Strona 1 z 1

Nóż do ryz papieru

: 2015-04-13, 23:29
autor: Ślubek
Ponieważ w pracy mam sporo do czynienia z drukarkami, zawsze brakowało mi noża do rozcinania paczek i otwierania ryz papieru. Zawsze radziłem sobie starym wiernym Victorinoksem, aż pewnego razu stwierdziłem, że wygodniejszy byłby jednak nóż o stałej głowni. A że w międzyczasie trafiłem na kanał Trollsky'ego - stwierdziłem, że w sumie, czemu nie zrobić noża samemu?

Założyłem, że będzie leżał pod ręką, na biurku. Nie chciałem, aby straszył każdego, kto wchodzi. Powstał nóż krótki, ale z długim, zakrzywionym ostrzem.

Obrazek

Obrazek

Chwyt wygodny - na trzy palce, w zupełności wystarcza do nawet dość dokładnego operowania:
Obrazek

Głownia wykończona oksydą na zimno - byłem ciekawy, jak to będzie wyglądało. Chyba jednak wyglądałoby to lepiej, gdyby rękojeść zrobić z ciemniejszego drewna.

Rękojeść lakierowana - to był błąd, bo niestety lepiej byłoby poczuć pod ręką ciepło drewna, a nie twardy lakier. Będzie jak znalazł, gdy będę chciał poćwiczyć zdejmowanie lakieru z drewna i olejowanie (zanim wezmę się za osadę jakiegoś karabinka). :mrgreen:

Podsumowując - nie jest to szczyt sztuki płatnerskiej, ale jak na pierwszy wyrób - jestem zadowolony, bo doskonale spełnia swoją rolę.

: 2015-04-26, 10:29
autor: Ur.
Fajny, z czego robiłeś?
Jak trochę popracujesz to daj znać czy ostrze nie wgniata ci się w palec wskazujący.

: 2015-04-26, 13:44
autor: Ślubek
Palec wskazujący ma swoje miejsce na rękojeści, zanim zaczyna się ostrze. W tym miejscu głownia nie jest oczywiście naostrzona, a ponieważ gros pracy wykonuję tnąc, nie pchając, więc nie ma problemu z wgniataniem palca.
Robiłem z kawałka starego dłuta.

: 2017-04-22, 13:39
autor: Mattia
Witam,
odgrzebię ten temat bo nóż jest naprawdę fajny. Co do rękojeści też wolałbym olejowanie olejem lnianym - jak dla mnie efekt jest dużo lepszy niż przy lakierowaniu. Zawsze można zeszlifować lakier i zaolejować rękojeść.
@ Ślubek - czy możesz podać wymiary (długość głowni, szerokość i grubość)? Ciekaw też jestem jak nóż trzyma ostrość i jak się go ostrzy.
Pozdrawiam