Ogromny wpływ na to miała promocyjna cena na karabinek w militariach. Wybór padł na BSA Lonestar. Dlaczego BSA? Poczytałem o karabinkach PCP tej firmy i tak jak o sprężynach nic dobrego nie znalazłem tak karabink PCP cieszą się ogólnym poważaniem (no i ta cena, bodaj żę 1350 za nowy karabinek to moim zdaniem rewelacyjna cena)
Zachęciło mnie do zakupu również to że Lonestar to tak naprawdę hornet bez regulatora a hornety w działach K/S to białe kruki co świadczy o tym że zadowoleni właściciele nie myślą się z nimi rozstawać.
W komplecie do karabinka otrzymałem przetoczkę do kartusza , imbusiki i zapasowy komplet oringów.
Miałem już karabinek teraz potrzebowałem szkła. Z racji ograniczonych funduszów szukałem budżetówki do 300 zł o powiększeniu powyżej 10X. Miała być delta , miała być barska (pozdrowienia dla firmy shark której paczka kurierem szła do mnie 8 dni. Stanęło na BSA platinum 8-32X44. Wrażenia z użytkowania lupy opisze po przetestowaniu w dziale optyka.
Został jeszcze zakup zestawu do ładowania i butla. W kwestii butli z pomocą ( jak zwykle ) przyszedł Daras za co mu dziękuje.
Wiatrówki nie udało mi się jeszcze przestrzelać za względu na przeciągającą się chorobę mojej córci. To co mogę o niej powiedzieć ro ze jest ciężka jak na PCP dużo cięższa od S400, rekompensuje to doskonała ergonomia osady która wykonana jest w bardzo staranny sposób z drewna bukowego, z pięknym ryflowaniem na chwycie i pod systemem . Troszkę dziwne jest zrezygnowanie ze standardowego czterotaktowego zamka a zastosowanie systemu MMC ale idzie się przyzwyczaić. Lufa nie jest wyposażona w ósemkę co wymusza zastosowanie lekkiego tłumika z aluminium. Tłumik możemy zamontować na gwint 1/2 Unf którym to jest zakończona lufa.
To chyba tyle co mogę powiedzieć o tym sprzęcie teraz. Więcej danych podam kiedy przestrzelam porządnie karabinek (ilość strzałów z kartusza, prędkość wylotowe śrutu itp) Mam nadzieję że będę zadowolony z tego Karabinka, Szkoda tylko że tak mało można poszukać o tym konkretnym modelu.
CDN