daidu - teflon i ertalon jest do kupienia na Allegro lub w hurtowniach sprzedających tworzywa konstrukcyjne. Wpisz w google: ertalon, ertalit, teflon. Tyle, że musisz kupić cały pręt, który waży kilogram.
blef - nie pomyliłem się w obliczeniach. Jedną rzecz trzeba sobie uświadomić. Mianowicie, w Kralu, po naciągnięciu, sprężyna nie chowa się cała w tłoku. Zauważ, że prowadnica jest zakończona korkiem. Od korka do zaczepu tłoka w spuście jest jakieś 5 cm albo coś koło tego. Z tego względu miejsce na ugiętą sprężynę (po naciągnięciu) trzeba (chyba?) liczyć od dna tłoka do korka. Czyli trzeba liczyć: głębokość tłoka + odległość od końca tłoka po naciągnięciu do początku korka.
Zauważ, że:
-długość trzpienia prowadnicy (część wsunięta w sprężynę): 111,7 mm
-całkowita długość dociążnika tłoka: 37,1 mm
-długość trzpienia dociążnika(część wsunięta w sprężynę): 27 mm
Co daje razem (37,1 + 111.7=148,8) więcej niż głębokość tłoka (128,7 mm) a pomimo tego wiatrówka naciąga się…
Może w wiatrówkach z centralnym zaczepem tłoka jest inaczej. I tam sprężyna po naciągnięciu chowa się cała w tłoku? Kral ma zaczep tłoka boczny.
[ Dodano: 2008-08-21, 11:02 ]
daidu pisze:Bardzo chetnie zakupie od kogos z forum taki kapelusik bo ten majster Hogan sie narazie nie odzywa. Gdybym tylko znalazl teflon u siebie w miescie wytoczylbym ale niestety tu takiego czegos nie znaja.
Masz rację, kontakt z fachowcami nie jest taki łatwy. Może mają dużo pracy przy lepszych sprzętach i czasu brakuje? Trzeba cierpliwym być
Mnie też na razie nie jest dane wejść w posiadanie uszczelki tłoka ZEPTO, choć starania zacząłem z miesiąc temu. Chyba kupię oryginalną od Gamo jeśli się nie doczekam.
Albo jest drugie wyjście:
kupić tą otevę do Weihraucha
http://www.konceptus.pl/product_info.ph ... cts_id=249
Jeśli wymiary na stronie są prawdziwa to jest ona tylko centymetr dłuższa (2 zwoje) od mojej oryginalnej. Jej średnica wewnętrzna wydaje się być idealnie spasowana do oryginalnej prowadnicy (oryginalna prowadnica ma średnicę 13,1 mm). Tylko kapelusz ertalonowy pozostaje dorobić.
Myślałem też nad takim projektem stałej prowadnicy:
Dotoczyć np. z duraluminium lub stali taką samą jak oryginalna, zakończoną korkiem i gwintem na śrubę trzymającą spust. Tyle, że miała by celowo średnicę 10 mm. Na wierzch szedłby dotoczony płaszcz/tulejka z ertalonu spasowany z aktualnie posiadaną sprężyną. Ertalon lepiej tłumi drgania i więc byłby zarazem taką jakby "wymienną izolacją"
Wkładane by to było "na wcisk"
Nie chciałbym niszczyć oryginalnej prowadnicy ucinając ją. Myślę, że powyższe rozwiązanie będzie lepsze.
Co o tym myślicie?
[ Dodano: 2008-08-21, 11:10 ]
daidu pisze:Panowie kilka pytań. Pierwsze dotyczy celnosci, czy przy kiepskim srucie mozliwy jest rozrzut nawet do 5 cm na tarczy(celujemy w sam srodek a srut leci gdzie chce kazdy w inna strone, ten srut to gamo ts-10-10,5 gr. Czy polerka tloka od zewnatrz ma duzy wplyw na celnosc? Jaki wplyw na celnosc ma uszczelka tloka? A teraz z i innej beczki. Jesli na koniec sprezyny zaloze kapelusz ertalitowy a na dno tloka podkladke dobrze przylegajaca do scian tloka to nic sie nie stanie?, czy warto na te podkladke polozyc krazek z brazu? Czy ten korek sprawi, ze sprezyna bedzie poprawnie prowadzona w tloku? Wrocilem do starej sprezyny w swoim kralu, zalozylem podkladki narazie gumowe i stalowe bo teflonowe dopiero sie tocza. Ze skupieniem nie jest za dobrze. Wiem, ze krolik to nie jest material na dobrego dziurkacza ale widzialem juz na forum o niebo lepsze wyniki. Doradzcie prosze cos.
Widziałem w Praktikerze i Castoramie podkładki mosiężne o różnych średnicach, między innymi 13 mm. Trzeba by je troszkę w środku rozwiercić i wypolerować. Pamiętaj, że na teflonową dajesz stalową lub mosiężną. Tak aby teflonowa nie miała bezpośredniego kontaktu z końcami sprężyny. Jeśli masz kapelusz ertalitowy to podkładka na dno tłoka nie jest potrzebna. Ja założyłem taką gumową podkładkę aby wytłumić ten metalowy dociążnik tłoka. Trochę pomaga. Ale ciekawe ile czasu ta guma wytrzyma...