Pomocna dłoń przy zakupach.

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

ODPOWIEDZ
FAL

Pomocna dłoń przy zakupach.

Post autor: FAL »

Towarzysze!

Lata całe minęły, odkąd bawiłem się wiatrówkami. Zawsze były to raczej budżetowe modele, często chińskie, ALE nawet na takiej sławie jak Industry Brand B3 na 50 m dawałem sobie radę.

Obecnie rynek jest mi już całkowicie nieznany. Pojawiło się mnóstwo marek, które zapewne opuszczają tę samą fabrykę w PRC, są też te, które istniały od zawsze.

Pytam więc jak całkowity laik, prosząc jedynie o odrobinę informacji i ciepłą kawę z mlekiem i cukrem.

Obecnie chciałbym przeznaczyć około 1500 PLN na wiatrówkę sprężynową. Jak mniemam, zostanie polecone coś w kalibrze 4,5 mm, ponieważ zależy mi na kilku rzeczach:

-Dobór jakiejś sensownej optyki do niej — osobny budżet około 500 PLN? — oraz podpowiedź, jaki śrut warto na początek przetestować.
-Spust może być bez regulacji, byle był powtarzalny.
-Celność zachowana na minimum 50 metrów, bo mniejszy dystans nigdy nie dawał mi radości, a rozrzutnika gnoju nie chcę.
-Nienawidzę łamanych luf. Wolę dolny naciąg, chyba że za łamaną lufą stoją naprawdę mocne argumenty.
-Polecana wiatrówka powinna mieć dostępne części zamienne na wszelki wypadek. Bardzo szybko nudzi mi się to, co oferuje fabryka.
-Moje poprzednie wiatrówki robiły minimum około 6000 strzałów rocznie. Dobrze byłoby, żeby dla proponowanego modelu taki przebieg nie stanowił problemu.
-Biorę pod uwagę również używany, zadbany egzemplarz albo coś już sensownie dopracowanego po tuningu, jeśli w tym budżecie miałoby to więcej sensu niż zakup nowej wiatrówki.

To chyba tyle.

Buziaczki.
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator
Kontakt:

Re: Pomocna dłoń przy zakupach.

Post autor: Ślubek »

Nikt się nie odzywa, no to może ja. :mrgreen:

Wiatrówki sprężynowe z dolnym/bocznym naciągiem, to nie moja bajka, ale jeśli chcesz mieć porządny sprzęt, na lata, to najlepsze opinie ma Weichrauch. Jeśli chodzi o nowy sprzęt, to właściwie pozostaje wybór między HW 57, 77 i 97. Tylko że to nie ten budżet, więc może sprzęt używany?

W sprzęcie używanym obejrzyj również Haenel 312 (z bocznym naciągiem). To sprzęt nie do zdarcia, w razie czego nie powinno być problemu z serwisem, ale jeśli trafisz na zadbany okaz, z zaufanego źródła, to posłuży lata.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
dovectra

Post autor: dovectra »

Dzień dobry.
Jestem tu nowy i się nie znam.
Więc się wypowiem.
Ojciec mój po długim studiowaniu internetów kupił karabinek Gamo cfx royal i lupkę Hawke największą jaką mieli (50 mm).
Moje wrażenia są takie z pudełkowego karabinka (po wystrzelaniu ze dwóch paczek śrutu exact i gamo).
Po pierwsze, śrutem gamo nie opłaca się zawracać głowy (a było ich ze 4 rodzaje).
Osada ładna, naciąg nawet płynny przyjemny ale sprężyna rzęzi.
Ładowanie fajne jak na dolny naciąg i chyba ponad 16J.
Celność - chmm.. zadowalająca, ale strzelec ze mnie niedzielny.
Teraz minusy:
jest to ciężkie dość bydlę około 4 kg.
Ta plastykowa muszka z zaczepem do naciągu , tandetna jak z bazaru i po miesiącu się połamała.
Największa luneta , nie wejdzie na wiatrówkę bo zasłania port ładowania.
Po przykręceniu montażu z offsetem waży to razem tyle co kowadło, ojciec zdjął lunetę i strzelamy z otwartych.
No i sprężyna się po kilkudziesięciu strzałach wyboczyła i rzęzi .
Mam mieszane uczucia, widzę tu pewien dysonans pomieszanie luksusu z tandetą.
Zupełnie amatorsko: Hatsan 70 i 55 QT, Hatsan Airtact , Crosman copperhead, Crosman vantage NP
Awatar użytkownika
Yurko

Post autor: Yurko »

Ze wszystkich wiatrówek sprężynowych Gamo - CFX są podobno najsensowniejsze. :nieznaju: Niestety fabryczne prowadzenie sprężyny jest zrobione z cienkiego plastiku i jest bardzo wiotkie. U mnie w innym modelu ale z identycznym prowadzeniem, sprężyna padła po ok 2 miesiącach zabawy. W zagranicznym sklepie ( https://www.mundilar.net/en/gamo-spares/ ) kupiłem nową ale ta zamontowana razem ze starym prowadzeniem wytrzymała już tylko 2 tygodnie... :lol:

Dwa możliwe rozwiązania to albo dać zarobić tokarzowi by dorobił prowadzenie z jakiegoś sztywniejszego materiału. Np. z metalu.
Albo zamontować sprężynę gazową. To na pewno wyeliminuje szarpanie na boki ale za to zrobi większego "kopa" co może szybciej niszczyć lunety.

A jeśli już kupujecie lunety Hawke to jeśli to jest coś z serii z tubusem 25mm (np. Vantage) to one nie na każdej sprężynowej wiatrówce wytrzymują. Nie jest to reguła ale się zdarza. Dobrze mieć gwarancję... ;)
dovectra

tak, mamy z ojcem hawke vantage, ojciec nowkę, 3-9 x50mm md, ja używkę 3-9x 40mm md. Moja była już naprawiana , copperhead fabryczny ją rozpie... szył. Pozdrawiam

Dodano po 1 minucie 35

Dodano po 1 minucie 36 sekundach:
Yurko pisze: 2026-08-28, 20:20 A jeśli już kupujecie lunety Hawke to jeśli to jest coś z serii z tubusem 25mm (np. Vantage) to one nie na każdej sprężynowej wiatrówce wytrzymują. Nie jest to reguła ale się zdarza. Dobrze mieć gwarancję... ;)
Zupełnie amatorsko: Hatsan 70 i 55 QT, Hatsan Airtact , Crosman copperhead, Crosman vantage NP
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Ślubek »

Lunety z obiektywem 50mm nie mają sensu w warunkach dziennego strzelania rekreacyjnego. Luneta 40 mm zbiera wystarczająco dużo światła, a nie waży "tyle co kowadło" :^)

Osobiście uważam również, że karabinek im cięższy, tym lepiej. Szczególnie gdy nie strzela się z pozycji stojąc, a z emeryckiej, ze stolika. :mrgreen:
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
dovectra

No jak się straszy szpaki w sadzie to się jednak biega z karabinkiem. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yurko

Post autor: Yurko »

Taka ciekawostka Vortex Triumph HD 3-9x40:

https://www.youtube.com/watch?v=ViQRS9ZSWp4

Lunetka fajnie wygląda i jest dosyć tania (jak na tę firmę). To jeden z nowych produktów więc nie mogę i niej niczego osobiście powiedzieć. miałem do tej pory 3 lunety tej marki i ze wszystkich byłem zadowolony. Gdyby ktos się pytał, dlaczego teraz żadnej już nie mam, to po prostu za łatwo je było sprzedać, gdy pilnie potrzebowałem pieniędzy na jakąś nową zabawkę... ;)

Tak więc można mieć jakąś nadzieję, że Vortex się jeszcze nie zepsuł i ta luneta okaże się też dobrze wykonana. W komplecie za niecałe 500 zł jest montaż! (22mm) Wada to oczywiście brak regulowanej paralaksy (ustawienie 90m) więc jak ktoś nie umie z takich lunet strzelać, może sobie ją darować...

https://kolba.pl/product/76137,luneta-c ... em-1-22-mm

https://beafoto.pl/luneta-celownicza-vo ... ld-bdc-moa
ODPOWIEDZ