TAU 7
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
- -#Srebrny Dobromir
-
- Ściepnik
Aktualizacja wyglądu mojego TAU-a.
Doszła lupka Walther 2x20 i tak wyglądają pierwsze próby jej obsadzenia na pistolu.

Zdecydowałem się na wysoki, montaż ponieważ z AirGun-a bardzo ciekawie wyglądają poprawki przy takim montażu (oś optyki od osi lufy 55mm), energia 5J, a w lufie Exact.
Dokładnie rzecz biorąc na 9, 11, 13 i 16 metrze poprawek brak.
Czy tak jest na prawdę wyjdzie w praniu, znaczy się treningu, a nawiasem mówiąc przy tej konfiguracji (masa), chyba zacznę machać hantlami

Doszła lupka Walther 2x20 i tak wyglądają pierwsze próby jej obsadzenia na pistolu.

Zdecydowałem się na wysoki, montaż ponieważ z AirGun-a bardzo ciekawie wyglądają poprawki przy takim montażu (oś optyki od osi lufy 55mm), energia 5J, a w lufie Exact.
Dokładnie rzecz biorąc na 9, 11, 13 i 16 metrze poprawek brak.
Czy tak jest na prawdę wyjdzie w praniu, znaczy się treningu, a nawiasem mówiąc przy tej konfiguracji (masa), chyba zacznę machać hantlami

Uczę się strzelać od nowa

-
- Ściepnik
-
-
- -#Srebrny Dobromir
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
TAU 7 Silencer
Przypomniało mi sie jak dawno temu opisując poczciwego Łucznika, wspomniałem, że jest to pistolet dla 'cicho-ciemnych'.
Teraz to samo mogę powiedzieć po założeniu na TAU-a tłumika od kolegi Wojtana.
Uderzenie śrutu w kulochwyt (pudełko z gazetami, wiec cichy sam w sobie) jest głośniejsze od wystrzału
Sam wystrzał z TAU w pomieszczeniu zamkniętym jest dość głośny.
Przypomina suchy trzask, jakby szybkie, mocne klaśnięcie w dłonie.
Teraz miękkie 'puf' i po strzale, można trenować w domu nie irytując hałasem domowników.
Tłumik bardzo ładnie spasowany z oryginalnym dociążnikiem TAU-a, w którym mocowana jest muszka.
Całość prezentuje sie jak poniżej:

Wojtku jeszcze raz dzięki
Przypomniało mi sie jak dawno temu opisując poczciwego Łucznika, wspomniałem, że jest to pistolet dla 'cicho-ciemnych'.
Teraz to samo mogę powiedzieć po założeniu na TAU-a tłumika od kolegi Wojtana.
Uderzenie śrutu w kulochwyt (pudełko z gazetami, wiec cichy sam w sobie) jest głośniejsze od wystrzału

Sam wystrzał z TAU w pomieszczeniu zamkniętym jest dość głośny.
Przypomina suchy trzask, jakby szybkie, mocne klaśnięcie w dłonie.
Teraz miękkie 'puf' i po strzale, można trenować w domu nie irytując hałasem domowników.
Tłumik bardzo ładnie spasowany z oryginalnym dociążnikiem TAU-a, w którym mocowana jest muszka.
Całość prezentuje sie jak poniżej:

Wojtku jeszcze raz dzięki

-
-
- Ściepnik
-
-
Jak tau 007 strzela przytrzymany na mrozie? zima się niedługo skończy, a nikt się nie wypowiedział czy nagłe wystudzenie pistoletu wpływa znacząco na parametry strzału.
czy jest to po prosstu obniżenie prędkości wylotowej przy zachowaniu dobrej powtarzalności, czy np nagłe skoki wzwyż i spadki tego parametru..
czy jest to po prosstu obniżenie prędkości wylotowej przy zachowaniu dobrej powtarzalności, czy np nagłe skoki wzwyż i spadki tego parametru..
-
- Ściepnik
Witaj.
Powiem tak, że strzelając Lige na wychłodzonej strzelnicy na 'Orle', nie zauważyłem spadku mocy, czy wydajności.
Tak jak w cieplejszej porze roku z jednej czeskiej 'bombiczki' oddaję 40 efektywnych strzałów.
Kontrolne pomiary pokazują cały czas 5,3J i 139m/s na Exactcie.
'Bombiczki' ładowane w tej samej temperaturze otoczenia, co podczas strzelania.
Według mnie, dzięki temu że zasobnik gazu schowany jest w rękojeści, jest on mniej narażony na wpływ zmieniających sie warunków otoczenia.
W innych konstrukcjach, gdzie zasobnik stanowi metalowa rura, niczym nie odseparowana od otoczenia, moze miec znaczenie, czy wystawimy ja na słońce, czy tez położymy w cieniu.
Powiem tak, że strzelając Lige na wychłodzonej strzelnicy na 'Orle', nie zauważyłem spadku mocy, czy wydajności.
Tak jak w cieplejszej porze roku z jednej czeskiej 'bombiczki' oddaję 40 efektywnych strzałów.
Kontrolne pomiary pokazują cały czas 5,3J i 139m/s na Exactcie.
'Bombiczki' ładowane w tej samej temperaturze otoczenia, co podczas strzelania.
Według mnie, dzięki temu że zasobnik gazu schowany jest w rękojeści, jest on mniej narażony na wpływ zmieniających sie warunków otoczenia.
W innych konstrukcjach, gdzie zasobnik stanowi metalowa rura, niczym nie odseparowana od otoczenia, moze miec znaczenie, czy wystawimy ja na słońce, czy tez położymy w cieniu.

-
strzelając Lige na wychłodzonej strzelnicy na 'Orle', nie zauważyłem spadku mocy, czy wydajności.
Właśnie o to mi chodziło. Bardzo mało osób dzieli się taką wiedzą.
Moim zdaniem izolowana rękojerść ma mniejszy wpływ niż sposób przekazywania gazu z bombiczki do lufy(chodzi mi o to iż bombiczka rozpręża się w rękojeści).
Mam więc potwierdzenie że w pistoletach "innej klasy" napędzanych CO2 problem napędu nie jest tak ważny.
POzdrawiam