Slavia 630 luz na lufie

Moderator: Hiszpan63

Asah
Posty: 15
Rejestracja: 2013-05-12, 03:59
Lokalizacja: Legnica

Slavia 630 luz na lufie

Post autor: Asah » 2019-09-05, 19:59

Witam,

Odkopałem po kilku latach z szafy moją Slavie 630 (wyjechałem za granicę służbowo na 3.5 roku) przed samym wyjazdem też nie za wiele się nią zajmowałem. No i nastał czas i chęci aby się nią zająć. Rozebrałem ją dzisiaj, zamówiłem w sumie praktycznie wszystko co się dało (nowa sprężyna, prowadnica, komplet uszczelek, śrubki, smar, sprężyne spustu i chyba tyle) no i zauważyłem problem. Lufa ma lekki luz w cylindrze ale wokół własnej osi (góra dół, lewo prawo jest sztywna) nie wiem czy tak może być ani nie widzę możliwości wyeliminowania tej wady ale niewiele się znam. Stąd też moje pytanie czy muszę kupić nową lufę, czy da się to wyeliminować, czy mogę jej używać w takim stanie. Luz nie jest duży rusza się jakies 3mm nie obroci się całkiem czy coś takiego.

Z góry dziękuję za pomoc.
Asah

Awatar użytkownika
ninalken
Posty: 58
Rejestracja: 2015-04-15, 20:14
Lokalizacja: Poznań i okolice..

Re: Slavia 630 luz na lufie

Post autor: ninalken » 2019-09-05, 22:47

Sprawdź zatrzask lufy - to ten ruchomy bolec w kostce lufy. Wciągnij też sprężynę i sprawdź czy nie siadła. Umyj, przesmaruj i zobacz czy coś to dało. Przy okazji przyjrzyj się bolcowi osadzonemu na stałe w korpusie - cylindrze. Jakby co to te części dostaniesz np tutaj http://hubertus.com.pl/do-wiatrowek-cz-zvs,c144,pl.html

Asah
Posty: 15
Rejestracja: 2013-05-12, 03:59
Lokalizacja: Legnica

Re: Slavia 630 luz na lufie

Post autor: Asah » 2019-09-07, 09:26

Przejrzałem wszystko i niestety nadal mam lekki luz. Nie wiem czy to robi różnicę bo z tego co czytałem to nie ale moja Slavia to tak naprawdę CZ 630 (ponoć to to samo wg internetów) wrzucam krótkie video z luzem.
https://youtu.be/QcKPYOrHG_c

Pozdrawiam,
Obrazek

Obrazek
Asah

Awatar użytkownika
ninalken
Posty: 58
Rejestracja: 2015-04-15, 20:14
Lokalizacja: Poznań i okolice..

Re: Slavia 630 luz na lufie

Post autor: ninalken » 2019-09-07, 20:16

Na moje jeśli to luz góra-dół i z tym ruchomym trzpieniem w kostce wszystko ok to masz trzpień w korpusie zużyty. Ja w moich Slaviach wymieniałem zatrzaski właśnie na takie jak w S630 bo zdawały egzamin i zawsze ładnie się domykały. Ew. może sprężyna siadła i nie dopycha trzpienia...? A CZ630 to to samo co Slavia630. Twoja to 1995r. - te dwie małe cyfry na kostce. Napisz do Hiszpana odnośnie luzu, bo on ze Slavii to może doktorat napisać :lol:
Powodzenia i napisz jak to się zakończyło - będzie dla potomnych. Pozdro..

Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik
Posty: 6703
Rejestracja: 2009-06-28, 15:45
Lokalizacja: Warszawa-CEKAUS
Kontakt:

Re: Slavia 630 luz na lufie

Post autor: Hiszpan63 » 2019-09-09, 13:54

ninalken pisze:
2019-09-07, 20:16
.... Napisz do Hiszpana odnośnie luzu, bo on ze Slavii to może doktorat napisać :lol: ....
... wolałbym nie pisać :lol: ... odpisałem na PW ale generalnie gada się lepiej przez telefon i nie trzeba paluchami po klawiaturze ... ;)
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)

Awatar użytkownika
ninalken
Posty: 58
Rejestracja: 2015-04-15, 20:14
Lokalizacja: Poznań i okolice..

Re: Slavia 630 luz na lufie

Post autor: ninalken » 2019-09-10, 20:14

Przepraszam za złą sugestię ;)
Faktycznie lubisz sobie pogadać... a mądrego to i przyjemnie posłuchać :D
Pozdro.. :hello:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawa sprzętu”