Do chleba nóż

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
green_thunder
Posty: 6035
Rejestracja: 2007-11-06, 19:44
Lokalizacja: z Mokotowa

Do chleba nóż

Post autor: green_thunder »

Kupilem nóż do chleba f-my <tokyo>, klinga 20 cm, łukowato ząbkowana, z jednej strony skośny frez, druga gładka. I tu pytanie: jak go ostrzyc, żeby nie zniszczyc? Osełką?Zielony jestem w nożach :>
Awatar użytkownika
Cezar
Posty: 2095
Rejestracja: 2007-10-02, 18:56
Lokalizacja: z powrotem

Post autor: Cezar »

Nie ostrzyć, jak się stępi to wymienić ;)
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
glowak_71
Posty: 166
Rejestracja: 2008-11-20, 06:12
Lokalizacja: Łódź

Post autor: glowak_71 »

Na takie wynalazki szkoda zainteresowania. Nie ostrzy się tego, sam nóż, jak znam życie i tego typu profile, ma stosunkowo grube ostrze, co z definicji powoduje dyskomfort w obsłudze. Najlepszy nóż do pieczywa (moim zdaniem) powinien mieć cienkkie ostrze, wyprofilowane w bardzo długi, wąski klin - dużo łatwiej i szybciej ostrzy się taki nóż. A jak się poświęci trochę czasu na doszlifowanie na marmurku, to i ogolić się nim można :)
Instruktor strzelectwa sportowego, bojowego i dynamicznego, sędzia sportowy.
Awatar użytkownika
green_thunder
Posty: 6035
Rejestracja: 2007-11-06, 19:44
Lokalizacja: z Mokotowa

Post autor: green_thunder »

OK., to na razie używamy.
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz
Posty: 2008
Rejestracja: 2007-10-01, 22:22
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: krzysztof »

Jak będziesz używał go tylko do chlebusia, to , życząc ci długowieczności i tak Cię przeżyje nieostrzony, a ostry.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
glowak_71
Posty: 166
Rejestracja: 2008-11-20, 06:12
Lokalizacja: Łódź

Post autor: glowak_71 »

krzysztof pisze:Jak będziesz używał go tylko do chlebusia, to , życząc ci długowieczności i tak Cię przeżyje nieostrzony, a ostry.
Byłbym ostrożny w takich założeniach. Zazwyczaj nóż kończy pracę na desce, drewnianej lub plastikowej. Chyba, że krojenie będzie odbywać się "na eskimosa" - bochenek do ryja i ciach!! w powietrzu :):)
Instruktor strzelectwa sportowego, bojowego i dynamicznego, sędzia sportowy.
Awatar użytkownika
green_thunder
Posty: 6035
Rejestracja: 2007-11-06, 19:44
Lokalizacja: z Mokotowa

Post autor: green_thunder »

Do pieczywka only, na drewienku.