Nowy Śrut Oztay Dome |
Autor |
Wiadomość |
emeryt997

|
Wysłany: 2017-10-04, 18:25 Nowy Śrut Oztay Dome
|
|
|
Strzelałem dzisiaj z tego cuda i jestem pod wrażeniem. Moje LGU jest wybredne na śrut, KTK nie lata, crosman ledwo wchodzi do lufy a nawet dobór exact-a nie jest oczywisty. Strzeliłem 2 serie po 10 szt. na 28 m ze stolika. Chrono 6-8 m szybciej niż exact, punkt trafienia powyżej i w prawo. Jeden odskok około 3 cm i zauważyłem ze 3 szt pogniecione. Skupienie pod 20 gr właściwie jedna większa dziurka. Wyglądem podobny do express-a. Nie ważyłem, zdecydowanie ciężej wchodzi do portu ale nie na siłę. Jestem bardzo mile zaskoczony.
http://zwiatremwlufie.pl/...iu-dome-strong/ |
_________________ LGU + Vortex, LGV + vortex, Crosman Vantage + Leapers, AA S510 + vortex, Rotex RM8 royale + Kandar 4-16x50 |
|
|
|
 |
kobraalien
przyszły snajper
|
Wysłany: 2017-10-04, 19:13
|
|
|
Gdzieś o tym już dzisiaj czytałem... ktoś gdzieś chwalił... i że alternatywa dla KTK.
Opakowanie podobne / udające JSB Exact.
Cena 12zł za 500 szt. - grzybek
P.S.
strzelasz ze stolika?
taki żarcik |
_________________ Będę snajperem... to kwestia czasu.
Mój arsenał:
CP-1M
Hamerli AirMagnum 850
AirMaster PUNCHER
Artemi PR900W
- wszystko 4,5mm Diabolo |
|
|
|
 |
Filo
Włodzimierz

|
Wysłany: 2017-10-04, 19:55
|
|
|
Znajdą się krytycy co nie spróbowali, ale wiedzą lepiej. Pamiętam początki japońskich samochodów w Europie . Było tak samo. |
|
|
|
 |
zbisz41
Zbigniew

|
Wysłany: 2017-10-05, 04:48
|
|
|
Filo, strzelałeś? Bo ja nie....a chciałbym wiedzieć co to warte. Mam pełną szuflade takich hura pięknych wynalazków , które jeden czy dwóch napaleńcòw zachwalało. Wiem, wiem każda lufa lubi co innego, ale wystarczy kilka testów aby w miarę obiektywnie ocenić śrut. Na dziś jest parę opinii że zdarzają się pojedyncze odskoki. |
_________________ FWB-150-*- LGM-2 PCP+Burris Timberline 4.5-14x32
->lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś sp...lić <- |
|
|
|
 |
wiatq

|
Wysłany: 2017-10-05, 05:42
|
|
|
zbisz41 napisał/a: | Filo, strzelałeś? Bo ja nie....a chciałbym wiedzieć co to warte. Mam pełną szuflade takich hura pięknych wynalazków , które jeden czy dwóch napaleńcòw zachwalało. Wiem, wiem każda lufa lubi co innego, ale wystarczy kilka testów aby w miarę obiektywnie ocenić śrut. Na dziś jest parę opinii że zdarzają się pojedyncze odskoki. |
Jeśli szukasz czegoś lepszego od Exacta w cenie 13 pln - no to OZtay tą alternatywą nie będzie, nie ma się co oszukiwać. Ale jako śrut budżetowy czemu nie. |
_________________ FWB 300S
Haenel 310
TX200HC
AA PS
PR900W
Gamo PR45
Kalkulator energii wiatrówki |
|
|
|
 |
zbisz41
Zbigniew

|
Wysłany: 2017-10-05, 08:01
|
|
|
Dlatego nie powinno się opisów i recenzji zaczynać od porównania z exact...i tyle |
|
|
|
 |
wiatq

|
Wysłany: 2017-10-05, 08:37
|
|
|
Jeśli twórcy śrutu oztay "inspirują się" tak mocno szatą graficzną Exacta to nie powinno dziwić porównanie go do Exacta. |
Haenel 310
TX200HC
AA PS
PR900W
Gamo PR45
|
|
|
 |
emeryt997

|
Wysłany: 2017-10-05, 10:33
|
|
|
zbisz41 napisał/a: | Dlatego nie powinno się opisów i recenzji zaczynać od porównania z exact...i tyle |
To niby do czego? Jeśli na co dzień bardzo dobrze lata dany śrut to do niego porównuje, porównanie do jego zamiennika jako kolejne. Co mi z porównania do śrutu który u mnie sieje?
Poza tym porównanie do exact-a każdemu coś mówi bo jest popularny i przez większość używany. |
_________________ LGU + Vortex, LGV + vortex, Crosman Vantage + Leapers, AA S510 + vortex, Rotex RM8 royale + Kandar 4-16x50 |
|
|
|
 |
zbisz41
Zbigniew

|
Wysłany: 2017-10-05, 10:46
|
|
|
Jak do czego? KTK i Tomitex .
Po co zaczynać od exact i sugerować że coś go z nim łączy? Nawet pudełko podròba .... sorry nawet nie pudełko a naklejka |
|
|
|
 |
emeryt997

|
Wysłany: 2017-10-05, 11:02
|
|
|
Po co mam porównywać do Tomitexa którego nigdy nie użyłem a o KTK i crosmanie napisałem. Skoro ma być zamiennikiem za exacta lub KTK to z nimi porównuję. Poza tym zamiast podziękować ludziom, że podzielili się spostrzeżeniami i z nich skorzystać lub olać to puste bicie piany jak bym był dystrybutorem tego śrutu |
|
|
|
 |
zbisz41
Zbigniew

|
Wysłany: 2017-10-05, 11:17
|
|
|
No nie .,.bardzo jestem wdzięczny za informację, co więcej proszę i dalsze . Doceniam trud i wysiłek innych który być może uratuje mnie przed wydaniem kasy |
|
|
|
 |
Filo
Włodzimierz

|
Wysłany: 2017-10-05, 17:51
|
|
|
Cytat: |
Filo, strzelałeś? Bo ja nie....a chciałbym wiedzieć co to warte. |
Ależ ja nie o Tobie. Po prostu, jedne firmy się dźwigają, a inne marnieją, dostarczając towar coraz gorszej jakości, ale wyprzedając markę. Wyprzedając oczywiście do czasu. Dlatego nie polecam krytykowania "po marce", bez spróbowania. |
|
|
|
 |
zbisz41
Zbigniew

|
Wysłany: 2017-10-05, 18:08
|
|
|
Ja po prostu chętnie kupowałbym śrut który strzela na dystansie ok 25 m w skupieniu poniżej 2 cm...no powiedzmy 1,5 cm ....bo mam takie killzony
Obecnie u mnie czy w Logunie czy w AA S400 tylko 2 śruty :
-exact 4,51-4,52
-crosman domed
Oba niestety powyżej 25 PLN ...
Taki Oztay czy KTK za 12-13 PLN byłby ulgą dla budżetu biednego prowincjusza ...ale nerwy po pudłach co 3-4 odskok niwelują zysk który idzie na relanium
Niestety nie strzelam do puszek czy beczek gdzie odskoki 3-10 cm nie robią różnicy....mimo domowego rekreacyjnego pykanka lubię precyzje jako taka ale nie przekraczająca na 25 m 1,5 cm |
|
|
|
 |
wiatq

|
Wysłany: 2017-10-05, 18:38
|
|
|
zbisz41 napisał/a: | Ja po prostu chętnie kupowałbym śrut który strzela na dystansie ok 25 m w skupieniu poniżej 2 cm...no powiedzmy 1,5 cm ....bo mam takie killzony
Obecnie u mnie czy w Logunie czy w AA S400 tylko 2 śruty :
-exact 4,51-4,52
-crosman domed
Oba niestety powyżej 25 PLN ...
Taki Oztay czy KTK za 12-13 PLN byłby ulgą dla budżetu biednego prowincjusza ...ale nerwy po pudłach co 3-4 odskok niwelują zysk który idzie na relanium
Niestety nie strzelam do puszek czy beczek gdzie odskoki 3-10 cm nie robią różnicy....mimo domowego rekreacyjnego pykanka lubię precyzje jako taka ale nie przekraczająca na 25 m 1,5 cm |
No to jeśli ma byc poniżej 2 cm to - oczywiście nie namawiam, ale szybki test u mnie dał takie wyniki (poniżej umieszczam info o teście i informacji od innego testującego na innych modelach bo mi się nie chce dwa razy pisać tego co już napisałem raz
A tu opis:
Strzelane z TXa 200 MK3 z Hawke 6-24 na plecach. Postawa siedząca niepodparta. Dystans to 28 metrów mierzone taśmą mierniczą. Mało czasu na strzelanie więc bez wielkiego składania się (z resztą wyniki z Exacta to pokazują).
Wyniki takie jak widać i w zasadzie takie jak na poprzednich tarczkach o których tylko mogłem napisać bo się zagubiły były. Na zdjęciach dla porównania strzelanie również z JSB Exacta. Oczywiście należy brać pod uwagę umiejętności strzelca (a w zasadzie ich brak) oraz fakt strzelania z nie do końca wygodnej postawy - pomiędzy były jeszcze dwie tarczki dla exacta i oztaya ale nie ma co pokazywać bo wyszłoby że i oztay i exact warte są tyle co garść kamieni rzucona w stronę tarczy - mówiłem ... strzelec
W każdym razie potwierdzam to co napisałem wcześniej ... oczywiście że OZTAY nie zastąpi Exacta, ale z całą pewnością zastępuje i przeskakuje KTK i inne tanie w tym nawet (przynajmniej w mojej lufie) dość popularnego Crosmana Pointed.
PS.
Wczoraj również otrzymałem telefon od jednego ze strzelców który zanabył ode mnie OZTAYa Dome(bo proszę każdego o opinię jako że to dość nowy śrut) i opinia brzmi:
W QB78 - lata przyzwoicie na pewno lepiej od KTK i w kolejności jakości układa się na trzecim miejscu zaraz po Exactie i Cros Domed
W Crosmanie Summit - lata jak chce i jest nie najlepiej.
To opinie człowieka który strzela - nie widziałem tarczek, nie znam umiejętności strzelca ani szczegółów typu postawa czy dystans a to co przytoczyłem to opinia wyrażona przez telefon. Myślę jednak że nawet i to daje jakiś ogląd na to czym jest Oztay Dome.
DSC06736.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 62 raz(y) 141,19 KB |
DSC06733.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 66 raz(y) 272,19 KB |
DSC06734.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 56 raz(y) 248,19 KB |
DSC06735.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 62 raz(y) 247,44 KB |
|
Haenel 310
TX200HC
AA PS
PR900W
Gamo PR45
|
|
|
 |
Gebi
Jarek

|
Wysłany: 2017-10-05, 18:45
|
|
|
Sprzet jakim dysponujesz raczej nie jest z zalozenia dla nowicjuszy.
Kontrola jakosci kosztuje. |
|
|
|
 |
|