HW 40 PCA
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
- Administrator
-
Hohoho 😜 Chłopakom się na żarty zebrało. A tak na poważnie. Może 3 razy w życiu strzelałem z wiatrówki i po 10 strzałach które oddałem 5 min temu stwierdzam, ze to były jakieś szroty. Doświadczenie zero. Czarny pkt na tarczy 10 cm. Z 6 metrów 5 razy dziewiątka i dwa razy 8. 3 strzały oddane z 15 metrów jeden raz 9 i dwa razy 8. Jestem w szoku. Cudeńko. I jeszcze celownik światłowodowy coś pięknego. Kurde, normalnie dziękuje jak cholera osobie która mi to poleciła. Później wymienię nick dla rozpoznania. Strzelałem ze śrutu Gamo 4,5 mm. 0,49 grama. Ciasno wchodzi w lufę. To chyba dobrze.
-
-
Porobiłem żonę po śrut. Kupiła crosmana za całe 22.99. Moim zdaniem dużo lepszy jest Gamo. Ciasno wchodzi do lufy i jest jak by twardszy. Crosman co drugi wchodzi ciężko i co drugi leciutko. Z 17 m butelki po piwie nie przebiło w żadnym stopniu natomiast puszki z tej samej odległości przebija na wylot. Jak w masło. Nie szarpnięte i nie wygniecione. Po trafieniu ledwo drgną 🙂
-
-
-
- Ściepnik
-
- Administrator
-
-
- Administrator
Kiedy właśnie moje zdanie jest takie, że do szklanych butelek się nie strzela.
A co do "szmocy" - wiatrówka, wysyłając śrut podlega prawu zachowania pędu - im szybciej śrut wylatuje, tym większy powoduje to odrzut. Gdy wektor odrzutu wychodzi poza rękojeść w pistolecie i stopkę w karabinie (prawie zawsze) - niezrównoważenie powoduje powstanie podrzutu nadającego śrutowi losową prędkość poprzeczną (nie tylko pionową, ale i poziomą - niesymetryczny chwyt). Tą losowość można oczywiście ograniczyć odpowiednim chwytem, jednak do tego trzeba praktyki. Bez niej efektem jest większe sito na tarczy.
Dlatego właśnie konkurencje tarczowe strzela się z minimalną energią początkową. To przy okazji niejako wymusza strzelanie na małą odległość (10 m).
Podsumowując - jeśli nie chcesz polować na zwierzęta (w Polsce nie wolno), zwiększenie energii wylotowej przynosi same negatywne skutki, wśród których konieczność posprzątania stłuczonych butelek jest dopiero na początku listy.

A co do "szmocy" - wiatrówka, wysyłając śrut podlega prawu zachowania pędu - im szybciej śrut wylatuje, tym większy powoduje to odrzut. Gdy wektor odrzutu wychodzi poza rękojeść w pistolecie i stopkę w karabinie (prawie zawsze) - niezrównoważenie powoduje powstanie podrzutu nadającego śrutowi losową prędkość poprzeczną (nie tylko pionową, ale i poziomą - niesymetryczny chwyt). Tą losowość można oczywiście ograniczyć odpowiednim chwytem, jednak do tego trzeba praktyki. Bez niej efektem jest większe sito na tarczy.
Dlatego właśnie konkurencje tarczowe strzela się z minimalną energią początkową. To przy okazji niejako wymusza strzelanie na małą odległość (10 m).
Podsumowując - jeśli nie chcesz polować na zwierzęta (w Polsce nie wolno), zwiększenie energii wylotowej przynosi same negatywne skutki, wśród których konieczność posprzątania stłuczonych butelek jest dopiero na początku listy.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
jasiuekonom pisze:Wydaje mi się, że kiepsko trochę z mocą
... ten pistolet ma mieć 3,2 - 3,5 J . Można ciut dołożyć energii poprzez uszczelnienie i wymianę lufy na dłuższą . Tylko po co ?? ... energii ma wystarczająco by przy sporych umiejętnościach pykać nawet na 50m . Już lata temu gość pokazywał strzelanie do kapsli na tym dystansie z otwartych .jasiuekonom pisze:Chciał bym poznać wasze zdanie
Rozbijanie butelek nie zależy tylko od energii pistoletu , ale również od twardości zastosowanego śrutu .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
Myśmy z kumplem z mojego HW40 z kolbą i wskaźnikiem w baniaczek po płynie 5l trafiali bez problemu z 40m, ale w kapsle na 50m?Hiszpan63 pisze: ... energii ma wystarczająco by przy sporych umiejętnościach pykać nawet na 50m . Już lata temu gość pokazywał strzelanie do kapsli na tym dystansie z otwartych .

HW40, 3576, PDM9B, Iż61
-
- Ściepnik