Kral A02 (Air Master 300)

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
blef16

Kral A02

Post autor: blef16 »

Dostałem dzisiaj mojego Kral-a A02 i jestem zawiedziony.Po odpakowaniu wszystko wyglądało jak należy z wyjątkiem mało istotnych 2 niedociągnięć na oksydzie jak się zaczyna lufa i pod prętem naciągania.Ale to jest nie istotne!Najgorsze jest to że przy zamkniętym porcie są bardzo duże prześwity.Po jednej i drugiej stronie portu ładowania.Nie wiem czy tak powinno być,ale ona nie ma w ogóle mocy przy strzale.Z pół metra przebija 1 cm.książki.A z 8 m.śrut w ogóle chyba nie dolatuje do celu i nie można ustawić nawet przyrządów celowniczych.Ten port wydaje się być ze względów oczywistych nieszczelny.Acha nie było żadnych diesli przy pierwszym strzale.Pierwsze 2 strzały charakteryzowały się lekkim szarpnięcie i brzękiem sprężyny.Co do mocy do nie odczułem jej nawet z 8 m.Reszta strzałów to zero mocy i tylko brzęk sprężyny.Nawet nie było lekkiego szarpnięcia.Spakowałem ją i przyszedłem do domu zastanawiając się nad jej reklamacją.Jeśli jest na gwarancji nie będę jej otwierał.Pozdro:(
blef16
Awatar użytkownika
hyena

Post autor: hyena »

A to nowe jest, czy od kogoś. Bo jak nowe i ze sklepu to dzwoń i krzycz.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

blef16 pisze:Z pół metra przebija 1 cm.książki
To niewiele mówi.
blef16 pisze:A z 8 m.śrut w ogóle chyba nie dolatuje do celu i nie można ustawić nawet przyrządów celowniczych
Ciężko mi w to uwierzyć, zwłaszcza jak ten 1cm książki przebiła.
blef16 pisze:Najgorsze jest to że przy zamkniętym porcie są bardzo duże prześwity
upewnij się czy karabinek jest rozładowany, jeśli palisz to zapal papierosa i dmuchnij dymem w lufę - dowiesz się czy i gdzie masz nieszczelności, jeśli nie palisz, poproś palacza.

Z drugiej strony, jak masz gwarancję i uważasz, że coś może być zepsute, a nie chcesz dłubać - to nie kombinuj, tylko odsyłaj.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
dzienciol007

Re: Kral A02

Post autor: dzienciol007 »

A może z tym Kralem jest tak samo jak było z moim. Podczas strzelania miałem wrażenie, że strzelam bez śruta a w tarczy zero dziurki. Urwany w lufie śrut latał jak chciał. Sprawdź go innym śrutem i przestrzel go do dużej tarczy np. z 5m. Zobaczysz wtedy co sie dzieje.
Gamo Whisper IGT, Hatsan 85
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

No, proponowałem dobrego Krala. Dizlował na początku, zawsze strzelał, tyle, że blachy nie przebijał. Port ładowania należy ustawiac do śrutu, przełożenie go do oporu w lewo nie zawsze daje dobry rezultat, w moim o przekręceniu trzeba cofnąc go w prawo o ok. pół mm.

Robert
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

No, proponowałem dobrego Krala.
No wiesz ale kolega Blef chciał mieć dziewicę, no to ma co chciał.
guntuning.com
Awatar użytkownika
pj26

Post autor: pj26 »

Tak sobie czytam o Kralach i przypominając sobie mojego AirMastera 300 mam wrażenie że jednak Kral jest gorzej wykonany. Ja ze swoim nie miałem żadnych problemów technicznych port był szczely, fakt sprzedałem ale głównie z powodu samej idei (długi i kopie) no i nowego pomysła (qb78)
Powodzenie w reklamacjach/naprawach.

Aaaa śruby mocujące łoże się ciągle odkręcały pomogło dopiero okręcenie hydraulicznym teflonem :mrgreen: no i nie mogłem w nic trafić z otwartych.
The South will rise again!
Awatar użytkownika
hyena

Nie wszystko złoto co się świeci. Człowiek tak się napali, a tu taka mina. Dobre to jest stare wino i FWB :mrgreen: :mrgreen:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
blef16

Kral A02

Witam!W piwnicy było jednak za ciemno trochę na strzelanie,jak na te światłowody.Zabrałem go do domu i strzelałem do książki z 4 m.z podpórką.Na książkę przykleiłem taśmą klejącą tarczę i zacząłem od ustawienia przyrządów celowniczych.Książka była w miękkiej oprawie i śrut z 4 m.przebijał ją do połowy.Grubość tej książki to 3 cm.Strzelałem ze zwykłego śrutu DIABOLO STANDART z zaokrągloną główką.Ja nie palę,ale brat zapalił i dosyć długo wpuszczał dym zwiększając przy tym coraz większe ciśnienie.Oby dwoje widzieliśmy że dym nigdzie się nie pokazał.Teraz strzeliłem w centymetrową książkę z grubą okładką i śrut przebija ją na wylot,robiąc jeszcze małe wgięcie w PC FORMACIE.Takie lekkie poszarpanie,ale już nie przechodzi w to czasopismo.Być może uszczelka jest wadliwa w porcie ładowania,skoro pierwszy strzał mną szarpnął i wyczułem w tym strzale dosyć energię.Ale diesla nie było,ani za pierwszym,ani przy reszcie strzałów.Niestety ale te następne już są wiele słabsze.Nic nie kopie w ramię.Może tak ma być?Tylko szarpie na boki trzęsąca się i dzwoniąca sprężyna.Jutro wezmę Lidera i z tego samego śrutu strzelę w tą samą książkę i porównam przestrzały.Wydaje mi się że chinka jest silniejsza.Może to przewrażliwienie?Zobaczę jutro.Niech ktoś napisze czy te ponad milimetrowe po bokach zamkniętego portu szczeliny to normalka?Trochę mnie to nie pokoi.Ale jak była szczelność to powinno być w porządku.Powinna być raz mocniejsza niż chinka,ale tak raczej nie jest.Pozdro!
blef16
Awatar użytkownika
hyena

Ogólnie zrobiłeś test na przebijalność. A teraz może tak na celność. 10 strzałów w jedno miejsce o ile ci się uda. Staraj się w to samo. Nie ważne jakie, w to samo. Zobacz jak wyjdzie.I taka propzycja, zrób tak: weź olej jakiś i polej port. Jak zobaczysz mgłe, tzn że jakaś jest nieszczelność. Patrz na newralgiczne miejsca czyli na twój port obrotowy. A oleju nie żałuj. Wszystko będziesz wiedział. Ja tak robiłem w Hatsanie. Oblałem kostkę olejem i strzał. No i co zobaczyłem mgłę i wiedziłem gdzie szukać. Zmieniłem uszczelkę w lufie i już nigdy jej nie widziałem.(uważaj na tych chłopaków na dole bo się niecierpliwią)
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

hyena pisze:Zmieniłem uszczelkę w lufie i już nigdy jej nie widziałem.(uważaj na tych chłopaków na dole bo się niecierpliwią)
Rafałku uszczelki nie widziałeś ? Zginęła po wymianie. Trzeba było samemu zrobić, popatrz jak to ludziom nie można ufać :P
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
blef16

Ustawiłem przyrządy jak pisałem na 4m.i tak jak pisałeś próbowałem trafić z podpórką w 10-kę.Na 8 strzałów padły trzy 9-ki,trzy 8-ki i dwie 7-ki.Sześć trafień mieści się w 5 groszowej monecie,a jeden strzał w 7-kę odbiegł o 1 cm.od pozostałych.Tak to wygląda z 4m.Poszedłem do piwnicy i z 4 m.strzeliłem z chinola w tą samą książkę na której miałem tarczę i różnica jest taka że Kral jest o tyle silniejszy że przebił książkę 1 cm.na wylot i śrut naruszył jeszcze warstwę czasopisma.Natomiast chinol na 2 strzały z 4m.nie zdołał przebić tej książki na wylot.Jeden i drugi śrut został na ostatnich kartkach książki nie naruszając okładki.Czyli można powiedzieć że jakby nie było to Kral jest i silniejszy i celniejszy.Jak na razie z 4m.Nie ma co polewać olejem portu ładowania bo jak ciśnienie ma uciec to ucieknie przez dwa wycięcia z jednej i drugiej strony portu.Wycięcia te są widoczne po zamknięciu portu.Po prostu nie ma szczelności zamknięty port z cylindrem(rurą).Widocznie szczelność portu polega wyłącznie na uszczelce i nic po za tym.Coś mi się wierzyć nie chce że koledzy z forum posiadający Krala A02,po zamknięciu portu nie mieli z obydwu stron żadnych prześwitów.Rano miałem rozregulowane przyrządy i w nic nie mogłem trafić przy słabym świetle.Muszę przyznać że przyrządy TRU GLO w Kralu nie zdają egzaminu w moim korytarzu piwnicy i nic można powiedzieć nie widać przez nie.Natomiast w chinolu są znakomite i świecą nawet przy słabym oświetleniu.Z dmuchaniem do lufy w celu zidentyfikowania nieszczelności w Kral-u,nie ma co mówić dlatego że zawsze będzie uciekać ciśnienie z ust przez niby tłumik.A przy naciągniętym wolę nie ryzykować.Może się nastawiłem na zbyt wiele i jeszcze ta grypa w dodatku dały takie nieudane próby.No i te źle umiejscowione światło piwniczne.Tam celności nie ustawię po nic nie widać prawie przez przyrządy celownicze.Na dworze ciągle pada i też jak na razie odpada.Chyba ją zostawię i przy okazji rozbiorę i przesmaruję.Ogólnie jest dobrze wykonana z zewnątrz i jestem chyba z niej coraz bardziej zadowolony.A co wnętrza to na pewno kiedyś dam mocniejszą sprężynę bo ta jest za słaba raczej.Przy max.otwarciu portu mam o 1mm.dalej przesunięte łoże na śrut.Ale to już palcem sobie trzeba nastawić tak aby śrut wszedł do lufy.Jedynie co mi pozostało to poczekać aż któryś z Was napisze jaką grubość książki przebija.Wtedy będę wiedział czy jest coś naprawdę nie w porządku,czy ja sie nastawiłem na zbyt wiele. :roll: :roll:
blef16
Awatar użytkownika
blef16

Kral A02

Acha!W ogóle nie zaskakuje mi blokada spustu.Po naciągnięciu można jedynie zablokować strzał palcem.Proszę napiszcie czy ta wada to coś poważnego?Bo jeśli tak to będzie niechciana reklamacja.
blef16
Awatar użytkownika
dzienciol007

Re: Kral A02

Post autor: dzienciol007 »

blef16 pisze:Acha!W ogóle nie zaskakuje mi blokada spustu.Po naciągnięciu można jedynie zablokować strzał palcem.Proszę napiszcie czy ta wada to coś poważnego?Bo jeśli tak to będzie niechciana reklamacja.
U mnie jest tak samo. Co do przebijalności to nie sprawdzałem na książkach, ale jest na bank lepiej, niż Lider. Nieszczelność portu mnie denerwuje i pewnie dzisiaj coś pogrzebie i może uda sie go jakoś uszczelnić.
Gamo Whisper IGT, Hatsan 85
Awatar użytkownika
blef16

dagoo pisze:Witaj, już sobie nieźle radzisz z tym pisaniem :)
Miałbym jeszcze jedną prośbę. Jak piszesz i stawiasz kropkę, lub przecinek to naciskaj po tym spację. Tekst nie jest wtedy taki zlany, jest bardziej przejrzysty. Mógłbym mieć taką prośbę ?
I mam takie pytanko. Jesteś fanatykiem mocy, czy chcesz trafiać w to w co celujesz ??
Uwierz, że przy 12-13J możesz strzelać i na 50m i przebijalność jest wystarczająca. A jak potrzebujesz duuużej energii, to tylko FAC, ale to trzeba rejestrować i tylko strzelnice wydzielone.
pozdrawiam, Cezar
Nie jestem znowu wcale takim fanatykiem mocy! Jak nim będę to kupie sobie M60. Ja tylko pragnę mieć szczelną wiatrówkę, a nie żeby z niej uciekało cenne ciśnienie. Nikt z Was nie napisał że port w Kral-ach jest nieszczelny. Dopiero kiedy ją kupiłem to temat powoli się rozkręca i strzelcy zaczynają mówić ludzkim głosem. Czemu nie było mówione tak od razu? Bo ludzka natura jest przewrotna. Wiesz o tym? My kupiliśmy łajno, to niech i on je kupi też. Gdybyście byli bardziej prawdomówni to zamiast Król-a,zdecydowałbym się na Hatsana.Tam na pewno nic nie ucieka żadne ciśnienie, jak się ma zdrowe uszczelki.Kij z tym! Napisz mi proszę co może być przyczyną że po każdym naciągnięciu sprężyny, nie zaskakuje bezpiecznik.Działa tylko w drugą stronę. To znaczy można jedynie po naciągnięciu zablokować spust palcem, ale sam nie zaskoczy!Może to coś poważnego fabrycznie, a wtedy już tylko reklamacja. Niech chociaż jedna rzecz jest dobra!Pozdro
blef16