Taką oto modyfikację trabanta popełniłem

https://drive.google.com/file/d/0B83cIm ... FJVzA/view
Od dłuższego czasu kombinowałem jakby go wyposażyć w kolbę. Rozwiązanie przyszło gdy zamontowałem wskaźnik laserowy. Okazało się, że potrzebna była przejściówka z szyny 11 mm na 22 mm. W miejscu łączenia przejściówki z montażem lasera powstała z obydwu stron szczelina na której znalazły oparcie skręcone razem 2 śrubami 2 rurki aluminiowe średnicy 12 mm (gr. ścianki 2 mm ponieważ są to de facto 2 rurki jedna w drugiej aby było sztywniej). Stopkę kolby wykonałem z drewna. Włącznik lasera przykleiłem taśmą dwustronną z lewej strony, tak, że po podparciu pistoletu lewą ręką włącza się go kciukiem.
Rozwiązanie to nie tylko poprawiło celność, ale i znacznie ułatwiło sprężanie powietrza w tłoku. Z powstałą dźwignią ładowanie pistoletu wymaga znacznie mniejszej siły.
Co do celności to po skalibrowaniu wskaźnika na 20m nie jest problemem trafić w krążek 5x5 cm. Na 30m dało rade trafiać w cel nieco większy. Finalnie ustawiłem baniak 5l po płynie do spryskiwaczy na dystansie 40m i o dziwo dało rade bez problemy w niego trafiać niemal raz za razem. Opad śrutu był już na tyle spory, że plamkę lasera musiałem podnosić nad baniak mniej więcej o jego wysokość. Tym bardziej mnie to zaskoczyło iż mój HW40 ma jeszcze lufę gładkolufową. Ciekawe czy gwintowana by tu jeszcze coś na + zmieniła? Użyty śrut to tradycyjnie JSB EXACT diabolo 4,5 mm 8,44 gr.