Wtam wszystkich. Przeglądalem forum i trafiłem na ten post więc zalogowałem się żeby koledze pomóc. Sam robię (raczej robiłem bo od ponad roku z różnych przyczyn nic nie zrobiłem) noże i troszeczkę się orientuję w tych sprawach.
A więc tak.
Największą kopalnią wiedzy u nas w kraju jest chyba forum:
www.knives.pl (ewentualnie customknives.pl - z pamięci pisane trza zajrzeć w google). Budo nie polecam z tego względu że wielu wartościowych nożorobów tam już nie zagląda od dłuższego czasu (nie będę pisał dlaczego to inna sprawa).
Co do stalali NC11LV (D2, K110 - powiedzmy umownie że to sama stal wg innych norm - mogą być drobne rużnice % w składzie) to doskonała stal na nóż pod warunkiem odpowiedniego zahartowania. Na forum knives dowiesz się gdzie i za ile fachowo w polsce hartują (na marginesie nie wiele hartowni w Polsce potrzfi zrobić to dobrze) i gdzie kupić.
Co do resorów, pił, strugów itp. to może być jak najbardziej pod warunkiem wcześniejszego zmiękczenia stali (wyżarzenia). wdzięczny w tym temacie jest resor z tego względu, że daje się łatwo zahatrtować domowymi metodami. W wielkim skrucie - resor do ogniska w żar i zostawiamy na noc aby wystygł z ogniskiem po tym zabiegu jest zmiękczony. Jak tego nie zrobisz to obróbka wszelkiej stali w stanie ahartowanym jest:
1, po pierwsze bardzo kosztowna - lecą momentalnie taśmy ścierne, pilniki itp nie mówiąc o czsie i polerowniu powierzchni.
2. Kłopotliwe ze względu na możliwość przegrzania stali czyli rozhartowania najczęściej na ostrzu tam gdzie jest najcieńsza (stal dostaje w czasie obrobki przebarwień i lipa jeżeli jest to po hartowaniu)
Teraz jak masz nóz wykonany z miękkiego resora (i co najważniejsze nawiercone otwory - bo w hartowanym też da rade zrobić ale tragedia bez odpowiednich wierteł) nagrzewasz go w ognisku do koloru ciemny wiśniowy, wygrzewasz chwilę i chop do oleju potem na ok 1.5 godziny do piekarnika aby odpuścić.
Takie rzeczy można robic tylko z niektórymi gatunkami stali ( niedopuszczalne przy NC11LV) i efekt będzie dobry.
NC11LV jest stalą prawie nierdzewną tzn nie łapie rdzy wgłębnej i rzadko się zdarza że łapię (ale może jak się o nóz nie dba) rdzę powierzchniową.
I na koniec pamiętaj że im masz nóż z lepszej stali tym lepsze musisz mieć osełki. Bo NC11LV (najlepsze parametry ma przy zahartowaniu 59-60HRC) możesz otrzymać od hartownika nawet o twardości 63-65 HRC będziesz ostrzył cały wieczór mocno stępiony na zwykłej osełce.
A pilniki są hartowne najczęściej powierzchniowo tzn że w środku pilnika tam gdzie wyjdzie ci krawędź tnąca jest troszkę bardziej miękki. Powinno się wyrzażyć i ponownie zahartować Najczęsciej są wykonane z zwykłych narzędziówk NZ-ty i NC.