Co to jest Mars?

Sprzęt sprzed 1985 roku

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze, krzysztof

Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Co to jest Mars?

Post autor: Ur. »

Chciałem to pytanie podczepić pod artykulik Marcina (MeinGott) o jego wiatrówce, ale że się nie pojawił puszczam luźno.

Otóż Marcin ma wiatrówkę - ewidentny Łucznik, tyle, że z logiem MARS. W sumie nic dziwnego, bo łuczniki wychodziły w różnych czasach pod różnymi nazwami.
Dziwne jest to, że natknąłem się ostatnio na produkt czeski z dokładnie takim samym logiem.
Link Proszę:
http://www.muzzle.de/N7/Druckluft/Mars_ ... s_zvp.html
Ktoś wie o co chodzi?

ps.
fajna stronka skąd-innąd - szkoda, że ni w ząb nie rozumiem niemieckiego.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
AndrzejK

Post autor: AndrzejK »

Co do Marsa to w różnych czasach trzy różne firmy i to z różnych krajach produkowały wiatrówki z takimi nazwami - ba nawet cztery :mrgreen:

Po pierwsze repetiery na kulki produkowane w firmie "V.W.W. Oskar Will" markowanej także jako TELL
http://dzikizachod.fieldtarget.net/view ... light=mars

potem przez chwilę zakłady August Bebel Werke z Zella-Mehlis powstałe na gruzach pierwszej (dziś tradycje Bebela kultywuje poniekąd Roehm) produkująca MARS-a 115

Po trzecie - wiatrówki czeskie - ZVP czy Nawet Slavia produkowała pod tą nazwą handlową wiatrówki - poszperam i wrzucę potem kilka zdjęć .

Czy wreszcie Nasz (a teraz i mój 8-) ) Łucznik
http://dzikizachod.fieldtarget.net/view ... light=mars

Pozdrawiam Andrzej Kliszewski
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

:shock:
Będę czytał!
Teraz niestety muszę lecieć, ale jeszcze tu wrócę ;)
Awatar użytkownika
Mein Gott

Post autor: Mein Gott »

Witam
Faktycznie, miałem zrobić taki artykulik o Marsie, z braku czasu odłożyłem to na później i oczywiście zapomniałem na śmierć. :oops:
Jeżeli godzi się, to chętnie zrobię go (żebym znów nie zapomniał :/ ) i tu powieszę.
pzdr
'Morituri te salutant!'
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

No Marcin rób czekamy.
guntuning.com
AndrzejK

Post autor: AndrzejK »

Mam pewną hipotezę ?

A moze chodziło po prostu o importera , dystrybutora i przedstawiciela na rynku niemieckim (coś jak Beeman w USA dla HW i FWB) . W artykule o Slavii ZVP na muzzle.de stoi "Anbieter: “Mars”, Venus Waffenfabrik, Thüringen, Deutschland" tymczasem pełna nazwa zakładów Oskara Willa produkujących MARS-y Wehrsporty brzmiała Venus Waffenfabrik Oskar Will :-?

Pozdrawiam Andrzej Kliszewski.

Ps. Mój Mars Made in Poland jest u Darka na kuracji - w połowie tygodnia zrobi fotosekcję i da jakiś opis :)

Pozdrawiam ANdrzej Kliszewski
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Przeczytałem te tematy u Dzikich
Trzeba przyznać, że urokliwe te repetiery.
Awatar użytkownika
onichimor

Post autor: onichimor »

Ech, fajnie Andrzeju, że do nas zawitałeś :) . Co pytanie o starocia to szanowny sypie informacjami jak z rękawa. Szacunek dla wiedzy waszmościa i ukłony. :)
HW-80ksd + DOT 4-16x42AO, QB78 Deluxe - UKRADZIONY PRZEZ MACIEJA BAJKOWSKIEGO Z PSEUDO SERWISU WIARUS, Crosman 1077 + Leapers Mini 4x32, a Swawolna uber alles!
Awatar użytkownika
Mein Gott

Post autor: Mein Gott »

tylko powiem, że jeszcze nie zapomniałem o Marsie, jutro wrzucę tekst i zdjęcia. :)
'Morituri te salutant!'
Awatar użytkownika
peyalo

Post autor: peyalo »

MARS to nazwa firmowa dystrybutora niemieckiego takiego jak np FRANKONIA na naszych Łucznikach ,widziałem kiedyś dwie sztuki,pistolet Wz.70 i karabinek tak oznakowane u starszego pracownika w swojej JW.Ponoć były to krótkie serie na zamówienie .Stąd takie same oznaczenia na niektórych czeskich wiatrówkach.Niestety było to przed epoką aparatu cyfrowego,więc nie mam dowodów.To tylko tak by dołożyć do całości poszukiwań i opisu ale były ładnie wykonane a na pistolet polowałem lata....ale emerytowi się zmarło.Sentyment pozostał...........
Niewielka Zbrojownia
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Ładne to co masz w stopce. Możesz zapodać większa fotkę?
Awatar użytkownika
peyalo

Post autor: peyalo »

Zamęczycie mnie o tą stopkę to jedna z moich QBRadomek a'la Mosin napiszę jeszcze o nich. :>
Niewielka Zbrojownia