Kral A02 (Air Master 300)
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
-
Jak tylko znajdę wolną chwilę zrobię opis i wsadzę fotki, puki co pobawię się tym co mam czyli na fabrycznej sprężynie. Jak dorobię podkładki to założę tuningowa sprężynę.
Myślałem o dociążniku tłoka ale tym samym zwiększę kopa no i moc ale będę musiał obciąć trochę sprężyny więc zmieszam siłę sprężyny i kółko się zamyka
Myślałem o dociążniku tłoka ale tym samym zwiększę kopa no i moc ale będę musiał obciąć trochę sprężyny więc zmieszam siłę sprężyny i kółko się zamyka

-
-
Sporo chcesz dociazyc ten tlok. Wydaje mi sie, ze troche za duzo. Ostatnio też o tym myslałem. W swoim kRalu tez robilem tuning i przerosl moje najsmielsze oczekiwania. Nie mam chrono ale na oko moj ma wieksza ek. Nie dlugo bede zakladal dociaznik, mam zamiar dotoczyc z brazu to dam znac.
KRAL A01+PP 3x12x42
-
montaż do optyki
Witam! Mam zamiar kupić optykę do krala http://www.artbron.pl/index.php?a=opis& ... 77e854c2ed ale nie wiem jaki tam ma być montaż dwuczęściowy? Niski, średni,wysoki? Szyna chyba w kralu jest 11mm? Nie znam się jeszcze na tym ustrojstwie, ale jak popatrzyłem na cenę tej optyki to szlag mnie o mało nie trafił. Rano cena była 178zł. Niech sobie wsadzą! Ale na temat montażu, jakąś wiedzę bym chciał zaczerpnąć. Może cena jutro spadnie 

blef16
-
- Administrator
-
Jeśli masz możliwość sprowadzania czegoś z USA to proponuje tam kupować podaje przykład :
http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss_gw?ur ... &x=12&y=15
Ale to nic bo pamiętam że jak dolar kosztował 2.20 to się interesowałem ta lunetką
http://www.amazon.com/Leapers-6-24x50-V ... 465&sr=1-4
a u nas kosztowała 700zł przykład:
http://www.allegro.pl/item477950086_vma ... ildot.html
http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss_gw?ur ... &x=12&y=15
Ale to nic bo pamiętam że jak dolar kosztował 2.20 to się interesowałem ta lunetką
http://www.amazon.com/Leapers-6-24x50-V ... 465&sr=1-4
a u nas kosztowała 700zł przykład:
http://www.allegro.pl/item477950086_vma ... ildot.html
-
moc Krala
Witam! Z USA sprowadzanie części, to za dużo zachodu, zwłaszcza że cena tej optyki u nas jest przystępna. Sorry za wprowadzenie w błąd do linku optyki simmonsa blazera. Chodziło mi o tą optykę, też simmonsa, tylko z mniejszą średnicą obiektywu http://www.artbron.pl/index.php?a=opis&id=353&k=0 W ogóle to na razie się wstrzymam ze względu na nadchodzącą zimę. Ze skostniałymi paluchami nawet jej nie wyzeruje. Poczekam do wiosny. Może lekko stanieją, to kupie tą lepszą x40. Taka mała uwaga Doktorze Pio, apropos szmoczy KRAL-a A02. Przeczytaj 2 posty na stronie 10-tej, dotyczące mocy fabrycznej Krala A02. Tam jest zestawienie energii wylotowej na śrucie EXAKT(nadkalibrowy). Z twojego postu wynika że Twój Królik przed polerką gładzi cylindra, itd. miał 7J na śrucie UMAREX(płaski), albo na słowackim czarnym 8,8J, itd. Po wykonaniu tuningu ze starą sprężyną prędkości energii wylotowej wzrosły do wartości, jakie KRAL ma bez żadnego tuningu. Czyli po rozpakowaniu z pudła. A nawet większe! Jedna wartość jedynie podskoczyła na 15J. Coś ten chronograf Twój jednak chyba zaniża. Sorry, ale 7,8J ma mój chinol LIDER1. A z mojego Krala, jak mi się uda trafić z 40m. w butelkę po piwie, to jest rozbita. Nadmienię że nawet nie był jeszcze rozbierany, tylko przesmarowany molibdenem od spodu. Sprężyna, prowadnica, spust, drążki. Wydaje mi się że to wina chrono! Acha słowacki czarny to jeden z moich ulubionych śrutów. Nim ściągalem butelki ustawione w szeregu z 40m. Nie wydaje mi się że przy 8.8J mógłbym tłuc butle,itd.
Pozdro! 

blef16
-
Tez mam podejrzenia ze moje ochrono zaniża wartości !!!
Oglądałem na youtube jak koleś przestrzeliwał Hatsanem nie pamiętam jakim 70-80-90 jeden ciort przestrzelił z jakiś 2 metrów 6 puszek po piwie i na koniec śrut rozbił butelkę po coli.
Ja zrobiłem taki eksperyment z niedowierzaniem że mój AirMaster przestrzeli i rozbije butelkę więc ustawiłem 10 puszek i na końcu butelka po piwie, oddałem strzał z 10 metrów.
Efekt przestrzelone 10 puszek i rozbita butelka !
Trzeba wsiąść pod uwagę to ze było to przed moimi poprawkami.
Musze ochrono wykalibrować
Oglądałem na youtube jak koleś przestrzeliwał Hatsanem nie pamiętam jakim 70-80-90 jeden ciort przestrzelił z jakiś 2 metrów 6 puszek po piwie i na koniec śrut rozbił butelkę po coli.
Ja zrobiłem taki eksperyment z niedowierzaniem że mój AirMaster przestrzeli i rozbije butelkę więc ustawiłem 10 puszek i na końcu butelka po piwie, oddałem strzał z 10 metrów.
Efekt przestrzelone 10 puszek i rozbita butelka !
Trzeba wsiąść pod uwagę to ze było to przed moimi poprawkami.
Musze ochrono wykalibrować

-
takie tam bajerki
Witam ponownie! Jak mam czas, to idę do piwnicy i strzelam z 2,5m.do kapsli. Nakładam kapsel na plastykową butelkę i strzelam. Z Krala przebija kapsel, w dnie butelki na środku zgrubienia robi trochę większy otwór i przebija gumofilce. Nie patrzyłem jak głęboko w nie w chodzi i czy przebija drugi gumofilc, który jest włożony w pierwszy. Bo są stare i zakurzone. Służą jako podkład. A teraz tam jest sito. Strzelałem ze śrutu LOGO CLUB (grzybek). Efekt byłby lepszy ze szpica. Ale nie miałem. Jednak kapsle wole przebijać z chinki, bo KRAL jest do piwnicy za ciężki i za długi. Ale 7J to za mało żeby przebić kapsel z 2,5m. Szpic turecki się odbija. Kupiłem olej syntetyk do opla i wstrzykuje do komory, co 5 strzałów taką optymalną dawkę. Ostatnio oddałem 750 diesel i zacząłem następną paczkę. Efekt z chinki na dieslu jest bardzo podobny w przebijalności jak z Krala bez diesla. Czyli jak wsadziłem 11J sprężynę do niej - 4 zwoje=22 zwoje gr.3mm. tak na oko jest 2/3 mocy sprężyny, około 8,5J - 1J na straty= 7,5J. Dobra do tarczy. Ja wolę szkło i szpreje po silikonie. Do tych 7,5J trzeba dodać z 6J z diesla=13,5J Ten olej jest umiarkowanie detonacyjny. Kiedyś próbowałem na mixolu do mieszanki. Efekt był piorunujący. Huk i po kilkudziesięciu strzałach, wymiana sprężyny. Na tym oleju idzie jak burza i jest lekka. Kral w plener! Porównując wyniki z chrono kolegów, moje obliczenia na bazie chinola, by się zgadzały. Kral bez znaczącej wady, ma ze sprężyną 37 zwojową o gr.3,2mm.między 11 a 14J. Mi wyszło 13,5J na śrutach 0,50grama. Jak na drugi rok rozbiorę Krala to kupię tą sprężynę taką jak Ty o gr.3,55mm, ale 39 zwojową o długości 28,5 cm.+ zepto. 

blef16
-
-
Fajne flaczki
Hej! Eleganckie flaczki! A ta ładna zielona prowadnica, to własnej roboty czy była w komplecie tuningowym z alegro? Jak nie wykombinuje etralitu na podkładkę między sprężynę a prowadnicę, to założę 2 z brązu. Jakoś bardziej jestem przekonany do metalowej prowadnicy. Jakoś nie mam zaufania do wszelkiego rodzaju tworzyw sztucznych. Co zielazło, to zielazło! Co do tych 2,5m.w piwnicy, to tylko tyle mam miejsca na strzelanie. Są dwa korytarze 9m. i 14m, ale tam jest za ciemno na celne śrucenie. Fotki jak znajdę ciekawe to też wstawię 

blef16
-
-
witam wszystkich dziś stałem se posiadaczem air mastera 300 mam pytanie. Do air mastera dostałem gratis śrut umarex płaski(podobno dziadostwo też ta uważam) i zauważyłem że gdy naciągam dolny naciąg i wkładam go do obrotowego portu i jak chciałem sprawdzić ponownie jak tam śrut otwierając port to płaszcz był już pogęty:/ i tak średnio co 3ci śrut sie gnie ja otwieram port wiem że nie powinienem otwierać ale przecież powinno być pomimo tego wszystko w porządku ze śrutem prawda??? jak sprawdzałem to raczej śrut jest równo z otworem więc nie powinno go giąć a czasami nawet wpada za bardzo że go prawie niewidać i czy to też źle?? i w związku z tym mam pytanie przez co się tak robi czy to wada mojego nowego karabinka czy ten śrut taki dziadowski jest bo to jest chyba bardzo miękki śrut, czy ktoś tak już z was miał w swojim air masterze??? proszę o jakieś rady co w związku z tym mam zrobić???