzi to, iż słabo się przyłożyłem do pierwotnego szlifowania, dlatego też postanowiłem wrócić do pierwszej fazy szlifów i całą osadę "pociągnąłem" papierem 320 g i przeprowadziłem pierwsze "wodowanie". Rysy i błędy znikneły - dziś będę walczył dalej.

[ Dodano: 2010-05-21, 09:38 ]
Plany na dzisiejszą noc, myślicie, że warto?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Dremelkowanie da efekt wklęsły. I niepodwracalny. Na fotce oryginału jest ten fragment wypukły. Pomyśl o tym co pisałem wcześniej. Jedna warstwa sklejki ma to chyba ze 2-3mm wycięta jak na zdjęciu i wydremelkowana. Przyklej to do osady na taśmie dwustronnej czy jakimś zwykłym kleju i zobacz jak ci to będzie pasować. Jak efekt będzie zadowalający to przykleisz porządnie. Uzyskasz efekt wypukłosci. Takie moje "misie" :mrgreen:
Awatar użytkownika
krystian

Post autor: krystian »

Daj jeszcze regulację baki , po farbę do Darasa i będzie malyna
Lgm2 + Doc
Awatar użytkownika
ToiletDuck

Dremelkowanie odpuszczam na razie, odszlifowałem ją na nowo i jest bez najmniejszej ryski.
Krystian, co do farby, to żadnej farby !!! Kupiłem olej 3V3 i nim wykończę osadę, szkoda mi drewna. Miło by wyglądała "zgniłka" (zieleń), ale nie tą razą. Farbą kiedyś wykończę inną kolbę.

[ Dodano: 2010-05-24, 09:35 ]
Znowu nowości, poprawione ryflowanie "grip'u", dziś zakupię czarną bejcę, dzięki czemu grip nabierze poważnego, "sztucerowatego" wyglądu. Pozostałą część osady "olejuję" konsekwentnie 3V3 (V33) kolor TEK.
Szlifowanie i wycinanie generalnie zakończyłem, teraz tylko olejowanie, olejowanie i jeszcze raz olejowanie.

Proszę o wspracie duchowe, bo czasu nie mam, więc noce zarywam (wow nawet rymuję :-))

[ Dodano: 2010-05-27, 09:07 ]
Znowu trochę popracowałem, tym razem z drymelkiem, bejcą i olejem. Efekt przekroczył moje oczekiwania, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Choć nie obyło się bez problemów. Bejca "wyszła" poza obszar, który rzekomo zabezpieczyłem taśmą. Ale papiery ścierne i drymelek pomogły mi wyprowadzić błędy. I teraz osada (karabinek) wygląda jak na zdjęciach.
Próbuję powoli kończyć projekt, mam materiał na stopkę, także teraz olej nakładam jako finisz i biorę się za stopkę. Muszę dokupić gumę jakąś ciekawą.
Popatrzcie, oceńcie.

[ Dodano: 2010-05-27, 09:09 ]
krystian pisze:Daj jeszcze regulację baki , po farbę do Darasa i będzie malyna
Znowu trochę popracowałem, tym razem z drymelkiem, bejcą i olejem. Efekt przekroczył moje oczekiwania, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Choć nie obyło się bez problemów. Bejca "wyszła" poza obszar, który rzekomo zabezpieczyłem taśmą. Ale papiery ścierne i drymelek pomogły mi wyprowadzić błędy. I teraz osada (karabinek) wygląda jak na zdjęciach.
Próbuję powoli kończyć projekt, mam materiał na stopkę, także teraz olej nakładam jako finisz i biorę się za stopkę. Muszę dokupić gumę jakąś ciekawą.
Popatrzcie, oceńcie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Baaaardzo ładnie :mrgreen: Trochę za bardzo świeci się spust. Może go pomalowac na czarno? Generalnie świetnie wyszło...
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Bardzo ładnie, ale daj fotkę całości na jakimś neutralnym, jednolitym tle i zbliżenie chwytu ;)
Baobab
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Baobab »

Adrian , mam takiego pomysła. U B...la na aukcjach jest system do ładowania CO2 który świetnie by tu pasował. Trzeba by tylko od spodu kolby z przodu wyciąć prostokątny mały otwór na dojście końcówki do ładowania. Widziałem również fajny system do ładowania u Bonzoo. Nie trzeba by wtedy rozbierać wszystkiego do ładowania a sam otwór byłby mało widoczny.
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

No fakt. To co mam wymagałoby w zasadzie jedynie otworu na szybkozłączkę od spodu...
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

Wszystko pięknie i łądnie ale jak sie blirzej przypatszyłem to zauwazyłem, że żeby włożwyc nabój Co2 to trzeba wyjmowac go z osady??
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Baobab
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Baobab »

:mrgreen: Taaa , właśnie stąd się wziął dalszy ciąg wywodów w temacie Adriana :mrgreen:
miki

Post autor: miki »

W tej osadzie dałoby się nawet zmieścić dodatkowy kartusz na CO2, i wyjście do ładowania od spodu.
Awatar użytkownika
ToiletDuck

Wiem, że nie było prawdziwego "finish'u" mojego projektu. Proszę wybaczcie. Niemniej przymierzam się do odświeżenia tematu - szczegóły wkrótce. Zdradzę tylko, że sprzęt się zmienił (przesiadka z CO2 na sprężynę) oraz zdecydowałem się przeznaczyć nieco więcej złociszy na projekt.
Coming soon w dziale "Wiatrówki sprężynowe" - be sure you watch "ToiletDuck project" on nasze-wiatrowki.pl :lol: :shock: :lol: