Pytania dotyczące Ligi... |
Autor |
Wiadomość |
marassobi
|
Wysłany: 2017-10-13, 11:49
|
|
|
Kolego kobraalien nie śmiejemy się tylko wspominamy że tarcze mogą być z różnego materiału . Byle ładne dziurki cięte były. |
|
|
|
 |
kobraalien
przyszły snajper
|
Wysłany: 2017-10-15, 17:49
|
|
|
Spoko spoko
Swoją drogą to jakoś dziwnie się dzieje...
Faktycznie, strzelając w domu do tarcz nie typu "Kruger" itp. zauważyłem, że moje przestrzeliny są jakieś kiepskie, często z tyłu warstwa papieru jest oderwana a otworki nie zawsze równe - dotyczy to zarówno grubych jak i cieniuteńkich tarcz.
To wina papieru czy jeszcze czegoś innego??
Strzelając kiedyś do tarcz na dworze, z karabinka, jak było ciepło, nie zauważyłem takiego objawu albo nie zwracałem tak uwagi... |
_________________ Będę snajperem... to kwestia czasu.
Mój arsenał:
CP-1M
Hamerli AirMagnum 850
AirMaster PUNCHER
Artemi PR900W
- wszystko 4,5mm Diabolo |
|
|
|
 |
Rlyeh
|
Wysłany: 2017-10-15, 22:57
|
|
|
Znaczy wiesz. To, że tarcza jest niemiecka, z najbardziej szlachetnego papieru, namaszczonego przez issfowskich duchownych, to jeszcze nic nie znaczy. Strzelałem kiedyś do przemokniętych Krugerów (albo nie przemokniętych, tylko wilgotnych - leżały gdzieś na parapecie przez wakacje), i jakość przestrzelin była zwyczajnie jakbym do zwykłej tektury strzelał, rwane i nieokrągłe. Z drugiej strony, wyczytałem kiedyś na airguns.pl, że można samemu spreparować taki dość kruchy papier adekwatny do zastosowania. Przepis jest prosty: drukujemy tarczę na zwykłej kartce czegośtam, i wrzucamy to w piekarnik do wygrzania. No więc ja też tak uczyniłem. Smród konkretny, kartę wyjąłem lekko brązową, jest git. Strzelam - jest git. Strzelam dalej, git. Wziąłem następną, strzelam - pół środka obleciało po pierwszym razie. Stwierdziłem wtedy, że p...lę taką robotę, stać mnie, nikt mi nie każe po dwa strzały do tarczy w domu oddawać.
Poza tym, dużo robi też V0 śrutu. Większość obecnych karabinków matchowych to 7,5 J max (bo tyle niemiecki przepis stanowi, że to nie broń). Spoko. Jednak jak się strzela z jakiegoś PCA co ma 3 J albo coś podobnego, no różnie bywa. Śrut zwyczajnie może nie mieć na tyle energii, żeby wyrwać tę dziurkę jak trzeba. |
|
|
|
 |
javiki
Tomek

|
Wysłany: 2017-10-17, 09:37
|
|
|
Ja tam doświadczenia nie mam za wiele -ale 1,5-2J na 10m w warunkach zamkniętych, śrut płaski matchowy-przy dobrym papierze robi dziurki jak dziurkacz Natomiast lekko wilgotny papier -i mamy nie wiadomo co. Lov21 na otwartym terenie, śrut JSB Match -10m i miałem przerwania a nie dziurki. Wada był zawigły papier-który leżał w aucie.
Innym razem wiał wiatr -i dziurki znów nie idealne.
Miałem przez chwile w domu CP1 znajomego- u niego tez robiło dziwne przerwania. Poprawa korony i było ok. |
|
|
|
 |
kobraalien
przyszły snajper
|
Wysłany: 2017-10-17, 16:12
|
|
|
Jak tak patrzę na przestrzeliny kolegów w tej samej konkurencji, to moje przestrzeliny są super. |
_________________ Będę snajperem... to kwestia czasu.
Mój arsenał:
CP-1M
Hamerli AirMagnum 850
AirMaster PUNCHER
Artemi PR900W
- wszystko 4,5mm Diabolo |
|
|
|
 |
Grey

|
Wysłany: 2017-10-22, 16:49
|
|
|
Cały cykl ligi strzelamy z tego samego śrutu ,czy można w trakcie zawodów zmienić ? |
|
|
|
 |
Rlyeh
|
Wysłany: 2017-10-22, 18:35
|
|
|
Można zmieniać. |
|
|
|
 |
Bart S
Damian
|
Wysłany: 2017-10-25, 14:18
|
|
|
Czy we wszystkich konkurencjach (zarówno "forumowych" jak i oficjalnych) odległość od tarczy mierzy się od tarczy do spustu (przy konkurencji pistolet)? |
|
|
|
 |
Ślubek
Administrator Rafał

|
Wysłany: 2017-10-25, 14:28
|
|
|
Nie. Odległość mierzy się (poziomo) od tarczy do linii na podłodze. Tej linii nie wolno przekraczać. Jeśli masz długie ręce (wymiary pistoletu/karabinu są ograniczone, więc długa lufa odpada) masz łatwiej ;^) |
_________________ "My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
 |
|
|
|
 |
Tomasz_XX
Tomasz

|
Wysłany: 2017-10-25, 22:14
|
|
|
A ja zadam pytanie, którego chyba jeszcze nie było. Na jakiej wysokości wg. przepisów sportowych powinna być tarcza w Kpn 10 i Ppn 10. Swoje wieszam na wysokości barku. |
_________________ Tomasz
Gamo PR 45, Łucznik wz. 70, Haenel 312 "Chrom" , IŻ-61, Slavia 631 lux 77 |
|
|
|
 |
Ślubek
Administrator Rafał

|
|
|
|
 |
Tomasz_XX
Tomasz

|
Wysłany: 2017-10-26, 05:33
|
|
|
Dzięki Rafał, przy okazji doczytałem o paru ciekawych regulacjach np. o stanowisku typu prycza... |
_________________ Tomasz
Gamo PR 45, Łucznik wz. 70, Haenel 312 "Chrom" , IŻ-61, Slavia 631 lux 77 |
|
|
|
 |
Bart S
Damian
|
Wysłany: 2017-10-26, 11:51
|
|
|
Ślubek napisał/a: | Nie. Odległość mierzy się (poziomo) od tarczy do linii na podłodze. Tej linii nie wolno przekraczać. Jeśli masz długie ręce (wymiary pistoletu/karabinu są ograniczone, więc długa lufa odpada) masz łatwiej ;^) |
Rozumiem. Różne źródła różnie podają...
W podanym przez Ciebie pierwszym linku widnieje zapis:
Odległość do celu powinna wyznaczać linia strzału, której nie można przekroczyć stopą bądź inną częścią ciała.
Czyli w pistolecie najdalej wysuniętą częścią ciała będzie właśnie palec na spuście...
Dopiero przepisy ISSF mówią o nie przekraczaniu nogą linii ognia... I tu jest konkret. I tego jak rozumiem się trzymamy? |
|
|
|
 |
Ślubek
Administrator Rafał

|
Wysłany: 2017-10-26, 12:22
|
|
|
Nieprecyzyjne tłumaczenie
W oryginale: http://www.issf-sports.org/theissf/rules.ashx jest:
Cytat: | The athlete’s foot or, in the prone position the athlete’s elbow may not be placed on
or in front of the firing line. |
Zatem stopa sportowca, lub (w pozycji leżącej) jego łokieć nie może być ustawiona na linii lub przed linią strzału.
BTW, zmieniła się numeracja przepisów - w nowych, z 2017 roku, ten punkt ma numer 6.4.5.4 |
_________________ "My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
 |
|
|
|
 |
Bart S
Damian
|
Wysłany: 2017-10-26, 14:50
|
|
|
Ślubek napisał/a: | Nieprecyzyjne tłumaczenie
W oryginale: http://www.issf-sports.org/theissf/rules.ashx jest:
Cytat: | The athlete’s foot or, in the prone position the athlete’s elbow may not be placed on
or in front of the firing line. |
Zatem stopa sportowca, lub (w pozycji leżącej) jego łokieć nie może być ustawiona na linii lub przed linią strzału.
BTW, zmieniła się numeracja przepisów - w nowych, z 2017 roku, ten punkt ma numer 6.4.5.4 |
OK. Czyli długie ręce górą |
|
|
|
 |
|