i coś mi się wydaje że szczyt muszki nie jest prostokątny.Hiszpan63 pisze:... no właśnie . Aczkolwiek w Hatsanach nie rozwiązuje to problemu z przewyższeniem . Trzeba podwyższyć muszkę . Około 1 mm.galber pisze:albo mam linię na trzech punktach, albo linię na górnej części muszki i szczerbinki.
Pierwsze strzały i wrażenia i foto ze strzelania
Moderator: Hiszpan63
-
Hatsan 55 QT Ultra
-
-
- Administrator
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
... to prawda . Do tego jeszcze trzeba nauczyć się strzelać z konkretnego karabinka , żeby ustawić je jak należy . Dlatego długa jeszcze droga przed początkującym ....Filo pisze:Krzywa lufa nie ma wpływu na celność , o ile przyrządy dają się wyregulować .
A skoro puszki na 42m obrywały bez problemu , to nie widzę tu żadnego problemu z tytułu system/lufa

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
-
-
- Ściepnik
... na 42m też zabrakło Ci regulacji ???ZjaVa pisze:Puszki obrywały ale... po poprawce na źle ustawione przyrządy

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
... często nie tam , gdzie celujemy

-
-
Pytanie, co znaczy celowałem w dolną krawędź puszki?ZjaVa pisze:Generalnie celowałem w dolną krawędź puszki, dostawała w środek więc już mała różnica i strzelanie było przyjemniejsze niż z 20m
Czy chciałeś w to miejsce trafić, czy tam miałeś wycelowane przyrządy celownicze?
Mnie uczono (nie wiem czy dobrze), że przy stałych przyrządach celowniczych odkrytych, powinienem mieć tak ustawione przyrządy, aby przy celowaniu jak na zdjęciu,

trafić w dziesiątkę.
Czyli przyrządy ustawiam tak aby były styczne do okręgu i oczywiście w osi pionowej tego okręgu.
Czemu "celuję w krawędź"? Bo z odległości 10, 20, 40m, tylko tą krawędź widać i to nie ostro (skupiam się na przyrządach).
Celuję w sumie w miejsce które moje oko rozróżnia (krawędź przejścia z koloru czarnego w biały), a trafiam w miejsce które wiem gdzie jest, ale go nie widzę.
Hatsan 55 QT Ultra
-
-
Andre_ pisze:Również zaczynam swoje strzeleckie przygody i chciałbym mieć taką celność jak kolega w 1 poście:) Skupienie nawet mam podobne, ale niesie mi z 5 cm (na 20 m) w prawo na obu wiatrówkach. Zapewne zatem coś się źle składam, a może to coś wspólnego ma z tym że jestem lewak/ łypię z lewego oka
...nie kombinuj "co robię źle ?", bo nikt Ci nie odpowie, tylko staraj się metodą prób dojść do efektu...wnioski wtedy sam wyciągniesz...jesteś integralnym składnikiem karabinu, w zespole robicie, co chcecie, a nie - każdy ch.....na swój strój...

-
-
- Administrator
Zobacz, czy nie przekrzywiasz karabinka podczas strzału. Chociaż, skoro przesunięcie ŚPT masz stałe, to może wystarczy przeregulować przyrządy celownicze?Andre_ pisze:... niesie mi z 5 cm (na 20 m) w prawo na obu wiatrówkach. Zapewne zatem coś się źle składam, a może to coś wspólnego ma z tym że jestem lewak/ łypię z lewego oka
PS. Tak, z ciekawości, gdzie strzelasz w Zamościu?
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
-
Mam takie "ranczo" ok. 30 km od Zamościa, niestety jeżdżę tam może raz w tyg. i zwykle jest coś do roboty także niewiele udaje się pyknąć. W Zamościu jest strzelnica KSS Vis na której nawet odbywają się zawody (pistolet i karabinek bocznego zapłonu), jednak w praktyce została przerobiona na boiska treningowe dla trampkarzy, ja bym się tam strzelać bojał. Drugi klub WKS Technik ma krytą strzelnicę chyba 10 m gdzie ćwiczy młodzież i 50 m strzelnicę w nieodległej miejscowości Łabunie. Niestety nie znalazłem w necie żadnych inf. nt korzystania z w/w, a ludzi "ze środowiska" nie znam.Tak, z ciekawości, gdzie strzelasz w Zamościu?