Przed napisaniem tego posta starałem się "odrobić lekcję", poczytałem, to co udało mi się znaleźć tu i na innych forach (np. na "beżowym"), tak ze trzy dni oglądałem na YT, co było do zobaczenia na temat tego cuda z ZnAl... i nadal mam kilka pytań. Zadałem je też u beżowych, ale na razie cisza. Pozwolę sobie zrobić ctrl+C - ctrl+V z tamtego posta. Między czasie pojawiły się też w mojej głowie nowe pytania, na które na pewno ktoś z Was zna odpowiedź... (albo mnie opitoli... i podpowie jakiś wątek na forum

1) Wybrałem ten model jako pierwszą w życiu wiatrówkę, ponieważ miał mi służyć do dwóch celów (treningów dynamicznego strzelania i reko). Wyczytałem gdzieś, że użytkownicy pozbywali się nadruków firmowych (np. napisu Swiss Arms i "made in Taiwan") za pomocą acetonu. Spróbowałem tej metody. Niestety szybko okazało się, że napisy są delikatnie grawerowane, za to farba pokrywająca pistolet wyjątkowo podatna na zmywacz z acetonem

Czy ktoś z Kolegów próbował jakoś "barwić" ten pistolet? Bo o oksydowaniu raczej nie będzie mowy (ZnAl), chyba, że macie jakieś super patenty na "zimne oksydowanie", które złapie ten stop metalu?
Mam możliwość wykonania porządnej grawerki oryginalnych napisów z Colta 1911, ale najpierw muszę wiedzieć, czy będę w stanie jakoś zabarwić ten metal.
--- tu mały update. Od wczoraj, usiłując uratować oryginalną farbę, niestety zniszczyłem powłokę dokumentnie

2) W obszernym wątku na beżowym forum, kilka razy ktoś pisał, że zamek Colta ma luzy (faktycznie mój też ma) i ktoś inny napisał, że to problem, który można łatwo rozwiązać. Niestety nie znalazłem opisu, jak te luzy można "skasować". Ktoś podpowie?
3) Wg opisów w necie, model tej wiatrówki posiada "wbudowany system Spin Up". Przypuszczam, że jest to mała wypustka na początku wewnętrznej lufy. Gdzieś wyczytałem, że nie należy czyścić lufy żadnym wyciorem, gdyż można doprowadzić do uszkodzenia tej wypustki. Czy to prawda? Czyścicie wewnętrzną lufę Colta, czy tylko konserwujecie jakimś specyfikiem w sprayu?
4) Możecie polecić jakąś sensowną kaburę, która pozwoli na dynamiczny trening z tym pistoletem?
5) Na YT znalazłem kilka filmów, w których użytkownicy tego Colta rozkręcają magazynki i dochodzą do przekonania, że zawór, ten boczny (przepraszam za laicką nomenklaturę, filmy były po angielsku i rosyjsku) jest zakręcony w maksymalnym położeniu przez co prześwit między kapsułą CO2 a ujściem gazu do komory pistoletu jest naprawdę niewielki i to sprawia, że pistolet nie strzela na 100% swoich możliwości. Nawet odkręcali lekko zawór, aby ustawić odpowiednio i zwiększyć średnicę otworu...
Z ciekawości rozebrałem swój magazynek, sądząc, że u mnie będzie widoczny pełny przekrój i... też jest tylko ledwie widoczna szczelina, a większość otworu przylega do ścianki magazynka. Czy tak ma być, czy faktycznie powinienem lekko poluzować zawór i przestawić otwór na większe "światło"?