Obliczanie punktów
Moderatorzy: Hiszpan63, SlaweQ
Obliczanie punktów
Cześć.
Leże chory i tak sobie skrobię program do obliczania punktów na podstawie skanu tarczy. Na razie to faza mocno alfa. Sporo z tym zabawy. Udało mi się na razie określić środek tarczy oraz przestrzeliny (pod pewnymi warunkami), mam nadzieję iż kiedyś uda mi się to poprawić. W każdym razie... mam dla tarczy kpn10 środek, promień czarnego pola, oraz punkty przestrzelin. Ściągnąłem specke ISSF ale przy 150 stronie mnie zmogło, a może po prostu ktoś z Was to wie.
Nie jestem do końca pewien mojego wzoru na obliczanie punktów:
Aktualnie robię to tak:
23mm - odległość_od_środka + pół_kalibru / 2.5555(szerokość pola)
Tutaj mam przeliczone odległości w mm od środka tarczy:
A tutaj policzone punkty:
Docelowo chciałbym zrobić z tego jakąś aplikację (chyba najwygodniej z dostępem via www) gdzie moglibyśmy sobię podliczać punkty. Ale do tego to jeszcze sporo mi brakuje.
Z góry dziękuje za pomoc!
Pozdrawiam
soda
Leże chory i tak sobie skrobię program do obliczania punktów na podstawie skanu tarczy. Na razie to faza mocno alfa. Sporo z tym zabawy. Udało mi się na razie określić środek tarczy oraz przestrzeliny (pod pewnymi warunkami), mam nadzieję iż kiedyś uda mi się to poprawić. W każdym razie... mam dla tarczy kpn10 środek, promień czarnego pola, oraz punkty przestrzelin. Ściągnąłem specke ISSF ale przy 150 stronie mnie zmogło, a może po prostu ktoś z Was to wie.
Nie jestem do końca pewien mojego wzoru na obliczanie punktów:
Aktualnie robię to tak:
23mm - odległość_od_środka + pół_kalibru / 2.5555(szerokość pola)
Tutaj mam przeliczone odległości w mm od środka tarczy:
A tutaj policzone punkty:
Docelowo chciałbym zrobić z tego jakąś aplikację (chyba najwygodniej z dostępem via www) gdzie moglibyśmy sobię podliczać punkty. Ale do tego to jeszcze sporo mi brakuje.
Z góry dziękuje za pomoc!
Pozdrawiam
soda
- Ślubek
- Administrator
- Kontakt:
Zakładasz, że granice pól zeskanowanej tarczy są okręgami. Tymczasem, nawet na Twoich zdjęciach widać zniekształcenie - tarcza jest co prawda czworobokiem, ale niestety nie jest to prostokąt. Próbowałem robić to samo na bazie zdjęć tarcz Ppn10 - wyniki obliczone na podstawie geometrii przy założeniu pełnej symetrii obrazu nie zgadzają się z wynikami rzeczywistymi. Dodatkowo, oprócz zniekształcenia geometrii krawędzi, dojdzie jeszcze zniekształcenie typu "rybie oko" - niewielkie, ale jednak zależne od obiektywu, którym będą robione zdjęcia.
Moim zdaniem, jedynym sposobem na pozbycie się tych zniekształceń jest skanowanie tarcz na skanerze.
Moim zdaniem, jedynym sposobem na pozbycie się tych zniekształceń jest skanowanie tarcz na skanerze.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Tak, nawet tutaj, na z pozoru dobrym foto jest zniekształcenie, co rzutuje na obliczenie środka tarczy o kilka pixeli. Chyba zainwestuje w skaner. Postaram się też w wolnych chwilach dopracować algorytm, chciałbym też aby użytkownik miał mozliwość nanieść poprawki rękoma, dodać przestrzelinę, której algorytm nie wykryje (dwie bardzo nachodzące na siebie).
Zobaczymy ;-).
Pozdrawiam
soda
Zobaczymy ;-).
Pozdrawiam
soda
Po co się męczyć jak są gotowe programy (płatne) nawet na Androida do użytku własnego
https://play.google.com/store/apps/deta ... nl.myshots
https://play.google.com/store/apps/deta ... targetscan
https://play.google.com/store/apps/deta ... nl.myshots
https://play.google.com/store/apps/deta ... targetscan
Daystate MK3 FT-R
To była inspiracja, tylko że nie mam androida ;-). Więc pomyślałem że soda nie gęś i swój program napisze ;-). Ale jak widać to będzie więcej pracy niż się spodziewałem.
Ale chyba pożyczę od kogoś telefon i przetestuję tamtą aplikację, bo ciekaw jestem jak ta aplikacja radzi sobie w skrajnych przypadkach.
Pozdrawiam
soda
Ale chyba pożyczę od kogoś telefon i przetestuję tamtą aplikację, bo ciekaw jestem jak ta aplikacja radzi sobie w skrajnych przypadkach.
Pozdrawiam
soda
Ta pierwsza jest specyficzna. My tu jej używamy do oceny tarcz które widzimy w postaci cyfrowej (gdzie Targetscan byłby użyteczny), natomiast mi już się zdarzyło używać jej podczas konkurencji ksp - podglądałem lunetą i macałem ekran gdzie trzeba. Targetscan tego nie oferuje, ale z drugiej strony pozwala na robienie selfie własnym tarczom i ich ocenianie - o ile ma się do nich dostęp. Tak więc każdemu wedle potrzeb, jak widać.
-
Re: Obliczanie punktów
Cześć! Twoje przedsięwzięcie brzmi naprawdę ciekawie. Jeśli dobrze rozumiem, pracujesz nad programem do obliczania punktów na podstawie skanów tarczy strzelniczej. Jeśli potrzebujesz pomocy z wzorem na obliczanie punktów, mogę spróbować pomóc lub wskazać źródła, które mogą być przydatne. Podziel się swoimi dotychczasowymi obliczeniami lub wzorem, który używasz, a postaram się doradzić, jak możesz go poprawić lub upewnić się, że działa prawidłowo.
Nie spamuj odnośnikami w syganturce. Admin.
Pajacyk
Nie spamuj odnośnikami w syganturce. Admin.
Pajacyk