Mały test śrutu ;)

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
jarek1300
Ściepnik
Ściepnik

Mały test śrutu ;)

Post autor: jarek1300 »

Mały test śrutu:

miejsce - hala

odległość - 30 m

karabinek zamocowany w imadle ( nie udało się uniknąć niewielkich drgań)

serie po 10 strzałów

Testowany śrut :

Exact 4,50 mm ważony, myty, smarowany

Exact 4,52 mm myty, smarowany

Exact 4,53 mm myty, smarowany

Exact Exspress 4,52 mm prosto z pudełka

Air Arms 4,52 mm myty, smarowany

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacentus
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Jacentus »

Skupienie bardzo dobre, tylko szkoda że karabinek w imadle nie w rękach i np. z podpórki :mrgreen:
Ja też czasami strzelam w piwnicy. Poniżej efekty po moich przeróbkach QB36-2.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Daystate MK3 FT-R
Awatar użytkownika
Jacentus
Ściepnik
Ściepnik

A tutaj drugie zdjęcie. Korzystam ze smartfona i nie wiem czemu nie załadowały się dwa naraz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Daystate MK3 FT-R
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Nic nie eksperymentuję, leci tylko exact 4,52, czy to z noriki mod.56 (ok.5J, może ciut więcej), czy to z hw90 i podobnych...drzwi dawno otwarte, po co wyważać...
Awatar użytkownika
mahonxx

Post autor: mahonxx »

green_thunder pisze:Nic nie eksperymentuję, leci tylko exact 4,52, czy to z noriki mod.56 (ok.5J, może ciut więcej), czy to z hw90 i podobnych...drzwi dawno otwarte, po co wyważać...
Choć doświadczanie mam niewielkie nie mogę się zgodzić. Jakiś czas temu dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionego sklepu przeprowadziliśmy test JSB exact i pomijając skupienie zależne od kalibru i wiatrówki to znaczenie miała także matryca.
Wyniki były powtarzalne przez kilku strzelców.

pełen wątek
Jeśli jest problem z linkowaniem innego forum to proszę moda o "klapsa" i edycje.
www.wsststrzelec.pl
AATX200+mDOT hatsan 25 supercharger+Alchemik inside HW100_BushnellXLTremington 1858 new army .44
Awatar użytkownika
green_thunder

mahonxx pisze:znaczenie miała także matryca.
No, dobra, na matrycę przecież MY wpływu nie mamy...przy tym wszystkie te testy, albo "misiania" są subiektywne, a może wymuszone niejako przygotowaniem sprzętu, własnym okiem i postawą+złożenie, atelier/plener, warunki atmosferyczne...nic nie jest czarno-białe...
Awatar użytkownika
mahonxx

Post autor: mahonxx »

green_thunder pisze:
mahonxx pisze:znaczenie miała także matryca.
...nic nie jest czarno-białe...
To fakt, ale różnica jest i jak jest możliwość testów i to jeszcze za free to trzeba strzelać. Kilka numerów było zdyskwalifikowanych na starcie. Reszta komuś tam latała lepiej a komuś gorzej, ale było kilku powtarzalnych faworytów. Warunki dla wszystkich jednakowe, strzelnica myśliwska Lizawka, osłonięta bez wiatru.
www.wsststrzelec.pl
AATX200+mDOT hatsan 25 supercharger+Alchemik inside HW100_BushnellXLTremington 1858 new army .44
Awatar użytkownika
green_thunder

Nie lekceważę testowania, szczególnie, gdy komuś na tym zależy. Nabrałem zaufania do exacta i dobrze mi z tym :lol:
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Jednego śrutu nie trzeba testować :mrgreen:
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
Jacentus
Ściepnik
Ściepnik

green_thunder pisze:Nie lekceważę testowania, szczególnie, gdy komuś na tym zależy. Nabrałem zaufania do exacta i dobrze mi z tym :lol:
Popieram greena, teraz też strzelam z exacta 4,51 i 4,52 i tak jak pisze maximus jeśli strzelasz jednym śrutem nie trzeba go testować - wiesz gdzie trafi :D
Ostatnio zmieniony 2013-06-24, 12:19 przez Jacentus, łącznie zmieniany 1 raz.
Daystate MK3 FT-R
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

To nie tak, chodziło mi o to (ale na siłę nikogo nie będę przekonywał) że expres, jakiego bym nie kupił lata wyśmienicie. Strzelam od kilku lat tylko expresem i zawsze jest wzorowy. Z exactem jest tak że wszystko zależy co się trafi, raz jest bardzo dobrze raz wzorowo rzadko dobrze a źle nigdy no chyba że ktoś pudełkiem porzuca troszkę. Sama cena expresa wyraźnie daje nam do zrozumienia że jest lepszy bo śrut lżejszy od exacta czyli materiału mniej a droższy. Z czegoś to musi wynikać. Jest również taki exact który zawsze lata świetnie tylko pakują go w pudełka z logiem AA i daystate. Heviego nie używam ale wieść niesie że również jest wyśmienity.
Diablik + Waver v10 2-10x38
młotek

Post autor: młotek »

Zauważyłem dziwną prawidłowość.
Z ubiegłego roku została mi otwarta prawie cała paczka śrutu (tylko smarowanego).
Ze względu na losowe wypadki dopiero teraz mogłem ją skończyć.
Do tej pory wszystko było OK.
Paczka zaczęła się kończyć, więc dosypałem z nowej (świeżo otwartej i również nasmarowanej).
Świeży śrut miał gorsze skupienie i układał się ok. 3-4cm bardziej na lewo (na dystansie 30m) niż ten stary (kiedy się zorientowałem, to zacząłem strzelać na przemian po kilkanaście razy ze świeżego i starego aby to sprawdzić).
Na oko widać, że ten stary jest bardziej utleniony (ciemniejszy i bardziej matowy).

1- Jak wobec tego sobie radzicie z taką zmianą właściwości śrutu po otwarciu paczki?
2- Czy wobec tego, że lufie w mojej wiatrówce bardziej smakuje taki mocno "zardzewiały" śrut, to powinienem go jakoś "produkować" ? Czy może jest inna przyczyna takiego umieszczenia przestrzelin?

P.S. Normalnie strzelam wyłącznie śrutem JSB 4,53.
Tylko po jakiejś dłuższej przerwie kilka pierwszych strzałów zawsze robię z Premier Ultra Magnum (zauważyłem, że to poprawia późniejsze wyniki na JSB).
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

młotek pisze:Zauważyłem dziwną prawidłowość.
Niezbadane są wyroki Boże . Oczywiście to żart, bo co ziemskie to da się zbadać . Pewnie, że utleniony materiał będzie miał inny współczynnik tarcia niż nowy . W broni ostrej , która generuje w momencie strzału kilka tysięcy Julianów wpływ utlenienia pocisku będzie miał udział w celności jak piardnięcie komara , ale dla broni generującej 17 Juli piardnięcie komara będzie miało wpływ .
młotek

Post autor: młotek »

Że utleniona powierzchnia ma inne właściwości to logiczne i oczywiste.
Tylko jak sobie z tym radzić?
Awatar użytkownika
green_thunder

młotek pisze:Tylko jak sobie z tym radzić?

...a wystrzelać i kupić nowe paczkie ;)