Slavia 630 luz na lufie

Moderator: Hiszpan63

Asah
Posty: 18
Rejestracja: 2013-05-12, 03:59
Lokalizacja: Legnica

Slavia 630 luz na lufie

Post autor: Asah » 2019-09-05, 19:59

Witam,

Odkopałem po kilku latach z szafy moją Slavie 630 (wyjechałem za granicę służbowo na 3.5 roku) przed samym wyjazdem też nie za wiele się nią zajmowałem. No i nastał czas i chęci aby się nią zająć. Rozebrałem ją dzisiaj, zamówiłem w sumie praktycznie wszystko co się dało (nowa sprężyna, prowadnica, komplet uszczelek, śrubki, smar, sprężyne spustu i chyba tyle) no i zauważyłem problem. Lufa ma lekki luz w cylindrze ale wokół własnej osi (góra dół, lewo prawo jest sztywna) nie wiem czy tak może być ani nie widzę możliwości wyeliminowania tej wady ale niewiele się znam. Stąd też moje pytanie czy muszę kupić nową lufę, czy da się to wyeliminować, czy mogę jej używać w takim stanie. Luz nie jest duży rusza się jakies 3mm nie obroci się całkiem czy coś takiego.

Z góry dziękuję za pomoc.
Asah

Awatar użytkownika
ninalken
Posty: 60
Rejestracja: 2015-04-15, 20:14
Lokalizacja: Poznań i okolice..

Re: Slavia 630 luz na lufie

Post autor: ninalken » 2019-09-05, 22:47

Sprawdź zatrzask lufy - to ten ruchomy bolec w kostce lufy. Wciągnij też sprężynę i sprawdź czy nie siadła. Umyj, przesmaruj i zobacz czy coś to dało. Przy okazji przyjrzyj się bolcowi osadzonemu na stałe w korpusie - cylindrze. Jakby co to te części dostaniesz np tutaj http://hubertus.com.pl/do-wiatrowek-cz-zvs,c144,pl.html

Asah
Posty: 18
Rejestracja: 2013-05-12, 03:59
Lokalizacja: Legnica

Re: Slavia 630 luz na lufie

Post autor: Asah » 2019-09-07, 09:26

Przejrzałem wszystko i niestety nadal mam lekki luz. Nie wiem czy to robi różnicę bo z tego co czytałem to nie ale moja Slavia to tak naprawdę CZ 630 (ponoć to to samo wg internetów) wrzucam krótkie video z luzem.
https://youtu.be/QcKPYOrHG_c

Pozdrawiam,
Obrazek

Obrazek
Asah

Awatar użytkownika
ninalken
Posty: 60
Rejestracja: 2015-04-15, 20:14
Lokalizacja: Poznań i okolice..

Re: Slavia 630 luz na lufie

Post autor: ninalken » 2019-09-07, 20:16

Na moje jeśli to luz góra-dół i z tym ruchomym trzpieniem w kostce wszystko ok to masz trzpień w korpusie zużyty. Ja w moich Slaviach wymieniałem zatrzaski właśnie na takie jak w S630 bo zdawały egzamin i zawsze ładnie się domykały. Ew. może sprężyna siadła i nie dopycha trzpienia...? A CZ630 to to samo co Slavia630. Twoja to 1995r. - te dwie małe cyfry na kostce. Napisz do Hiszpana odnośnie luzu, bo on ze Slavii to może doktorat napisać :lol:
Powodzenia i napisz jak to się zakończyło - będzie dla potomnych. Pozdro..

Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik
Posty: 6713
Rejestracja: 2009-06-28, 15:45
Lokalizacja: Warszawa-CEKAUS
Kontakt:

Re: Slavia 630 luz na lufie

Post autor: Hiszpan63 » 2019-09-09, 13:54

ninalken pisze:
2019-09-07, 20:16
.... Napisz do Hiszpana odnośnie luzu, bo on ze Slavii to może doktorat napisać :lol: ....
... wolałbym nie pisać :lol: ... odpisałem na PW ale generalnie gada się lepiej przez telefon i nie trzeba paluchami po klawiaturze ... ;)
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)

Awatar użytkownika
ninalken
Posty: 60
Rejestracja: 2015-04-15, 20:14
Lokalizacja: Poznań i okolice..

Re: Slavia 630 luz na lufie

Post autor: ninalken » 2019-09-10, 20:14

Przepraszam za złą sugestię ;)
Faktycznie lubisz sobie pogadać... a mądrego to i przyjemnie posłuchać :D
Pozdro.. :hello:

Asah
Posty: 18
Rejestracja: 2013-05-12, 03:59
Lokalizacja: Legnica

Re: Slavia 630 luz na lufie

Post autor: Asah » 2019-09-20, 18:31

Witam,

Udało mi się wybić lufe i osadzić od nowa, wymieniłem całą resztę jak pisałem no i dzisiaj było pierwsze strzelanie. Narazie bez żadnych luzów no i o wiele celniej niż przed remontem. Sprężyne kupiłem troszkę mocniejszą (3,2mm) niż fabryczna (moja już była strasznie zużyta) no i widzę potężną różnice w jej mocy. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam,
Asah

Awatar użytkownika
ninalken
Posty: 60
Rejestracja: 2015-04-15, 20:14
Lokalizacja: Poznań i okolice..

Re: Slavia 630 luz na lufie

Post autor: ninalken » 2019-09-21, 00:55

Asah pisze:
2019-09-20, 18:31
Witam,

Udało mi się wybić lufe i osadzić od nowa, wymieniłem całą resztę jak pisałem no i dzisiaj było pierwsze strzelanie. Narazie bez żadnych luzów no i o wiele celniej niż przed remontem. Sprężyne kupiłem troszkę mocniejszą (3,2mm) niż fabryczna (moja już była strasznie zużyta) no i widzę potężną różnice w jej mocy. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam,
Wybiłeś lufę tzn... jakbyś mógł bardziej szczegółowo opisać.
Jak masz możliwość to zmierz ją na chrono - S630 to tak max. do 10J potem to ani kultury, ani celności... ;)
Ps. Najlepsze sprężyny mi trafiły się z Hubertusa, oczywiście prowadnicę trzeba dorobić.

Asah
Posty: 18
Rejestracja: 2013-05-12, 03:59
Lokalizacja: Legnica

Re: Slavia 630 luz na lufie

Post autor: Asah » 2019-09-25, 10:42

Sprężyne razem z prowadnicą kupiłem na militaria pl, ładnie sprasowana bez luzu jak narazie. Co do wybijania lufy polecił mi to Nasz góru aby albo, spróbować albo podesłać jemu, że jestem osobą, która lubi przy wszystkim pogrzebać spróbowałem sam, ogrzałem lekko kostke w ktorej lufa się znajduje podłożyłem w imadle 2 kawałki drewna abyxjej nie porysować i za pomocą tulejki na wymiar wybiłem lufę. Oszlifowałem ją ręcznie w miejscu łączenia papierem p800, odtłuściłem i zamontowałem spowrotem na klej loctite 648. Na chrono będę miał możliwość dopiero za 2 tygodnie oddać bo kolega ma ale w sumie nie wiem jaki model. Dam znać po testach jak wyszło. Dodtakowo powymieniałem wszystko co się dało prawie w wiatrówce nałożyłem nową oksyde, jedyne co pozostało bez ingerencji to kolba jest w dość dobrym stanie, a ma oryginalny lakier więc nie chciałem ruszać.

Pozdrawiam,
Asah

Awatar użytkownika
ninalken
Posty: 60
Rejestracja: 2015-04-15, 20:14
Lokalizacja: Poznań i okolice..

Re: Slavia 630 luz na lufie

Post autor: ninalken » 2019-09-28, 11:17

Rozumiem, że luz był pomiędzy lufą a kostką? Ja możesz wrzuć fotki jak wyszła oksyda. Ja przy mojej osadzie przerobiłem chwyt na bardziej ergonomiczny - przynajmniej dla mnie :D i na całość bejca i olej duński :D

Ps. Chciałem wrzucić fotkę ale: "Nie można określić wymiarów obrazka. Sprawdź czy podany adres URL jest poprawny."

Asah
Posty: 18
Rejestracja: 2013-05-12, 03:59
Lokalizacja: Legnica

Re: Slavia 630 luz na lufie

Post autor: Asah » 2019-09-29, 13:59

To tak wczoraj miałem jak oddać slavie na chrono (Acetech AC6000) na 10 przestrzelinach wyszło mi średnio V=244m/s (najmniejsza wartość V=239m/s, największa V=247m/s) moc wyszła 14.65J. Dość sporo jak na Slavie, ale skupienie ma dobre narazie bez problemów.
Oksyde będę nakładać jeszcze minimum raz bo robie to na zimno według instruktażu z YT, odtłuszczałem nakładem 8 razy oksyde co jakieś 5min, co każde nałożenie przecierałem wodą destylowaną. Wyszło w miarę dobrze ale chcę to jeszcze po jakiś 2 tygodniach poprawić (wg zalecenia YT).
Jak nałoże drugi raz to porobie fotki i wrzucę jak finalnie wygląda.

PS.
Tak luz był między lufą, a kostką. Wina raczej wiekowego kleju, który zaczął puszczać, łapała luz tylko w osi, brak, luzów góra-dół, po wklejeniu na nowo ładnie sztywno osadzona.
Asah

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawa sprzętu”