|
|
|
|
|
|
|
SKS - Nasze Forum
|
|
|
 |
Zaloguj
|
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
Usuwanie nalotów i niewielkich wżerów rdzy . |
Autor |
Wiadomość |
Filo
Włodzimierz

|
Wysłany: 2016-07-01, 19:15 Usuwanie nalotów i niewielkich wżerów rdzy .
|
|
|
Pozwoliłem sobie wydzielić ten wątek , bo jak sądzę , może zainteresować większe grono kolegów . Sam miałem podobny problem w kilku zakupionych w necie egzemplarzach wiatrówek . Na zdjęciach prawie nówki , bo rdza , świeżo potraktowana olejem , jest w dobrym kamuflażu .
Typowy odrdzewiacz usuwa tlenki , a więc i oksydę . Ja zczyszczam rdzę , przecierając rdzawe miejsca wełną stalową do polerowania , o najmniejszej grubości włosa ( Gr.000 ) . Wełna usuwa nawet wyczuwalne palcem ogniska korozji , nie naruszając oksydy . Po tej operacji i użyciu typowych środków konserwujących , typu Ballistol , PKB itp , ogniska korozji stają się niewidoczne i niewyczuwalne . Gdyby ktoś przewalił z tym czyszczeniem rdzy i oksyda mu zjaśniała , to proponuję użyć preparatu do oksydowania na zimno firmy Klever . Występuje w paście i w płynie . Można go położyć na starą oksydę , bez jej usuwania i co ciekawe , bez potrzeby szczególnej staranności przy odtłuszczaniu . Zdarzało mi się oksydować mało widoczne części bez odtłuszczania .
I jeszcze jedno - po przypadkowych doświadczeniach , Klever wydaje się być dość obojętny dla skóry . |
Ostatnio zmieniony przez Filo 2016-07-02, 06:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
witeg
Witek

|
Wysłany: 2016-07-02, 05:58 Usuwanie nalotów i niewielkich wżerów rdzy
|
|
|
Weź przeredaguj jakoś tego posta bo
Cytat: | Po tej operacji i użyciu zalecanych przez Witka preparatów , ogniska korozji stają się niewidoczne i niewyczuwalne . |
ni uja nie mówi jakie to preparaty.
Lepiej po prostu je wymienić, zamiast pisać że ja to polecałem bez podawania gdzie. |
|
|
|
 |
Filo
Włodzimierz

|
Wysłany: 2016-07-02, 06:37
|
|
|
witeg napisał/a: |
Lepiej po prostu je wymienić, zamiast pisać że ja to polecałem bez podawania gdzie. |
Bo ja sobie posta ślicznie uprościłem , stosując " kopiuj - wklej " Więc wyszło jak wyszło . Już poprawiłem . |
|
|
|
 |
witeg
Witek

|
Wysłany: 2016-07-02, 08:21
|
|
|
A ja to wysyłałem na pw, żeby w wątku nie śmiecić. I też wyszło jak wyszło. |
|
|
|
 |
kejkej
Karol

|
Wysłany: 2016-07-02, 14:40
|
|
|
Miało być jak nigdy, wyszło jak zawsze.
Dziękuję za wskazówki, spróbuję powalczyć z ranami na Norice, co jej mały rusek we wspólnym pokrowcu przyprawił. Taką wełnę kupię w każdym markecie "bud-rem", czy u specjalistów raczej? |
_________________ Strzelać nie umiem za bardzo, ale za to bardzo lubię. |
|
|
|
 |
Filo
Włodzimierz

|
Wysłany: 2016-07-02, 16:11
|
|
|
Ja kupiłem w Leroy Merlin . |
|
|
|
 |
januszmariusz
Janusz

|
Wysłany: 2016-07-02, 19:40
|
|
|
kejkej napisał/a: | Dziękuję za wskazówki, spróbuję powalczyć z ranami na Norice |
Sorki, tylko nie używaj kwasu solnego bo on się nadaje tylko do trawienia w stali a nie do usuwania korozji !!! , oczywiście możesz użyć wodnego roztworu soli , tak czyszczą "wykopki" przy nalotach i małych wrzerach tylko wełna stalowa i PKB |
_________________ pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
 |
|
|
|
 |
kejkej
Karol

|
Wysłany: 2016-07-03, 10:28
|
|
|
januszmariusz napisał/a: | kejkej napisał/a: | Dziękuję za wskazówki, spróbuję powalczyć z ranami na Norice |
Sorki, tylko nie używaj kwasu solnego bo on się nadaje tylko do trawienia w stali a nie do usuwania korozji !!! , oczywiście możesz użyć wodnego roztworu soli , tak czyszczą "wykopki" przy nalotach i małych wrzerach tylko wełna stalowa i PKB |
Wełną i PKB ultra, wyłącznie. Ewentualne poprawki oksydą na zimno. |
_________________ Strzelać nie umiem za bardzo, ale za to bardzo lubię. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |